Ga naar de inhoud

Nicotinekauwgom

Menu

In het kort

Nicotinekauwgom kan helpen bij het stoppen met roken. Nicotinevervangers zoals nicotinekauwgom werken het beste samen met begeleiding of coaching. De kauwgom kan ontwenningsverschijnselen minder erg maken, en met de coach pak je de verslaving aan. Nicotinekauwgom werkt zo: de nicotine wordt opgenomen door je mondslijmvlies. Dit kan helpen om de trek in een sigaret weg te nemen. Op deze pagina vind je meer informatie over nicotinekauwgom.

Let op!

Vraag jouw arts of apotheker altijd eerst om advies, voordat je medicijnen wil of gaat gebruiken. Zeker als je ziek of zwanger bent en/of borstvoeding geeft. De informatie op deze pagina is geen vervanging voor dat advies van jouw huisarts of apotheker, maar alleen om je bijvoorbeeld in te lezen voordat je naar een arts gaat. Hou er rekening mee dat medicijnen niet bij iedereen hetzelfde werken. Voor de één kan een medicijn heel goed werken, en voor de ander niet. Ook heeft de één meer last van bijwerkingen dan de ander. Lees ook altijd de bijsluiter goed voordat je begint met medicijnen

Wat is nicotinekauwgom?

Nicotinekauwgom is een soort nicotinevervanger en kan helpen bij het stoppen met roken. Nicotinevervangers werken vaak het beste samen met begeleiding. Als je stopt met begeleiding, krijg je de nicotinevervangers meestal vergoed.  

Nicotinekauwgom heeft een smaakje zoals pepermunt of fruit en nicotine. Als je kauwt, neemt je mondslijmvlies de nicotine op. Dit kan helpen om de trek in een sigaret weg te nemen. Of om ontwenningsverschijnselen te verminderen. 

Van de meeste merken zijn er 2 sterkten: 4 mg nicotine en 2 mg nicotine. Voor de meeste mensen is de kauwgom met 2mg nicotine genoeg. Overleg met je arts of apotheker welke sterkte je nodig hebt.  

Nicotinepleisters of nicotinekauwgom?

Wil je stoppen met roken met een nicotinevervanger? De meeste mensen kiezen voor nicotinepleisters. Bij nicotinekauwgom is er een iets grotere kans dat iemand verslaafd blijft aan nicotine dan bij nicotinepleisters. Dat komt door twee dingen: 

Hier lees je meer over nicotinepleisters

Hoe gebruik je nicotinekauwgom?

Overleg altijd eerst met je huisarts als je nicotinekauwgom wil gebruiken bij het stoppen met roken . Lees de bijsluiter goed. Over het algemeen geldt dat je helemaal gestopt bent met roken vóórdat je begint met nicotinekauwgom. Gebruik de eerste kauwgom op de dag dat je stopt. Neem de kauwgom op het moment dat je veel zin krijgt om te roken.  
Eet en drink minstens 15 minuten vóórdat je de kauwgom neemt niet
Neem niet meer dan 1 kauwgom per uur
Eet of drink niet wanneer je kauwgom kauwt
Kauw langzaam tot de smaak sterk wordt
Laat dan de kauwgom rusten tussen mond en tandvlees tot de smaak verdwijnt
Kauw dan weer langzaam tot de smaak terugkomt
Herhaal dit voor 30 minuten en gooi de kauwgom daarna bij het afval. Slik het niet door

Nicotinevervangers combineren

De ene nicotinevervanger geeft de hele dag nicotine af, zoals nicotinepleisters. Andere geven korter nicotine af, zoals kauwgom. Het kan helpen bij het stoppen om een langdurende en kortdurende nicotinevervanger te combineren. Overleg dit eerst met je huisarts. Rook of vape in elk geval niet terwijl je nicotinevervangers gebruikt.

Hoe lang kan je nicotinekauwgom gebruiken?

Het verschilt per persoon hoe lang iemand trek heeft om te roken na het stoppen. De meeste mensen gebruiken ongeveer 3 maanden nicotinekauwgom.  Overleg met je huisarts of je eerder kunt afbouwen als je merkt dat je minder trek krijgt. Of weinig last hebt van ontwenningsverschijnselen.  

Gebruik je nicotinekauwgom samen met nicotinepleisters? Dan heb je nicotinekauwgom meestal minder vaak en minder lang nodig.   

Gebruik je na 6 maanden nog steeds nicotinekauwgom, neem dan contact op met je huisarts.  

Wat kost nicotinekauwgom?

Prijzen verschillen per merk en aantal stuks in een verpakking. Gemiddeld kost een pakje met 24 stuks zo’n €8,50 (prijspeil: maart 2024). De meeste mensen die nicotinekauwgom met 2mg nicotine gebruiken kauwen er ongeveer elke 2 uur één. Dat zijn 8-12 stuks kauwgom per dag. In dat geval kost stoppen met roken met nicotinekauwgom iemand ongeveer €3,55 per dag. 

Gebruik je nicotinevervangers samen met begeleiding? Dan vergoedt je zorgverzekering meestal alles.  

Bijwerkingen nicotinekauwgom

De meest voorkomende bijwerking van nicotinekauwgom is misselijkheid. Ook is het belangrijk dat je de kauwgom uitspuugt en niet doorslikt. Kijk voor alle mogelijke bijwerkingen op de bijsluiter in de verpakking. 

Eten en drinken en nicotinekauwgom

Sommige dranken en etenswaren kunnen ervoor zorgen dat de nicotine uit de kauwgom minder goed werkt. Zorg daarom dat je dit niet eet of drinkt minstens 15 minuten vóórdat je de nicotinekauwgom neemt: 

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Stoplijn: 0800-1995