Ga naar de inhoud

Zelf stoppen met roken

Menu

In het kort

Je kunt ook zelf stoppen met roken. Onze tips: bereid je goed voor op het stoppen en maak gebruik van een steuntje in de rug. Gebruik bijvoorbeeld een app, vul ons Stopplan in of meld je aan voor de gratis Stopmail.
Promotional

Gebruik een app!

Stoppen met roken apps kunnen je helpen bij het stoppen. Ze houden bij hoe lang je gestopt bent en wat je al bespaard hebt.
Bekijk de 4 beste apps

Voorbereiden op stoppen met roken

Als je je goed voorbereid op het stoppen, is de kans groter dat je gestopt blijft. Daar kun je ook ons gratis Stopplan voor gebruiken.

Bereid je voor in 5 stappen:

  1. Schrijf op waarom je wil stoppen. Plak dat briefje ergens waar je het vaak ziet, bijvoorbeeld op de koelkast. Lees hier meer over motivatie.
  2. Plan je stopdatum binnen nu en 2 weken.
  3. Bedenk wat je op die momenten gaat doen in plaats van roken. Wat ga je bijvoorbeeld doen als je op de bus wacht? Denk aan een spelletje op je telefoon, of even het nieuws lezen.
  4. Vraag steun aan iemand die je vertrouwt. Vertel een vriend, vriendin of familielid dat je gaat stoppen. Vertel ook hoe die persoon jou het beste kan steunen.
  5. Hou 4 dagen lang bij op welke momenten je rookt en waarom. Doe daar ook een dag in het weekend bij. Zo krijg je inzicht in je eigen rookgedrag. Bijvoorbeeld zoals in onderstaand schema.
Tijdstip?Wanneer?Waarom?
07:30Bij het wakker wordenVeel trek
10:00Bij de bushalteVerveling, gewoonte

Tip: gratis Stopmail

Het is fijn om regelmatig een steuntje in de rug te krijgen. En te weten waar je terecht kunt.
Het klopt precies met hoe ik me voel, het geeft ondersteuning en tips! Heel fijn!

Stopmail is er voor iedereen! Het maakt niet uit op welke manier je stopt met roken. Of je het nou alleen doet, met een coach of bijvoorbeeld met medicatie. Onze e-mail/SMS dienst met aanmoedigende berichten kan je helpen om het stoppen beter vol te houden.
Positief en motiverend
Via e-mail en eventueel ook SMS
Tot een jaar na je stopdatum
Handige tips en ervaringen van anderen
Andere stoppers beoordelen de dienst met een 8!
Promotional

Maak een Stopplan!

Met ons Stopplan kun je zelf stoppen met roken. Bepaal je stopdatum en motivatie. Gebruik de afstreepkalender om te zien hoe ver je al gekomen bent, en beloon jezelf!
Download het Stopplan

Gratis Stopfolder

De Stopfolder ‘Stoppen op jouw manier’ geeft tips en helpt je kiezen welke stopmethode bij jou past. De teksten zijn in makkelijke en positieve taal geschreven.

Gratis Bingokaart

Wat is jou al gelukt zonder te roken? Hou het bij met onze gratis Bingokaart. Speel het alleen, of samen met een vriend(in), je partner of familielid! Wie heeft de kaart als eerste vol?

Gratis forumgroepen op Facebook

Op onze Facebookpagina kun je meepraten in besloten groepen. Een forumgroep geeft je steun als je stopt met roken en helpt je om het vol te houden. Onze medewerkers van de Stoplijn posten elke dag tips en informatie, geven advies en steun bij het stoppen.

Online programma stoppen met roken

Met de online zelfhulp van Jellinek kun je anoniem en gratis stoppen met roken. Je krijgt verschillende opdrachten en het programma helpt je om vol te houden.

Boeken over stoppen met roken

Sommige mensen vinden het fijn om zelfhulpboeken te lezen over stoppen met roken. Hieronder onze tips!
Zo stop je met roken: De Gouden Formule – Robert West
Niet roken maar koken – Pauline Dekker
Stoppen met roken – Allen Carr

Stoppen met roken podcasts

Liever luisteren dan lezen? Hieronder onze tips voor podcasts over stoppen met roken!

Wil jij een steuntje in de rug bij het stoppen met roken? Laat je inspireren en bekijk onderstaande video met ervaringsverhalen van onze stoppers!

Toch liever stoppen met hulp?

Onderzoek laat zien dat stoppen met begeleiding het beste werkt. Bijvoorbeeld met een stopcoach, je huisarts of een groepstraining. Als je medicatie neemt heb je minder last van ontwenningsverschijnselen.
Stoppen met een coach
Dat kan persoonlijk, online of telefonisch. Jullie maken eerst samen een plan. Dan stop je met roken. De coaching gaat door tot een paar weken nadat je gestopt bent. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden begeleiding en medicatie. Dan is het dus gratis!
Lees hier meer
Stoppen met medicijnen
Als je wil stoppen met medicijnen doe je dit altijd samen met een coach. Soms kun je daar medicijnen bij gebruiken die je via een arts of coach krijgt. Medicijnen kunnen helpen bij ontwenningsverschijnselen maar hebben ook bijwerkingen. Op deze pagina lees je meer over medicijnen bij stoppen met roken.
Lees hier meer
Promotional

Hoe ga jij stoppen met roken?

In de video ‘Stoppen met roken’ krijg je meer uitleg over de verschillende manieren van stoppen met roken. Twijfel je welke manier bij je past? Ga naar onze keuzehulp! 
Gebruik onze keuzehulp
Promotional

Informatie voor professionals

Ben jij een stoppen-met-roken professional? Op deze pagina vind je informatie en (gratis) materialen.
Ga naar Professionals
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995