HomeStoppen met rokenVoorbereidingStoppen met roken eerste dagen: wat kan ik verwachten?

Stoppen met roken eerste dagen. Wat kan ik verwachten?

Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De ontwenningsverschijnselen zijn de eerste dagen het sterkst. Na 2 weken is het al veel minder.
Onthoud: het is geen teken van zwakte, maar van ontwenning. Je bent goed bezig! Het blijft niet zo. Het wordt écht minder.

Lees via onderstaande link meer over ontwenningsverschijnselen.

Kies voor afleiding

Ontwenningsverschijnselen zijn het ergst aan het einde van de middag en aan het begin van de avond. Wees daarop voorbereid. Vermijd stressvolle situaties. Kies voor afleiding en ontspanning. Ga bijvoorbeeld wandelen, sporten of douchen.

Natuurlijk kun je niet 8 keer per dag onder de douche gaan staan. Je zult dus ook af en toe gewoon moeten accepteren dat je je even rot voelt. Zeg dan tegen jezelf dat ontwenningsverschijnselen vanzelf weer overgaan.

Lees via onderstaande link tips voor afleiding bij stoppen met roken.

Sta je op het punt te gaan roken?

Laat een ander je dan steunen.

  • Bel een vriend(in)/collega/familielid. Bedenk voor je stopt al wie dit zou kunnen zijn en vertel deze persoon ook wat je verwacht. Wil je bijvoorbeeld gewoon even kletsen? Of wil je dat diegene tegen je zegt dat je goed bezig bent of je helpt herinneren waarom je wilde stoppen? Het is goed om meerdere mensen te kunnen bellen voor het geval iemand niet bereikbaar is.
  • Bel tijdens kantooruren de gratis Stoplijn
  • Bel je coach
  • Zoek afleiding.

Lees via onderstaande linkjes meer over afleiding en de gratis stoplijn.

"Ik wist echt niet wat me overkwam"

Michael had veel last van ontwenningsverschijnselen. Hij hield zich eraan vast dat niet stoppen uiteindelijk meer klachten zou geven. De klachten die je krijgt door te stoppen met roken kunnen erg vervelend zijn. Onthoud dat ze tijdelijk zijn.

Lees uitgeschreven tekst

“Mijn naam is Michael, ik ben 29 jaar. Sinds kerst 2014 ben ik gestopt met roken. Ik heb tien jaar lang gerookt, op de dag af. Ik rookte zware shag, denk wel 25 peuken per dag. Ik ben in één keer gestopt. Had gewoon de behoefte niet meer om te roken. Ook kreeg ik van mijn kinderen en mensen om mij heen wat vaker de opmerking: ‘Het stinkt, je ruikt naar sigaretten, vies’. Dan ga je toch nadenken. Hoe ga ik hun uitleggen dat het niet goed is als je zelf elke dag naar de rook stinkt. Plus het feit dat ik familie verloren heb door het roken. Dan denk je gewoon bij jezelf: je bent er verdrietig omdat je je familie kwijtraakt, maar je bent zelf hard op weg om de volgende te worden…

Dat heeft me eigenlijk doen besluiten om gewoon in een keer te stoppen. De eerste twee weken, drie weken wist ik echt niet wat me overkwam. Ik kreeg last van zweten, een soort paniekachtige gevoelens… Wist echt niet wat er gebeurde. Ik had nooit verwacht dat door roken zou komen. Dat als je ging stoppen, het zo zou voelen.

Uiteindelijk heb ik het gewoon volgehouden en probeerde er niet meer aan denken. Uiteindelijk zijn de klachten die je krijgt van het stoppen met roken minder erg, als de klachten die je gaat krijgen als je blijft roken. En daar ik mijn eigen aan vastgehouden. De laatste poging en eigenlijk dat het gelukt is, heb ik ook niemand verteld, zo van: ‘Joh, ik ga stoppen.’ Ik heb het gewoon gedaan, niet meer gerookt. En als iemand vroeg van: ‘Joh, moet je niet roken?’, zei ik: ‘Nee, ik rook niet meer’.

Ik ga nooit meer roken. Eén ding is zeker ik ga echt nooit meer roken.”

"Eigenlijk heeft het me niet zoveel moeite gekost"

Niet iedereen krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Sommige rokers kijken enorm op tegen stoppen, maar als ze het eenmaal proberen blijkt het heel erg mee te vallen. Zo had Manuela er helemaal niet zoveel moeite mee om te stoppen.

Lees uitgeschreven tekst

“Mijn naam is Manuela en ik ben 53 jaar. En ik ben in 2012, in de zomer, ben ik gestopt met roken. De enige aanleiding was dat ik er gewoon genoeg van had. Ik wilde niet meer. En eigenlijk heeft het me niet zoveel moeite gekost. Het enige wat ik nu anders doe, is dat ik niet altijd meer bezig ben met roken.

Ik denk er ook helemaal niet meer aan. En ook in het begin toen ik ben gestopt, heb ik eigenlijk helemaal niet zoveel aan gedacht. Er waren bepaalde momenten, bijvoorbeeld af en toe na het avondeten, dat ik dacht: nou, nu zou ik wel willen roken. Maar als je daar dan verder niets mee doet, dan is dat eigenlijk heel snel voorbij.

Het heeft voor mij persoonlijk, qua gezondheid natuurlijk heel wat opgeleverd. Want het is natuurlijk veel gezonder om niet te roken dan wel te roken. En eigenlijk qua moeite, dat heb ik bijna niet gehad. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: