HomeStopplan

Stopplan

Stopplan

Je bent op de pagina over het stopplan. Dat is goed nieuws! Want dat betekent waarschijnlijk dat je gaat stoppen met roken of hier al over nadenkt. Of je wilt als zorgprofessional jouw patiënt of cliënt helpen. Het plan is gratis beschikbaar voor iedereen. Als download of als gedrukt boekje.

Download gratis

Download het gratis stopplan

Klik op de afbeelding om gratis te downloaden of op deze link.

Openen met Acrobat Reader
Het stopplan kun je het beste openen met het programma Acrobat Reader. Dit is gratis. Zo kun je het namelijk ook digitaal invullen. Je hoeft dan niet te printen.

Bestel gedrukt boekje (gratis)

Klik hier

Ondersteuning bij stoppen met roken
Het stopplan is er om jou te ondersteunen bij het stoppen met roken. Want dat is niet voor iedereen makkelijk. In het plan lees je waarom stoppen met roken een goed idee is. Ook staat er in welke ontwenningsverschijnselen je kunt krijgen en hoe je jezelf kunt belonen. En als het stoppen niet alleen lukt, staan er in het plan ook mogelijkheden voor begeleiding.

Hulp van de Stoplijn
Wil je overleggen of het stopplan wat voor jou is of heb je een andere vraag over stoppen met roken? Bel dan de gratis Stoplijn op 0800-1995. De medewerkers zijn bereikbaar tussen 9.00 uur en 17.00 uur op weekdagen. Ook kun je met ze chatten doordeweeks van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Ben je een zorgprofessional? Dan kun je op trimbos.nl meer informatie vinden over roken en zorgverlening.

Door te stoppen met roken

  • krijg je een betere conditie
  • houd je meer geld over
  • ben je meer ontspannen
  • krijg je een frissere adem
  • ziet je huid er mooier uit

Ervaringen van andere stoppers

Francisca (48)

Lees uitgeschreven tekst

“Hoi, ik ben Francisca. Ik ben 48 jaar. En ik ben inmiddels al vierenhalf jaar gestopt met roken. En daar ben ik heel blij mee.
Hoe kwam dat nu, dat ik stopte met roken? Wij waren op Schiphol en kwamen terug van een leuke vakantie. Je zit dan een aantal uren in het vliegtuig. En je komt dan het vliegtuig uit, komt op Schiphol. En ik rook zeg maar, de rook van de sigarettenlucht. En ik denk echt letterlijk: ik gooi m’n tas uit m’n handen. En ik ren naar die rookruimte toe. Toen dacht ik: ‘Ja dit kan gewoon niet. Dit is absurd’. Roken mag niet je leven beheersen. Het moet iets fijns zijn. Nou, dat was het niet meer.

Hoe ben ik gestopt? Ik ben gestopt middels telefonische coaching. En dat mag je één keer per week doen en dan zeven keer achter elkaar. En dat heeft mij énorm geholpen. Want ze helpt je door de moeilijke momenten heen. Rokers en moeilijke momenten, dat weten we allemaal, dat is na het eten. Want die zijn dan ‘Oh zo fijn’. Dan kon ik de coaching bellen. En dan stimuleerde zij mij weer om het te laten. En dat ging hartstikke goed.

Maar mijn gouden tip is wel: ‘Je moet er tussen je oren klaar voor zijn’. Want als je er ‘tussen je oren’ niet klaar voor bent dan helpt eigenlijk geen één hulpmiddel. Maar mijn hulpmiddel was echt de coaching-lijn. Perfect!”

Maarten (30)

Lees uitgeschreven tekst

“Ik heet Maarten, ben dertig jaar en woon in Haarlem. Ik ben denk ik op m’n dertiende/veertiende achter het fietsenhok begonnen met roken op de middelbare school. Ik ben nu dertig en ben nu constant gestopt en ben ik weer gaan roken. Vooral als je net gestopt bent dacht ik: oh nee, ik moet gaan roken weer want ik kan eigenlijk niet zonder. En sociaal is het onhandig als je niet rookt. Ik heb volgende week dat feestje en dan is het wel heel leuk als ik dan gewoon rook. Maar eigenlijk zijn dat gewoon dingen die je steeds beter leert te negeren, dat soort gedachtes.

Dus ik denk dat ik ondertussen wel een soort van expert van stoppen met roken ben. Dat maakt het ook wel weer moeilijk, want dat ik ook weer heel makkelijk begin. Omdat ik denk dat ik ook weer heel makkelijk kan stoppen. Dat is dan ook weer zo’n valkuil. Ik was weer begonnen toen ik bijna dertig werd. In de zomer, dan werk ik heel veel. De zomer was weer voorbij en toen viel er heel veel stress van me af en toen ben ik weer gestopt. Dat was een mooi moment dat ik even niet zoveel om handen had, om weer rustig en gezond te gaan leven. Om weer een beetje te gaan sporten, gezond eten en dat soort dingen. Het was een mooi moment om te stoppen voor mij.

Ik dacht altijd: ik ben een roker, dat is mijn identiteit. Maar dat is helemaal niet zo. Je kan gewoon alles doen wat je normaal doet. Maar dan zonder te roken.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn