Browser:
Compass:
Search:
Marker:
Je zorgverzekering betaalt meestal een vergoeding om te stoppen met roken. De verzekering brengt meestal geen eigen risico in rekening.
Zorgverzekeraars vergoeden hulp bij het stoppen met roken volledig. De verzekering betaalt de kosten van begeleiding en hulpmiddelen bij het stoppen met roken.
Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen verschillen per zorgverzekering. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden te checken bij jouw zorgverzekeraar.
Check via onderstaande overzicht de voorwaarden bij jouw verzekeraar.
Je kunt een erkende coach bij jou in de buurt vinden via de Hulp-in-de-buurt-kaart.
De meeste zorgverzekeraars betalen een vergoeding voor een behandeling bij een erkende coach.
Via onderstaande link kun je bij onze Hulp-in-de-buurt-kaart kijken welke hulp je in jouw buurt kunt vinden.
Niet elke zorgverzekering stelt dezelfde eisen.
Check via onderstaande overzicht de voorwaarden bij jouw verzekeraar.
Verzekeraars vergoeden geen alternatieve therapieën zoals lasertherapie en acupunctuur.
Kijk via onderstaande link voor meer informatie over alternatieve therapieën en methoden.
Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling voor stoppen met roken. Als het nodig is dan krijg je ook medicijnen. Sommige medicijnen worden vergoed.
Welke hulpmiddelen je nodig hebt is voor iedereen anders. Daarvoor kun je het best advies vragen bij de huisarts.
Lees via onderstaande linkjes meer over erkende begeleiding in combinatie met medicijnen en welke medicijnen helpen bij het stoppen met roken.
Nicotinepleisters helpen de zin in een sigaret te verminderen. Zo is de kans groter dat je gestopt blijft.
Nicotinepleisters worden meestal vergoed als je begeleiding krijgt van een erkende coach. Check via onderstaande overzicht de voorwaarden bij jouw verzekeraar.
Via onderstaande link kun je bij onze Hulp-in-de-buurt-kaart een erkende coach bij jou in de buurt vinden.
Verzekeraars betalen meestal de kosten van een erkende stoppen-met-roken-behandeling. Je krijgt de behandeling vergoed, maar ook medicijnen.
Daarbij kun je gebruik maken van middelen zoals nicotinepleisters of medicijnen.
Lees via onderstaande linkjes meer over de hulpmiddelen die vergoed worden.
De voorwaarden voor vergoeding kunnen verschillen per zorgverzekeraar.
Check via onderstaande overzicht de voorwaarden bij jouw verzekeraar.
Verzekeraars betalen vanuit de basisverzekering over het algemeen alleen de kosten van een erkende behandeling. Daarvoor moet je hulp zoeken bij een stoppen-met-roken-coach die is aangesloten bij jouw verzekering.
Kijk via onderstaande linkjes voor meer informatie over deze methoden.
Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten. Je betaalt dan extra zodat de zorgverzekering meer soorten behandelingen vergoedt. De voorwaarden daarvan verschillen per aanvullend pakket.
Je kunt geen rechten aan deze tabel ontlenen; er kan altijd iets wijzigen. Staat jouw verzekeraar er niet tussen of heb je andere vragen over de vergoeding? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar of bel met de Stoplijn (0800-1995).
Mensen die een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten krijgen soms korting op hun premie als ze stoppen met roken. Als je rookt, dan loop je meer kans om vroegtijdig te overlijden. Daarom betalen rokers meer premie voor hun polis dan niet-rokers.
“Hi, ik ben Melissa, ben 21 jaar oud. Ik heb een pakje per dag gerookt. Misschien iets meer zelfs en met op stap gaan nog veel meer. Ik woon sinds een paar maanden op m’n eigen. Ik kom erachter dat het heel veel geld kost. En dat vind ik echt zonde. Dat is mijn reden dus waarom ik stop.
Op een dag ging ik naar de dokter toe, voor een andere reden. Toen zag ik op een beeldscherm staan over stoppen met roken. Dat je een cursus kan volgen met een groep. Ik ben toen thuis gaan nadenken. Ik dacht; ik wil wel meer informatie. Daarna ben ik de dokter gaan bellen. Heb toen een afspraak gemaakt voor meer informatie. Ik een folder gekregen van hun en heb gebeld voor een afspraak. Toen ben ik die cursus gaan volgen. Dat is gewoon een groep, met groepslessen.
In het begin moest ik wel lachen. Zag een heleboel oudere mensen en ik dacht: oh jee. Maar het was echt supergezellig. Ze vonden het ook heel goed, dat ik, iemand van eenentwintig daar kwam. Veel mensen willen misschien nog niet stoppen. Maar ik was er echt klaar voor. Het was ook echt heel leuk, want je motiveerde elkaar ook. Sommige mensen hadden hele emotionele verhalen. Waarvan ik dacht: wow, das wel echt een goeie reden om te stoppen. Het was dus ook echt heel gezellig. En je had ook een maatje waar je elke dag mee belde. Als het dan even niet goed ging, of tips en elkaar motiveren. Zo kwam je er echt wel doorheen.
Ik slikte ook medicijnen, pilletjes. Dat heeft me ook nog goed geholpen. Na twee weken was ik gestopt. Iedere week die ik gestopt was hield ik ook echt bij. Omdat ik zo trots op mezelf was. Ik ging dingen kopen voor in m’n huisje. Dat liet ik dan ook aan mensen zien van: kijk dit heb ik gekocht, omdat ik nu gestopt ben met roken en zoveel geld overhoud. Zo ging ik om de zoveel tijd me eigen belonen. En zo hield ik het ook wel echt vol.”
“Ik ben Delia, ik ben 52 jaar. Ik heb vanaf mijn 15e ongeveer gerookt. Sinds vorig jaar juni 2015 ben ik gestopt daarmee. De aanleiding voor mij was: ik wilde eigenlijk van de verslaving af. Toen uiteindelijk ben ik naar mijn huisarts gegaan, en die kwam met het voorstel om me aan te melden bij de stoppen met roken poli in het ziekenhuis.
Toen ben ik in de groep terecht gekomen. Dat is een groep die bestaat uit een X aantal mensen, ik geloof maximaal 14. Eén keer per maand kom je bij elkaar. Dan kom je om de beurt aan het woord, dan kun je je zegje doen. Waar je last van hebt, waar je tegenaan bent gelopen, wanneer je eventueel moeilijke momenten hebt gehad. En dat is gewoon heel fijn, omdat je… Vanwege je ontwenningsverschijnselen denk je dat je alleen bent, dat jij het alleen zo voelt. Maar dan zit je in zo’n groep en dan hoor je dus dat andere mensen ook gewoon daar last van hebben. En die het op bepaalde manieren toch zien op te lossen, of juist andere dingen gaan doen, die je normaal niet zou doen. Dus die begeleiding vanuit zo’n ziekenhuis, dat is echt zo top. Je kunt eventueel, als je dat wil, medicatie ook krijgen. Wordt ook vergoed, door het ziekenhuis. Dat helpt je ook gewoon een beetje door de eerste moeilijke periodes heen.
Ja inderdaad, het is soms lastig, je hebt soms lastige momenten. Je slaapt eens wat slechter en inderdaad, ja je komt een paar kilo aan. Dat is heel vervelend, maar ja, dat is allemaal maar tijdelijk. Maar wat het voor mij op de lange termijn en gewoon voor de rest, wat het oplevert… Ik ben van die verslaving af! Ik hoef niet meer te kijken, ik hoef niet meer op te letten, ik hoef niet meer te denken: mag ik hier roken? Kan ik hier roken? Waar wordt er gerookt, wie rookt er? Ik hoef niet meer. Ik hoef niet meer de winkel uit en ’s avonds mijn sigaretjes te tellen van: oh, ik heb er nog twee en morgenochtend heb ik niet meer… Ik ben van die verslaving af!”
Browser:
Compass:
Search:
Marker: