Browser:
Compass:
Search:
Marker:
Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. In 9 video’s geeft ze belangrijke stoppen met roken tips. Bekijk ze hieronder.
“Ah je wilt stoppen. Nou kom gewoon bij mij. Ik ben rookstopcoach, ik begeleid mensen bij het stoppen met roken en we weten: bij begeleiding is de kans veel groter dat het je lukt. Zoek in je buurt wat er aan begeleiding is. Ik heb heel veel collega’s door het hele land en op Ikstopnu kan je daar informatie over vinden. Je vindt er wat effectieve methodes zijn, wat goed werkt (want er zijn ook heel veel methodes waarvan we niet weten of ze werken). Dus maak daar onderscheid in. Als je kijkt naar begeleiding zijn er ook weer veel verschillende soorten: telefonisch, via het internet, in groepen, individueel. Dus kijk ook daar wat bij je past. Je huisarts zou je er ook goed bij kunnen helpen, dus vraag je huisarts om advies wat er bij jou in de regio is.”
“Als je wilt stoppen zal je merken dat je heel vaak twijfelt. Het ene moment wil je stoppen en het andere moment denk je: ah ik sta gezellig op een feestje, doe nu maar niet. Het is altijd een weegschaal, het is kijken waar je zit op die wip.
Wat veel mensen bijvoorbeeld zeggen is dat ze het lekker vinden, dat het gezellig is. Maar ook bij stress dat je meer rookt, dat het rust geeft. Dus zo kan je het voor jezelf uitschrijven alle redenen waarom je rookt. 0 – ik wil niet stoppen en 10 – dat is het allerliefste wat ik nu doe. Waar zit je op die schaal? Schrijf die voor jezelf allemaal uit, dan krijg je een goeie balans van waarom je rookt en waarom je niet rookt. En dan merk je vanzelf al van: oké welke redenen wegen zwaarder voor mij.
Zorg dat je iets bij je hebt waar je redenen om te stoppen met roken op staan, zodat je dat kan oproepen op het moment dat je gezellig op dat feestje staat en dan heb je het evengoed gezellig op het feestje, maar dan weet je van: ik ga niet roken.”
“Als je gaat minderen zit je eigenlijk jezelf een beetje te pesten, voor de gek te houden. Ik wil je dat uitleggen aan de hand van deze grafiek. Dit is de nicotinespiegel in het bloed bij iemand die rookt. Wat je ziet is als je een sigaret opsteekt gaat de nicotine direct naar de hersenen. Op het moment dat het in de hersenen komt, komt er een stofje vrij waardoor je denkt: ha lekker. Maar op het moment dat je het uitdoet zakt direct de spiegel weg. Uiteindelijk doe je niks aan je verslaving, de nicotine blijft hetzelfde. Wat je zelf doet is het in standhouden, maar je maakt het jezelf heel moeilijk door die sigaretten heel belangrijk te maken. Je lichaam went heel snel dat het geen nicotine meer krijgt. Dus na de eerste drie dagen wordt het al rustiger en dan ga je vooruit in plaats van dat je op hetzelfde blijft.”
“Nicotinevervangers. Ja iedereen zoekt weleens naar een hulpmiddel die je van het roken afhelpt. Je hebt verschillende soorten nicotinevervangers: nicotinepleisters, kauwgom en zuigtabletten. Ze helpen wel degelijk op de ontwenningsverschijnselen.
Mijn advies zou zijn om te beginnen met de pleisters omdat dat een geleidelijke dosis geeft aan nicotine, daardoor ben je bezig je verslaving langzaam uit te doven. En dat gaat dan om je lichamelijke verslaving, dus die ontwenningsverschijnselen, het onrustige gevoel. Je gedachtes bij de koffie, na het eten, op het terrasje gezellig met je vriendin.
Dus het blijft zaak om goed voor te bereiden hoe je die momentjes doorkomt. Dus een combinatie van die twee is het sterkst. Dus vind je dat je een hulpmiddel nodig hebt dat kan, maar doe dat in combinatie met begeleiding.”
Op het moment dat ik stress voel wat doe ik dan? Breng je eigen stressmomenten in kaart. Ik denk dat jij zelf het beste weet waar jouw stressmomenten liggen. Je kan bijvoorbeeld ook een kopje thee pakken, even naar buiten lopen. Soms helpt het stressballetje, neem het gewoon even lekker me. Ga even naar het toilet, doe een plons water in je gezicht. Even weg uit de situatie is soms best een goed idee. Maak ook een plan wat bij jou past, want ik kan wel gaan roepen van: pak zo’n stressballetje of pak zo’n ding, maar als jij het dan helemaal niks vindt dan ga je het niet doen. Dus doe iets wat bij jezelf past. Schrijf het op, bedenk het van tevoren. Ik denk dat iedereen zijn eigen moeilijke momenten het beste kent.
“Dat is een belangrijk punt hè, hoe maak je het stoppen met roken leuk voor jezelf. De reden om te roken ligt in het hier en nu, maar de redenen om te stoppen liggen veel meer in de toekomst, maar belangrijk is dat je het ook nu leuk maakt. Nu beloont. Dat kan je doen bijvoorbeeld door het geld wat je uitspaart van het stoppen met roken. Doe dat lekker in een potje elke dag en kijk af en toe in het potje hoeveel erin zit en bedenk wat je ervoor gaat doen. Het kan ook zijn dat je gewoon trots bent op jezelf. Dat je in de spiegel jezelf aankijkt en denkt: ik ben deze dag weer doorgekomen of een vriendin die tegen je zegt: jeetje wat ben jij toch goed bezig. Je kan het heel groots aanpakken. Facebook waardoor je heel veel mensen krijgt die jou complimenten gaan geven. Of je doet het lekker stilletjes voor jezelf. Bedenk goed wat bij je past en maak het een beetje leuk voor jezelf.”
“Trek ontstaat na zo’n triggermoment hè, dus bij de koffie of op het terrasje met je vriendin. Dus als je dat meemaakt ga je aan roken denken en die trek komt, het lichaam vraag om nicotine maar het neemt ook weer af.
Je hebt vast weleens gehad dat je een sigaret wilde roken maar iemand leidt je af, je had een telefoontje en een halfuur later denk je: oh ja ik zou gaan roken. Dan was dit trekmoment al voorbij, zit je weer in het volgende.
De lichamelijke trek is na de eerste twee weken alweer een stuk minder. Bereid je goed voor op die eerste weken.
Tip één: bijvoorbeeld een fidget cube. Tip twee: je telefoon. Je kan spelletjes erop doen, je kan van alles op je telefoon doen. Tip drie: bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzeltje. Belangrijk is wel dat je in het begin iets zoekt dat je van de gedachte van het roken afbrengt, want als je dat niet doet en je blijft aan die sigaret denken dan duurt die lang.”
“Ik zeg weleens: die sigaret heeft alles meegemaakt wat jij ook hebt meegemaakt, dus er zijn nogal wat valkuilen. Dat kan gekoppeld zijn aan koffie, na het eten, maar het kan ook gekoppeld zijn aan emoties. Het kan gekoppeld zijn aan personen, bijvoorbeeld die goeie vriendin die je gezellig ziet op het terras. Dus schrijf van tevoren goed op: wat zijn de momenten waarop je rookte. Dat zijn waarschijnlijk ook je valkuilen, want als je die bij elkaar hebt kan je ook goed gaan bedenken: wat kan ik gaan doen. Maar op je werk kan je moeilijk gaan puzzelen. Dus voor elke situatie zal je iets moeten bedenken om iets van afleiding te kunnen vinden waardoor je gedachte weer even weg bij het roken is. Dus schrijf je valkuilen goed op en dan ben je beter voorbereid.”
“Het voelt wel zo af en toe hè maar het klopt niet. Ik ga je uitleggen waarom. Wat ik hier voor me heb liggen is de nicotinespiegel in het bloed bij iemand die rookt. Dit is het lichamelijke gedeelte, de nicotine komt direct naar de hersenen en op het moment dat je hem uitdoet zakt die direct weer weg. Binnen een halfuur heb je last van ontwenningsverschijnselen en na een uur roken de meeste mensen weer een sigaret. Dat betekent als je die stress voelt, dat er een belletje gaat rinkelen, roken. Wanneer je koffiedrinkt, roken. En zo zijn er heel veel momenten. Als je rookt had je het gevoel dat je rustig werd, maar wat je deed is je ontwenningsverschijnselen wegroken. Dat is wat je voelde. Aan de stress doet het helemaal niks. Een kindje van zeven dat zwemt af voor zijn A-diploma, heeft best wel stress. Zou een sigaret helpen? Die gaat waarschijnlijk hoesten en proesten, de hartslag gaat omhoog. Dus die sigaret helpt niet. Hetzelfde gebeurt bij jou, de hartslag gaat omhoog, dus het is niet een rustgevend middel.”
Browser:
Compass:
Search:
Marker: