Top menu

Skip to main content
Menu

Opsomming van redenen om te stoppen

Waarom zou ik stoppen?

Ontdek de voordelen van stoppen met roken

Wist je dat 80% van de rokers graag zou stoppen? Er zijn dan ook veel voordelen aan stoppen met roken. Een goede reden is het begin van een geslaagde stoppoging. Die overweging is voor iedereen anders. De een wil gezonder worden, de ander bespaart liever geld. Denk goed na over jouw reden voordat je stopt. Dat helpt.

Je wordt snel gezonder

Al 20 minuten nadat je bent gestopt met roken, gaat jouw gezondheid vooruit. Wil je weten wat er in jouw lichaam gebeurt? Wij leggen het je hier beneden stap voor stap uit.

Na 20 minuten

De verslavende stof nicotine neemt af in jouw lichaam. Daardoor daalt de bloeddruk en klopt je hart rustiger. Heb jij ook altijd last van koude handen? Al 20 minuten na jouw laatste sigaret krijg je warmere handen en voeten.


Na 1 dag

Jouw lichaam werkt hard om beter te worden. De slechtste stof in rook (koolmonoxide) is inmiddels al verdwenen uit jouw lijf. Goed bezig dus! Al jouw organen krijgen weer meer zuurstof en het bloed stroomt harder door jouw lichaam.


Na 2 dagen

Eten heeft ineens veel meer smaak. Je proeft en ruikt namelijk al een stuk beter. De nicotine is helemaal verdwenen uit jouw lichaam. De stof cotinine is nog niet weg. Toch beginnen jouw longen alvast aan de grote schoonmaak. Waarschijnlijk hoest je slijm op. Maak je geen zorgen, dat is goed.


Na 72 uur

Ademen gaat makkelijker en je bent minder moe. Jouw longen zijn druk bezig geweest en hebben de belangrijkste stoffen weggepoetst. Nu krijg je waarschijnlijk zin in roken. De trek in een sigaret duurt vaak niet langer dan 5 minuten. Echt waar. Pak er maar een klok bij om het te meten. Je kunt jezelf het beste even afleiden tot het gevoel is verdwenen. 

 


Na 1 maand:

Je raakt niet meer buiten adem als je een trap oploopt. Sporten houd je ook langer vol. Roken maakt jouw longen ziek, nu worden ze langzaam beter. Dit is een van de grootste voordelen van stoppen met roken. Je ademt beter, jouw adem stinkt niet en je conditie verbetert. Je hebt de ergste afkickverschijnselen nu achter de rug. Vanaf hier wordt het alleen maar beter. 


Na 1 jaar

Er is veel minder kans dat je hart- en vaatziekten zoals een beroerte of trombose krijgt. De komende jaren neemt dit risico steeds verder af. Dit komt doordat de bloedvaten slijten door roken. Nu je niet meer rookt, worden jouw bloedvaten steeds gezonder. 


Na 10 jaar

Je bent al bijna net zo gezond als iemand die nooit rookte. Het risico op kanker wordt steeds kleiner. De kans op longkanker is al gehalveerd. Hart- en vaatziekten zoals een beroerte hebben geen extra risico meer. 


Na 15 jaar

Het is alsof je nooit gerookt hebt. Jouw bloedvaten zijn weer helemaal gezond. 


Houd geld over 

Als jij een jaar niet rookt, bespaar je al snel €2.100. Dat is genoeg voor een vakantie of leuke tweedehands auto. Of besteed de €40 die je per week overhoudt aan de grote boodschappen. Natuurlijk kun je het bedrag ook lekker in jouw zak steken. Wat ga jij doen met de extra centen? 

Stop met roken en straal

De voordelen van stoppen met roken zie je goed terug in jouw uiterlijk. Je krijgt gezonde blosjes, glanzend haar en wittere tanden. Veel mensen zien er wel 10 jaar jonger uit! 

Ikstopnu-zelfhulp-of-geen-hulp

“Je kan alles doen wat je normaal doet. Maar dan zonder te roken.”

Maarten

Ikstopnu-andere-methoden

Verbeter andermans gezondheid

De rook die jij uitblaast is ook ongezond voor anderen in jouw buurt. Als zij de sigarettenrook inademen, roken ze met jou mee. Dit is vooral slecht voor kinderen of zieke mensen. Ook huisdieren kunnen er ziek van worden. De effecten van stoppen met roken gaan dus verder dan jijzelf. 

Wat zijn de effecten van roken? 

Rokers doen gekke dingen om te kunnen roken. Heb jij wel eens een sigaret uit de asbak verder opgerookt? Schaam je niet, want je bent niet de enige. Roken is een verslaving. Als je verslaafd bent, moet je afkicken. De ontwenningsverschijnselen beginnen al een uur na de laatste sigaret. Je kunt onrustig, gespannen of chagrijnig worden. Dit gevoel wordt steeds sterker, totdat je weer rookt. Na de volgende sigaret voel je weer even goed. Dan begint alles weer opnieuw. 

Goede redenen om te stoppen met roken

Elke reden om te stoppen met roken is een goede reden. Je zult snel merken dat de voordelen van stoppen met roken groter zijn dan de nadelen. Maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Kies een goede stopdag in een rustige maand. Nu moet je volhouden. Bedenk steeds waarom je niet meer wilt roken. Wat is jouw belangrijkste reden om te stoppen?

 

"Ik hoef nooit meer naar een vies rookhok of buiten in de kou te staan"

"Mijn kleren stinken niet meer"

"Ik heb weer meer kleur op mijn gezicht"

De voordelen van stoppen met roken volgens anderen

Delia was de verslaving zat, Freddy stopte vanwege een ziekte. Wilfred had er gewoon geen zin meer in. Stoppen met roken is voor iedereen anders. Alle ex-rokers zijn het over 1 ding eens: ze zijn blij dat ze zijn gestopt. Zij delen hun ervaringen graag met jou. 

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top