HomeVraag en antwoordWat is de beste manier om te stoppen met roken?

Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

De meeste rokers hebben 5 tot 7 serieuze stopacties nodig om echt te stoppen met roken. Dat lijkt misschien veel, maar weet je nog hoe vaak je gevallen bent toen je leerde fietsen?!

De beste manier om te stoppen met roken volgens onderzoek

Volgens onderzoek is stoppen met roken met een combinatie van begeleiding en medicatie de beste keuze.

Een begeleider geeft je advies over hoe je stoppen met roken het beste aanpakt. Je begeleider steunt je ook tijdens moeilijke momenten. Medicijnen zorgen ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen wanneer je net gestopt bent.

 • Welke soorten begeleiding zijn er?

  Er zijn verschillende soorten begeleiding. Je kunt kiezen voor gesprekken met je huisarts of begeleiding van een erkende coach. Bij begeleiding door je huisarts heb je 3 tot 5 gesprekken. Bij coaching kan je kiezen tussen telefonische coaching, online coaching, gesprekken op de praktijk of samen met andere stoppers in een groep. Je hebt dan 6 tot 7 gesprekken of groepsbijeenkomsten in een periode van ongeveer 3 maanden.

 • Welke hulpmiddelen zijn er?

  Wil je naast je begeleiding een extra steuntje in de rug? Van je huisarts of je begeleider kun je informatie ontvangen over de mogelijkheid om medicijnen te gebruiken. Dit zijn medicijnen die helpen bij stoppen met roken. We maken onderscheid tussen nicotinevervangers en medicijnen op recept. Bespreek met je huisarts of begeleider wat bij jou past.

 • Wat is de beste manier om te stoppen voor mij?

  Er zijn meer goede manieren om te stoppen met roken. Wat voor jou werkt, is heel persoonlijk. Als je al eens eerder hebt geprobeerd om te stoppen, weet je al wat bij jou wel en niet goed beviel. Dat is belangrijke informatie! Wat eerder heeft geholpen om (tijdelijk) vol te houden, helpt je waarschijnlijk nu weer. En wat eerder niet werkte, hoef je niet nog eens te proberen.

  Bekijk alle goede stopmethoden of gebruik de keuzehulp stoppen met roken om te kijken welke methode bij jou past.

  Bel de gratis stoplijn als je advies wilt: 0800-1995.

 • Zwangerschap/borstvoeding

  Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

  Hulp vragen is normaal

  Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

  Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: