Ga naar de inhoud

Cold turkey stoppen met roken

Menu

In het kort

‘Cold turkey’ stoppen met roken betekent in één keer stoppen zonder hulp. Iemand stopt dan plotseling met roken, zonder begeleiding, voorbereiding of hulpmiddelen. ‘Cold turkey’ stoppen werkt voor de meeste mensen niet goed. Op deze pagina lees je meer over deze manier van stoppen.

Veel mensen stoppen plotseling met roken. Sommigen blijven gestopt, maar de meesten gaan toch weer roken. Iemand die ‘cold turkey’ stopt is niet voorbereid op ontwenningsverschijnselen. Of het maken van nieuwe gewoontes.

Promotional

De beste manier om gratis te stoppen

Onderzoek laat zien dat begeleiding het beste werkt als je wil stoppen met roken. Je zorgverzekering vergoedt meestal begeleiding of coaching. Je betaalt ook geen eigen risico. Dan is het dus gratis!
Meer over gratis begeleiding

Werkt ‘cold turkey’ stoppen met roken?

Sommige mensen lukt het om ‘cold turkey’ te stoppen. Maar de meeste mensen gaan toch weer roken. Deze methode werkt dus niet zo goed als je wil stoppen met roken.

Je hebt meer kans dat ‘cold turkey’ stoppen lukt als:

Rook jij vaak en veel? Of ben je al vaker gestopt? En roken er veel mensen in je omgeving? Overweeg dan om te stoppen met begeleiding (met medicijnen). Dan is de kans om gestopt te blijven een stuk groter!

Hoe kun je ‘cold turkey’ stoppen?

Wil je ‘cold turkey’ stoppen met roken? Met deze tips vergroot je de kans om gestopt te blijven!

Bereid je voor

Bereid je goed voor op het stoppen met roken. Schrijf op waarom je gaat stoppen. Hang het briefje ergens waar je het vaak ziet, zoals de koelkast. Wat ga je doen in plaats van roken als je trek krijgt? Denk bijvoorbeeld aan een spelletje spelen op je telefoon of een wandeling maken.

Kies je stopdatum

Kies een stopdatum binnen nu en 2 weken. Plan je stopdatum niet vlak voor een moeilijk moment. Zoals een feestje of een belangrijke dag op werk. Bedenk wat je met je laatste sigaretten gaat doen. Oproken of weggooien? Gooi asbakken en andere dingen die je aan roken doen denken weg.

Stop helemaal en in één keer

Helemaal stoppen met roken is makkelijker dan minderen. Als je helemaal stopt went je lichaam sneller aan de nieuwe situatie. De ontwenningsverschijnselen kunnen even heel heftig zijn. Maar meestal heb je na 2 weken het ergste gehad.

Zorg voor afleiding

Wat ga je doen op de momenten dat je rookte? Plan na het avondeten bijvoorbeeld een wandeling. En wat ga je doen als je trek krijgt? Zorg voor afleiding! De zin in een sigaret duurt meestal maar een paar minuten.

Vertel een vriend dat je gaat stoppen

Vertel iemand dat je gaat stoppen. Iemand die je vertrouwt en die jou steunt. Vraag of je diegene mag bellen als je het moeilijk krijgt. En of diegene je wil helpen om gemotiveerd te blijven!

Voordelen

Mensen die zelf stoppen met roken geven als voordelen van ‘cold turkey’ stoppen:

Nadelen

Roken wordt vaak gezien als een persoonlijke keuze. Dan is stoppen ook een keuze, toch? Zo simpel is het helaas niet. Roken is meestal een hardnekkige verslaving.

In één keer stoppen zonder begeleiding, voorbereiding of hulp kan lastig zijn. Mensen die ‘cold turkey’ stoppen geven de volgende nadelen:

Promotional

Maak een Stopplan!

Met ons Stopplan kun je zelf stoppen met roken. Bepaal je stopdatum en motivatie. Gebruik de afstreepkalender om te zien hoe ver je al gekomen bent, en beloon jezelf!
Download het Stopplan

Ontwenningsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen kunnen heel heftig zijn. Zeker als je veel of lang gerookt hebt. Soms worden mensen die plotseling stoppen met roken door de ontwenningsverschijnselen ‘overvallen’. Dan kan iemand weer gaan roken.

De gewoonte aanpassen

Ook kan het een uitdaging zijn om de gewoonte van het roken aan te passen. Stel, je rookte altijd in de ochtend. Het eerste wat je deed als je wakker werd was een sigaret opsteken. Of je rookte op andere momenten, zoals na het avondeten, bij stress of op een feestje. Die gewoontes moet je aanpassen als je stopt. Dat kost tijd en moeite.

Promotional

Gebruik een app!

Stoppen met roken apps kunnen je helpen bij het stoppen. Ze houden bij hoe lang je gestopt bent en wat je al bespaard hebt.
Bekijk de 4 beste apps

Tip: gratis Stopmail

Het is fijn om regelmatig een steuntje in de rug te krijgen. En te weten waar je terecht kunt.
Het klopt precies met hoe ik me voel, het geeft ondersteuning en tips! Heel fijn!

Stopmail is er voor iedereen! Het maakt niet uit op welke manier je stopt met roken. Of je het nou alleen doet, met een coach of bijvoorbeeld met medicatie. Onze e-mail/SMS dienst met aanmoedigende berichten kan je helpen om het stoppen beter vol te houden.
Positief en motiverend
Via e-mail en eventueel ook SMS
Tot een jaar na je stopdatum
Handige tips en ervaringen van anderen
Andere stoppers beoordelen de dienst met een 8!

Veelgestelde vragen

Ja, in één keer stoppen met roken werkt beter dan minderen. Mensen die minderen stellen het stoppen vaak uit. Ook is minderen lastig vol te houden. Sommige mensen hebben door te minderen juist meer en langer last van ontwenningsverschijnselen, dan wanneer ze in één keer stoppen.

Wel kan in één keer stoppen zonder hulp moeilijk zijn. Gun het jezelf om met begeleiding te stoppen. Je kunt er ook nicotinevervangers of medicijnen bij krijgen.

Nee. De kans dat stoppen met roken lukt, is groter met professionele begeleiding. Zeker als je lang en veel rookt, al vaker gestopt bent, en je omgeving rookt. Naast de begeleiding kun je eventueel nicotinevervangers of medicijnen gebruiken. Bijvoorbeeld medicijnen op recept. Dan is de kans dat stoppen lukt het grootst. Je zorgverzekering vergoedt begeleiding bij het stoppen met roken. Dan is het dus gratis!

Je zorgverzekering vergoedt begeleiding bij het stoppen. Medicijnen worden alleen vergoed als je ook begeleiding volgt. Bel naar de Stoplijn (0800-1995) als je hulp wilt bij het zoeken van een goede begeleider bij het stoppen met roken.

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995