Ga naar de inhoud

Hulp bij stoppen met roken: begeleiding

Menu

In het kort

De beste manier om te stoppen met roken is met begeleiding of coaching. Van een huisarts, stopcoach of andere professional. Je kunt daar eventueel medicijnen bij gebruiken. Begeleiding én de medicijnen worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Dan is het dus helemaal gratis.

Hoe werkt begeleiding bij het stoppen met roken?

Bij begeleiding heb je gesprekken met een huisarts, de POH, een coach of andere professional. Dat kan online zijn, via de telefoon of persoonlijk. Ook kun je 1-op-1 coaching krijgen of samen met een groep. Gemiddeld zijn er 6 gesprekken, maar je kunt ook meer of minder gesprekken hebben. Je kunt medicijnen of nicotinevervangers gebruiken tegen de ontwenningsverschijnselen tijdens de begeleiding.

Meestal maak je samen met de coach een plan. Dan stop je met roken. De coaching gaat door tot een paar weken nadat je gestopt bent.

Voorkomen dat je weer gaat roken

Tot aan je stopdatum gaat de coaching vooral over hoe je je voorbereid op het stoppen. Daarna kijken de coach en jij samen naar hoe je het stoppen volhoudt tijdens moeilijke momenten. Jullie praten over jouw ervaringen, zoals wat er wel en niet goed ging bij het stoppen. En wat jouw valkuilen zijn. Met de coach stop je met roken, én de kans dat je het stoppen volhoudt is een stuk groter dan zonder begeleiding.

Rookstopcoach legt het uit

Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. Zij legt in deze video uit hoe je begeleiding kan vinden.
Meer filmpjes van rookstopcoach Pauline bekijken? Je kan ze hier vinden: Rookstopcoach Pauline legt uit.

Stoppen met roken begeleiding is gratis!

Begeleiding of coaching wordt vergoed door je basisverzekering en je betaalt ook geen eigen risico. Als je medicijnen of nicotinevervangers gebruikt samen met begeleiding, krijg je deze ook vergoed. Stoppen-met-roken coaching is dus bijna altijd gratis. Check de voorwaarden bij je zorgverzekeraar.

Welke vormen van begeleiding zijn er?

Stoppen met roken coaching is er in veel verschillende vormen. Op onze hulpkaart zie je welke begeleiding er bij jou in de buurt is . Sommige coaches bieden meerdere vormen van begeleiding aan. Bijvoorbeeld 1-op-1 begeleiding, maar ook telefonische begeleiding of via videobellen. Kies de manier die bij jou past, dan lukt stoppen beter!

Promotional

Vind begeleiding dichtbij

Stoppen met roken coaching is er in veel verschillende vormen. Op onze hulpkaart zie je direct welke begeleiding er bij jou in de buurt is.
Naar de kaart
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995