HomeVraag en antwoordMedicijnenWelke medicijnen bestaan er?Bupropion (merknaam Zyban) en stoppen met roken

Bupropion (merknaam Zyban) gebruiken bij stoppen met roken

 • Wat is bupropion (merknaam Zyban)?

  Bupropion (merknaam Zyban) is een medicijn dat ook helpt bij stoppen met roken. De huisarts schrijft dit middel meestal alleen voor als je ook (persoonlijke, telefonische of groeps) coaching volgt.

  In het medicijn zit de stof bupropion, dat het vrijkomen van dopamine en noradrenaline stimuleert. Dit zijn stofjes in de hersenen die een rol spelen bij bijvoorbeeld emoties.

  Minder plezier in roken

  Het medicijn zorgt er ook voor dat je hersenen de nicotine niet meer zo goed opnemen, waardoor je minder plezier voelt van het roken.

 • Voor wie is bupropion vooral geschikt?

  Dit medicijn is vooral geschikt als
  • je meer dan 10 sigaretten per dag rookt;
  • je ook begeleiding krijgt bij het stoppen met roken;
  • je nicotinevervangers hebt geprobeerd, maar deze niet (genoeg) hebben geholpen;
  • je zelf goed gemotiveerd bent om te stoppen met roken.

 • Wanneer mag je bupropion niet gebruiken?

  Er zijn verschillende aandoeningen waarbij je dit medicijn beter niet kunt gebruiken. Je huisarts en apotheker weten om welke aandoeningen het gaat.

 • Hoe gebruik je bupropion?

  Het duurt meestal een week voordat bupropion werkt. Daarom start je al een week voordat je wilt stoppen met roken met dit medicijn. Je stopt dan met roken in de tweede week dat je dit medicijn gebruikt.

  Je huisarts vertelt je hoeveel je van dit medicijn moet innemen en op welk moment van de dag.

  Apotheek.nl heeft een video gemaakt over het gebruik van medicijnen. Bekijk de video hier.

 • Werkt bupropion goed?

  Bupropion wordt alleen voorgeschreven als je ook erkende begeleiding krijgt. Begeleiding en bupropion samen vergroten de kans dat stoppen met roken je lukt. Het middel werkt alleen goed als je echt zelf wilt stoppen met roken.

 • Bijwerkingen

  De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • sufheid;
  • maag- en darmklachten;
  • slecht slapen;
  • hoofdpijn;
  • droge mond.

  Je kunt de eerste tijd suf zijn door bupropion. Als dat zo is, mag je de eerste week dat je het gebruikt, niet autorijden. Pas ook op met alcohol.

  De meeste bijwerkingen gaan na een paar dagen vanzelf over. Neem contact op met je huisarts als dat niet zo is. Soms is het nodig om de dosering aan te passen. Doe dat alleen als de huisarts dit heeft gezegd.

  Een kleine groep gebruikers krijgt last van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens. Als je dat merkt, moet je stoppen met innemen en overleggen met je arts.

 • Bijsluiter

  Meer informatie over bupropion vind je op apotheek.nl.

 • Zwangerschap/borstvoeding

  Bupropion wordt afgeraden om te gebruiken tijdens je zwangerschap, omdat niet genoeg bewezen is dat het middel helpt om te stoppen met roken. Wanneer je borstvoeding geeft, mag je bupropion niet gebruiken.

  Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

  Hulp vragen is normaal

  Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

  Medicatie voorschrijven

  Stoppen zonder nicotinevervangende middelen of medicijnen op recept is het beste. Lukt dat niet, dan kan de huisarts of specialist je nicotinevervangers of een ander medicijn voorschrijven. Dit mag alleen als je ook begeleiding krijgt.

  Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

 • Vergoeding

  Voor geneesmiddelen die in Nederland worden voorgeschreven door je huisarts bij stoppen met roken, krijg je vaak wel een vergoeding. Voorwaarde is dat je begeleiding van een erkende coach krijgt. Dan werken de medicijnen namelijk het beste.

 • Hoe weten we dat deze methode werkt?

  Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot een advies voor de beste manier om te stoppen met roken. Dat advies staat in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.

 • Wat vindt het Trimbos-instituut van bupropion?

  Probeer eerst een erkende coach of nicotinevervangers

  Als je bang bent dat het je niet lukt om te stoppen, kies dan voor een erkende coach om je te begeleiden. Dat werkt echt. Heb je nog wat meer steun nodig, denk dan aan nicotinevervangers. Deze zijn de eerste keus wanneer je medicijnen bij stoppen met roken wilt gebruiken.

  Vraag je huisarts naar medicijnen op recept

  Heb je dat geprobeerd en werkt het niet (genoeg)? Praat dan met je huisarts over medicijnen die je op recept kunt krijgen. Altijd in combinatie met een coach. Bupropion is zo’n medicijn. Als je start met dit medicijn, moet dit onder begeleiding van een arts gebeuren. Die bekijkt of het goed werkt en of er geen bijwerkingen zijn.

  Koop bupropion niet via een buitenlandse website

  Koop nooit bupropion via een internationale website. Je krijgt dan namelijk geen begeleiding van een arts. Zo weet je niet of het effect heeft op andere medicijnen die je mogelijk gebruikt en wat de kwaliteit is van de bupropion.

  In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de algemene naam van medicatie gebruikt. De merknaam noemt het Trimbos-instituut alleen voor de herkenbaarheid voor mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Ervaring van Maarten

Maarten vertelt over zijn valkuilen bij stoppen met roken.

Lees uitgeschreven tekst

“Ik heet Maarten, ben dertig jaar en woon in Haarlem. Ik ben denk ik op m’n dertiende/veertiende achter het fietsenhok begonnen met roken op de middelbare school. Ik ben nu dertig en ben nu constant gestopt en ben ik weer gaan roken. Vooral als je net gestopt bent dacht ik: oh nee, ik moet gaan roken weer want ik kan eigenlijk niet zonder. En sociaal is het onhandig als je niet rookt. Ik heb volgende week dat feestje en dan is het wel heel leuk als ik dan gewoon rook. Maar eigenlijk zijn dat gewoon dingen die je steeds beter leert te negeren, dat soort gedachtes.

Dus ik denk dat ik ondertussen wel een soort van expert van stoppen met roken ben. Dat maakt het ook wel weer moeilijk, want dat ik ook weer heel makkelijk begin. Omdat ik denk dat ik ook weer heel makkelijk kan stoppen. Dat is dan ook weer zo’n valkuil. Ik was weer begonnen toen ik bijna dertig werd. In de zomer, dan werk ik heel veel. De zomer was weer voorbij en toen viel er heel veel stress van me af en toen ben ik weer gestopt. Dat was een mooi moment dat ik even niet zoveel om handen had, om weer rustig en gezond te gaan leven. Om weer een beetje te gaan sporten, gezond eten en dat soort dingen. Het was een mooi moment om te stoppen voor mij.

Ik dacht altijd: ik ben een roker, dat is mijn identiteit. Maar dat is helemaal niet zo. Je kan gewoon alles doen wat je normaal doet. Maar dan zonder te roken.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: