Ga naar de inhoud

Medicijnen – stoppen met roken medicatie

Menu

In het kort

Begeleiding werkt het beste als je wil stoppen met roken. Soms kun je daar medicijnen bij gebruiken die je via een arts of coach krijgt. Deze hulpmiddelen kunnen helpen bij ontwenningsverschijnselen maar hebben ook bijwerkingen. Op deze pagina lees je meer over medicijnen bij stoppen met roken.

Let op!

Vraag jouw arts of apotheker altijd eerst om advies, voordat je medicijnen wil of gaat gebruiken. Zeker als je ziek of zwanger bent en/of borstvoeding geeft. De informatie op deze pagina is geen vervanging voor dat advies van jouw huisarts of apotheker, maar alleen om je bijvoorbeeld in te lezen voordat je naar een arts gaat. Hou er rekening mee dat medicijnen niet bij iedereen hetzelfde werken. Voor de één kan een medicijn heel goed werken, en voor de ander niet. Ook heeft de één meer last van bijwerkingen dan de ander. Lees ook altijd de bijsluiter goed voordat je begint met medicijnen.

Welke medicijnen zijn er om te stoppen met roken?

Er bestaan nicotinevervangers en medicijnen om te stoppen met roken. Nicotinevervangers zoals nicotinepleisters kun je via een coach of arts krijgen. Of zelf kopen bij de apotheek of drogist. Medicijnen kun je alleen op recept krijgen in combinatie met coaching.

Wat kosten medicijnen om te stoppen met roken?

Coaching met nicotinevervangers of medicijnen is bijna altijd gratis. Je zorgverzekering vergoedt in de meeste gevallen de coaching en de medicatie. Je betaalt ook geen eigen risico. Check de voorwaarden van jouw zorgverzekering. Ook kan je dit navragen bij de coach.

Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters kun je ook gebruiken zonder coaching. Dan krijg je ze niet vergoed en moet je ze dus zelf betalen.

Hoe werken nicotinevervangers?

Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. In deze onderstaande video vertelt ze hoe nicotinevervangers werken.

Welke nicotinevervangers zijn er?

Ga je voor het eerst stoppen met coaching en medicatie? Nicotinevervangers hebben voor de meeste mensen minder bijwerkingen dan medicijnen. En deze hulpmiddelen werken vaak net zo goed. Je kunt kiezen uit:

*Onderzoek laat zien dat sommige gebruikers van nicotinespray en – inhalators aan nicotine verslaafd blijven. Overleg daarom eerst met je huisarts als je nicotinevervangers wil gebruiken. De meeste mensen gebruiken nicotinepleisters.

Nicotinepleisters

Een nicotinepleister plak je meestal 1x per dag op je bovenarm. De pleister geeft de hele dag een klein beetje nicotine af. Zo heb je minder last van ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Lees ook hier altijd de bijsluiter hoe je dat specifieke type moet gebruiken.

Plak de nicotinepleister op de onbeschadigde (geen wondjes, krasjes of schaafwondjes) en haarloze huid. Zorg dat de huid goed droog is, dan plakt hij het best en blijft hij goed zitten. Geschikte plekken kunnen bijvoorbeeld zijn: je bovenarm of schouderblad. Beter plak je de nicotinepleister niet op plekken die veel bewegen, zoals gewrichten. Plaatsen die tegen je kleding wrijven kun je beter ook vermijden.

Wat kosten nicotinepleisters?

Een pak met 7 pleisters kost ongeveer €24 euro (prijspeil: januari 2024). Dat is zo’n €3,40 per dag. Als je nicotinepleisters gebruikt samen met coaching krijg je meestal alles vergoed.

Wat zijn de bijwerkingen van nicotinepleisters?

Sommige mensen krijgen jeuk of roodheid op de plek waar de pleister zit. Soms worden mensen duizelig of misselijk. Iemand kan ook heftig gaan dromen, of juist minder goed slapen.

Hier lees je meer over nicotinepleisters

Nicotinekauwgom

Waar nicotinepleisters de hele dag een beetje nicotine afgeven, geeft nicotinekauwgom juist kort nicotine af. Nicotinekauwgom kan helpen om trek of ontwenningsverschijnselen minder erg te maken.

Hier lees je meer over nicotinekauwgom

Medicijnen op recept

Nortriptyline (Nortrilen)

Nortiptyline gebruik je altijd samen met begeleiding of coaching. Het zijn pillen die je meestal 1 of 2x per dag neemt. Het begint meestal na 1 week te werken. Dan stop je met roken.

Nortriptyline (merknaam Nortrilen) is een antidepressivum. Het zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te roken. Je kunt er rustiger van worden en minder prikkelbaar, chagrijnig of somber.

Bijwerkingen

Bekende bijwerkingen bij sommige mensen zijn: droge mond, duizeligheid en moeite met poepen. Je kunt ook gaan trillen, zweten en misselijk worden.

Meer over nortriptyline

Bupropion (Zyban)

Bupropion (merknaam Zyban) is een antidepressivum. Het zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te roken. Je kunt er rustiger van worden en minder prikkelbaar, chagrijnig of somber.

Bupropion gebruik je altijd samen met begeleiding of coaching. Het zijn pillen die je meestal 1 of 2x per dag neemt. Het begint meestal na 1 week te werken. Dan stop je met roken.

Bijwerkingen

Bekende bijwerkingen bij sommige mensen zijn: droge mond, hoofdpijn, slecht slapen en buikpijn. Je kunt ook de eerste week een beetje suf zijn. Rij dus geen auto. Drink geen alcohol: alcohol kan je nog suffer maken.

Meer over bupropion

Varenicline (Champix)

Varenicline (merknaam Champix) is niet meer beschikbaar. Neem contact op met je huisarts of apotheek als je advies wilt over andere medicijnen.

Cytisinicline (Decigatan)

Cytisinicline (merknaam Decigatan) werkt ongeveer hetzelfde als varenicline. Omdat varenicline niet meer beschikbaar is, is cytisinicline op de markt gekomen.

Cytisinicline bestaat nog niet zo lang. Van cytisinicline weten we niet goed hoe veilig het is om te gebruiken op de lange termijn. Ook weten we niet goed wat de bijwerkingen zijn. Bespreek daarom eerst met je huisarts of je nicotinevervangende middelen of andere medicijnen kunt gebruiken.

Meer over cytisinicline

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op

Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995