Sommige situaties kunnen stoppen moeilijker maken. Of je maakt je ergens zorgen om, zoals je gewicht of ontwenningsverschijnselen. Wat geldt voor jou?
Wat weet jij al van stoppen?
Overweeg meer hulp. De beste manier om te stoppen met roken is met begeleiding. Van bijvoorbeeld een coach, je huisarts of de praktijkondersteuner (POH). Je kunt daar medicijnen bij krijgen. Onderzoek laat zien dat na begeleiding de meeste mensen gestopt blijven.
Als het stoppen vaker niet gelukt is, kun je daar moedeloos van worden. Roken is een hardnekkige verslaving. Veel mensen moeten een paar keer stoppen voordat het lukt. Gebruik het in je voordeel: je weet nu waardoor je terugvalt. Schrijf op wat werkte en wat niet. En geef het niet op!
Wil je partner ook stoppen? Dan kunnen jullie het samen doen en elkaar helpen. Bespreek samen wanneer jullie gaan stoppen. En wat jullie gaan doen als jullie zin krijgen om te roken
Hebben jullie een kinderwens, kinderen of zijn jullie zwanger? De coaches van Rookvrije Ouders helpen jullie gratis met stoppen.
Wil je partner niet stoppen? Kies voor je eigen gezondheid en stop, ook als je partner niet meedoet. Maak afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld dat je partner niet rookt waar jij bij bent. Of op welke plekken jullie niet roken.
Het kan lastig zijn als je steeds met mensen bent die roken. Maak daarom je eigen plan en bereid je voor. Schrijf op wat jouw reden of motivatie is om te stoppen. Zorg dat je vaak aan die motivatie herinnerd wordt. Jij wil stoppen en dat is jouw keuze. Deze tips kunnen je helpen:
Veel mensen geven aan dat ze roken omdat het tegen stress zou helpen. Maar onderzoek laat zien dat roken eerder stress veroorzaakt, dan dat het ertegen helpt. Mensen die roken hebben ook vaker last van angst of depressieve gevoelens.
Ben je bang dat je door stress weer gaat roken? Bedenk van tevoren wat je gaat doen als je je gestrest voelt. Er zijn veel dingen die wél helpen tegen stress, zoals sporten of even wandelen.
Onthoud dat roken in elk geval niet helpt tegen stress. Mensen die wat langer gestopt zijn zitten vaak juist beter in hun vel dan toen ze nog rookten. Soms al na 6 weken!
Overweeg professionele begeleiding bij het stoppen als je erg verslaafd bent aan roken. Van een huisarts, stopcoach of andere professional. Dat kan persoonlijk, telefonisch, online of met een groep.
Meestal maak je eerst samen een plan. Dan stop je met roken. De coaching gaat door tot een paar weken nadat je gestopt bent. Je kunt daar eventueel medicijnen bij gebruiken. Begeleiding én de medicijnen worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Dan is het dus helemaal gratis!
Je kunt beter in één keer helemaal stoppen met roken. Dat is vaak makkelijker dan minderen. En je lichaam went sneller aan de nieuwe situatie.
Mensen die minderen stellen het echte stoppen vaak uit. Vaak denken ze dat minderen al goed is voor de gezondheid. Maar dat is niet zo. Mensen die minder roken inhaleren vaak dieper. En ze nemen meer trekjes van hun sigaret. Op die manier krijgen ze evenveel schadelijke stoffen binnen als vóór het minderen.
Als je mindert, kom je niet van je nicotineverslaving af. Maar omdat je minder nicotine krijgt dan eerst, krijg je wel last van ontwenningsverschijnselen. Daarnaast kan je lichaam niet wennen aan een leven zonder nicotine.
Stoppen met roken heeft altijd zin! Als je stopt met roken verbetert je gezondheid snel. Je kunt beter ademen en je wordt fitter. Daar heb je op elke leeftijd voordeel van!
Klaar om te stoppen? Zet nu je eerste stap!