Ga naar de inhoud

Nicotinepleisters

Menu

In het kort

Als je stopt met roken kun je last van ontwenningsverschijnselen. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan een leven zonder nicotine. Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters kunnen helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen. Je kunt op die manier de verslaving in stapjes afbouwen. Hier vind je veelgestelde vragen over nicotinepleisters.

Let op!

Vraag jouw arts of apotheker altijd eerst om advies, voordat je medicijnen wil of gaat gebruiken. Zeker als je ziek of zwanger bent en/of borstvoeding geeft. De informatie op deze pagina is geen vervanging voor dat advies van jouw huisarts of apotheker, maar alleen om je bijvoorbeeld in te lezen voordat je naar een arts gaat. Hou er rekening mee dat medicijnen niet bij iedereen hetzelfde werken. Voor de één kan een medicijn heel goed werken, en voor de ander niet. Ook heeft de één meer last van bijwerkingen dan de ander. Lees ook altijd de bijsluiter goed voordat je begint met medicijnen

Hoe werken nicotinepleisters?

Met een nicotinepleister krijgt je lichaam de hele dag nicotine. De pleister geeft 24 uur lang nicotine af. Dat zorgt ervoor dat je minder last hebt van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals onrust en trek. Dat maakt het stoppen met roken makkelijker.

In 2 stappen afbouwen

  1. Je stopt met roken en gebruikt de nicotinepleisters. Dit zorgt ervoor dat je de gewoonte van het roken afleert. Je hebt minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals onrust. Dat komt doordat je nog wel nicotine binnen krijgt via de pleister.
  2. Daarna minder je het gebruik van de nicotinepleisters. Omdat je dat in stapjes doet, heb je minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken.

Waar kan ik nicotinepleisters het beste plakken?

Plak de nicotinepleister op de onbeschadigde (geen wondjes, krasjes of schaafwondjes) en haarloze huid. Zorg dat de huid goed droog is, dan plakt hij het best en blijft hij goed zitten. Geschikte plekken kunnen bijvoorbeeld zijn: je bovenarm of schouderblad.
Beter plak je de nicotinepleister niet op plekken die veel bewegen, zoals gewrichten. Plaatsen die tegen je kleding wrijven kun je beter ook vermijden.

Nog meer kans op succes

Als je naast nicotinepleisters ook gebruik maakt van begeleiding zoals telefonische coaching of groepstherapie, verdubbelt dat de kans dat het je lukt om gestopt te blijven. Je werkt dan namelijk ook aan het veranderen van gewoontes.

Als je kiest voor nicotinevervangers in combinatie met begeleiding krijg je bovendien de kosten vergoed door je zorgverzekering.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende vormen van begeleiding die je bij het stoppen met roken kunt krijgen.

Wat zijn de bijwerkingen van nicotinepleisters?

Je kunt last krijgen van jeuk of een rode huid (huidirritatie) op de plaats waar de pleister zit. Zorg ervoor dat je de pleisters telkens op een andere plek plakt. Dat kan helpen.

Veelgestelde vragen

Je mag gerust een nieuwe pleister plakken als de andere eraf gevallen is. Een pleister geeft een constante hoeveelheid stof af. Dus je krijgt geen piek bij een nieuwe pleister.

Nicotinepleisters zijn in verschillende sterkten verkrijgbaar. Welke sterkte voor jou geschikt is hangt af van de hoeveelheid sigaretten dat je dagelijks rookt. Het beste kun je de dosering en de duurt van het gebruik van nicotinepleisters overleggen met je huisarts.

Als je naast het gebruik van nicotinepleisters rookt kun je teveel nicotine binnenkrijgen. Er is dan een risico op bijwerkingen of zelfs een nicotinevergiftiging. Symptomen hiervan zijn onder andere: duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Neem bij een vermoeden van een overdosis nicotine direct contact op met je arts.

Als je naast de nicotinepleisters toch nog behoefte hebt om te roken kan het zijn dat de sterkte van de nicotinepleisters te laag is. Als je bijwerkingen ervaart is de dosis wellicht te hoog, neem in beide gevallen contact op met je arts om de dosering te bespreken.

Ja, je kan verschillende typen nicotinevervangers combineren. Dit werkt zelfs beter dan één type gebruiken. Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray of tabletjes heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is dat je nicotinepleisters gebruikt voor een basisniveau nicotine in je bloed. Daarnaast gebruik je bijvoorbeeld kauwgom voor de moeilijke momenten.

Het beste kun je naar je huisarts gaan. Je huisarts kan je helpen bij het kiezen van de juiste producten en dosering. Je kunt de pleisters ook kopen bij de apotheek of de drogist.

Een pak met 7 pleisters kost ongeveer €24 euro (prijspeil: januari 2024). Dat is zo’n €3,40 per dag. Als je nicotinepleisters gebruikt samen met coaching krijg je meestal alles vergoed.

Als je een nicotinepleister draagt, kan je het beste alle soorten warmtebronnen vermijden. Dus ook de zonnebank en zonnen in de zon. Bij hogere temperaturen geeft de pleister namelijk meer nicotine af. Dat kan zorgen voor meer bijwerkingen. Ga je toch zonnen? Haal de pleister er dan even af. Als je klaar bent met zonnen, kan je de pleister weer gewoon opplakken.

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Stoplijn: 0800-1995