Ga naar de inhoud

Omgaan met moeilijke momenten: volhouden

Menu

In het kort

Rook(te) je altijd bij stress of emoties? Na het avondeten? Of op feestjes? Het stoppen volhouden op momenten dat je altijd rookte kan een uitdaging zijn. Hoe ga je om met die momenten? Zeg ‘s morgen tegen jezelf: ‘Ik ga vandaag niet roken.’ Meer tips lees je op deze pagina.
Promotional

Stoppen volhouden bij stress

Sommige mensen zeggen dat ze roken omdat het helpt tegen stress. Maar dat is niet zo. Onderzoek laat zien dat roken stress en andere psychische klachten zelfs kan veroorzaken. Of erger maken. Wil je weten hoe dat zit? En hoe je met stress omgaat zonder te roken?
Pagina over stress

Stoppen volhouden bij emoties (verdrietig, boos, angstig)

Een ruzie op het werk of een gespannen gesprek met een familielid. Sommige mensen roken om met negatieve emoties zoals boosheid, angst of verdriet om te gaan. Maar roken helpt hier niet tegen. Roken kan psychische klachten zoals angst en depressie zelfs erger maken. Wil je weten hoe dat zit? En hoe je met deze emoties om kunt gaan zonder te roken?
Kijk dan op deze pagina over stress, angst en depressieve gevoelens

Stoppen volhouden als je partner rookt

Stoppen kan moeilijker zijn als je partner blijft roken. Vraag dus eerst of je partner ook wil stoppen. Dan kunnen jullie het samen doen en elkaar helpen. Bespreek samen wanneer jullie gaan stoppen. En wat jullie gaan doen als jullie zin krijgen om te roken.

Wil je partner niet stoppen? Kies voor je eigen gezondheid en stop, ook als je partner niet meedoet. Maak duidelijke afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld:

Stoppen volhouden als je vrienden roken

Het kan lastig zijn als je steeds met mensen bent die roken. Vrienden, collega’s of familieleden. Maak daarom je eigen plan en bereid je voor. Schrijf op wat jouw reden of motivatie is om te stoppen. Zorg dat je vaak aan die motivatie herinnerd wordt. Jij wil stoppen en dat is jouw keuze. Deze tips kunnen je helpen:

Stoppen volhouden tijdens een feestje

Je wil stoppen of je bent gestopt. Maar dit weekend heb je een feestje waar mensen roken. Wat kun je doen zodat je niet gaat roken?
Zeg als je binnenkomt dat je gestopt bent of niet wil roken
Vraag of je vrienden je willen helpen om niet te roken
Vraag of ze je geen sigaretten willen geven
Neem iets mee om op te kauwen zoals kauwgom
Of iets om mee te friemelen zoals een fidget toy in je broekzak
Drink geen of minder alcohol
In deze video vertelt rookstopcoach Pauline wat de valkuilen zijn bij stoppen met roken. En hoe je het stoppen volhoudt. Meer filmpjes van rookstopcoach Pauline bekijken? Je kan ze hier vinden: Rookstopcoach Pauline legt uit.

Stoppen volhouden als je je verveelt

Tijdens het wachten op de bus, in de pauze of als je niks te doen hebt. Sommige mensen roken ‘om iets te doen te hebben’ als ze zich vervelen. Hoe verander je die gewoonte?

Promotional

Volhouden met begeleiding

Lukt het stoppen jou wel, maar het volhouden niet? Denk dan na over begeleiding bij het stoppen. Bij de meeste coaches krijg je nog een paar weken hulp nadat je gestopt bent. De kans dat je het volhoudt is dan een stuk groter!
Lees meer over begeleiding

Stoppen volhouden als iemand je een sigaret wil geven

Je bent net gestopt met roken of wil stoppen. Hoe reageer je als iemand vraagt of je ook een sigaret wil? Of zelfs aandringt?

Stoppen volhouden na het eten

Sommige mensen roken na het eten. Wat kun je op die momenten doen in plaats van roken?

Stoppen volhouden bij de koffie

Sommige mensen roken als ze koffiedrinken. Cafeïne breekt sneller af in het lichaam van iemand die rookt. Als je stopt met roken, kan het effect van de koffie dus sterker worden. Een paar tips:

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995