HomeStoppen met rokenStopmethodenMedicijnen die helpen bij stoppen met roken

Medicijnen die helpen stoppen met roken

Medicijnen verminderen de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken. Zo wordt het makkelijker om gestopt te blijven. Je huisarts kan medicijnen voorschrijven.

Het is belangrijk om met de begeleiding te starten voordat je medicatie gaat slikken, anders wordt het niet vergoed. Een stoppen-met-roken-coach helpt je gestopt te blijven. De combinatie van begeleiding en medicatie geeft de meeste kans dat je gestopt blijft.

Kenmerken van medicijnen die helpen bij stoppen met roken

  • Minder last van ontwenningsverschijnselen;
  • Meer kans dat stoppen met roken lukt;
  • Je hebt minder behoefte om te roken.
  • In het kort

    Je kunt medicijnen gebruiken bij stoppen met roken. Die zorgen dat je lichaam minder last heeft van het niet roken. Je hebt daardoor minder behoefte aan een sigaret. Medicijnen worden altijd door een (huis)arts in combinatie met begeleiding van een erkende coach voorgeschreven.

  • Zijn medicijnen geschikt voor mij?

    Je kunt medicijnen gebruiken bij het stoppen met roken als:
    • je 10 sigaretten per dag of meer rookt;
    • alleen begeleiding niet genoeg helpt;
    • eerdere stoppogingen zijn mislukt.

  • Hoe helpen medicijnen?

    Medicijnen verminderen de zin in een sigaret en ontwenningsverschijnselen. Zo kun je wennen aan niet roken.

    Je slikt de tabletten tijdelijk

    Je slikt de tabletten meestal 6 tot 12 weken, soms langer. Sommige medicijnen moet je eerst een poosje innemen voordat je gaat stoppen.

    Medicijnen helpen om te stoppen met roken

    Hoe goed verschillende middelen werken is wetenschappelijk onderzocht. In de richtlijn voor behandeling tabaksverslaving lees je meer.

    Overleg met arts

    In overleg met je arts maak je een keuze voor een middel. Een combinatie van meerdere middelen is ook mogelijk.

  • Bijwerkingen

    Meest voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen zijn:

    • droge mond;
    • slaperigheid;
    • slapeloosheid;
    • hoofdpijn;
    • duizeligheid;
    • misselijkheid.

  • Vergoeding

    De zorgverzekeraar vergoedt deze medicijnen alleen als je ze via de huisarts voorgeschreven krijgt en er erkende begeleiding bij krijgt.

    Lees via deze link meer over erkende begeleiding in combinatie met medicatie.

  • Zwangerschap/borstvoeding?

    Let op: varenicline (merknaam Champix) en bupropion (merknaam Zyban) mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Nortriptyline (merknaam Nortrilen) mag alleen gebruikt worden op strikte indicatie van de behandelend arts. Het is beter om nicotinevervangers pas te gebruiken als je niet meer rookt tijdens de zwangerschap.

    Zwangerschapswens Overleg met huisarts
    Zwangerschap Overleg met huisarts
    Borstvoeding Overleg met huisarts
  • Raadpleeg de huisarts

    Medicijnen gebruiken om te stoppen met roken is nooit zonder risico. Er kunnen namelijk bijwerkingen optreden. Om deze reden is het verstandig om medicijnen altijd te laten voorschrijven door je eigen huisarts. Ook is het sterk aan te raden om je te laten begeleiden door een arts of erkende stoppen-met-roken coach, zo lang je de medicijnen gebruikt.

    Lees via meer over begeleiding door je huisarts of een gespecialiseerde coach.

Welke medicijnen bestaan er?

  • Nicotinevervangers

    Nicotinevervangers zijn de eerste keus als je medicijnen wilt gebruiken. Ze werken goed en ze geven weinig bijwerkingen.

    Nicotinevervangers zijn middelen waarin de stof nicotine zit. Bijvoorbeeld pleisters of kauwgom. Met nicotinevervangers bouw je je rookverslaving in 2 stappen af waardoor het makkelijker is.

    Lees via deze link meer over nicotinevervangers.

  • Bupropion (merknaam Zyban)

    Bupropion (merknaam Zyban) is een medicijn dat ook helpt bij stoppen met roken. Het zorgt dat je lichaam minder last heeft van het niet roken. Het is alleen op recept verkrijgbaar. Je gebruikt het onder begeleiding van je huisarts.

    Dit middel wordt afgeraden tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft.

    Lees meer over Bupropion.

  • Nortriptyline (merknaam Nortrilen)

    Nortriptyline (merknaam Nortrilen) is net als bupropion (merknaam Zyban) een middel dat bij de antidepressiva hoort. Het vermindert de behoefte aan roken en ontwenningsverschijnselen.

    Nortriptyline mag je alleen op strikte aanwijzing van je huisarts gebruiken tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding.

    Lees meer over Nortriptyline.

  • Varenicline (merknaam Champix)

    Varenicline is op het moment niet beschikbaar. Neem zo nodig contact op met je huisarts of de Stoplijn voor meer informatie.

    Varenicline (merknaam Champix) bootst de effecten van nicotine in het lichaam na. Daardoor heb je minder behoefte aan roken. Je hebt ook minder plezier van een sigaret.

    Varenicline gebruik je onder begeleiding van je huisarts en in combinatie met begeleiding van een erkende coach.

    Dit middel mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Je mag dit middel ook niet slikken als je borstvoeding geeft.

    Lees via onderstaande link meer over Varenicline.

  • Cytisinicline (merknaam Decigatan)

    Cytisinicline (merknaam Decigatan) is vanaf 20 september 2022 verkrijgbaar op recept van je (huis)arts.

    Dit middel mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding en een aantal aandoeningen en ziektes.

    Lees meer over Cytisinicline.

  • Niet geregistreerde medicijnen en hulpmiddelen

    Er zijn medicijnen en hulpmiddelen verkrijgbaar die volgens onderzoek goed werken bij stoppen met roken, maar (nog) niet zijn goedgekeurd in Nederland. Bijvoorbeeld L-cysteine (merknaam Acetium).

    Lees via deze link meer over niet geregistreerde medicijnen en hulpmiddelen.

Ervaringen van anderen

Delia (52 jaar)

“Medicijnen helpen je gewoon een beetje door de eerste moeilijke periodes heen.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Delia, ik ben 52 jaar. Ik heb vanaf mijn 15e ongeveer gerookt. Sinds vorig jaar juni 2015 ben ik gestopt daarmee. De aanleiding voor mij was: ik wilde eigenlijk van de verslaving af. Toen uiteindelijk ben ik naar mijn huisarts gegaan, en die kwam met het voorstel om me aan te melden bij de stoppen met roken poli in het ziekenhuis.

Toen ben ik in de groep terecht gekomen. Dat is een groep die bestaat uit een X aantal mensen, ik geloof maximaal 14. Eén keer per maand kom je bij elkaar. Dan kom je om de beurt aan het woord, dan kun je je zegje doen. Waar je last van hebt, waar je tegenaan bent gelopen, wanneer je eventueel moeilijke momenten hebt gehad. En dat is gewoon heel fijn, omdat je… Vanwege je ontwenningsverschijnselen denk je dat je alleen bent, dat jij het alleen zo voelt. Maar dan zit je in zo’n groep en dan hoor je dus dat andere mensen ook gewoon daar last van hebben. En die het op bepaalde manieren toch zien op te lossen, of juist andere dingen gaan doen, die je normaal niet zou doen. Dus die begeleiding vanuit zo’n ziekenhuis, dat is echt zo top. Je kunt eventueel, als je dat wil, medicatie ook krijgen. Wordt ook vergoed, door het ziekenhuis. Dat helpt je ook gewoon een beetje door de eerste moeilijke periodes heen.

Ja inderdaad, het is soms lastig, je hebt soms lastige momenten. Je slaapt eens wat slechter en inderdaad, ja je komt een paar kilo aan. Dat is heel vervelend, maar ja, dat is allemaal maar tijdelijk. Maar wat het voor mij op de lange termijn en gewoon voor de rest, wat het oplevert… Ik ben van die verslaving af! Ik hoef niet meer te kijken, ik hoef niet meer op te letten, ik hoef niet meer te denken: mag ik hier roken? Kan ik hier roken? Waar wordt er gerookt, wie rookt er? Ik hoef niet meer. Ik hoef niet meer de winkel uit en ’s avonds mijn sigaretjes te tellen van: oh, ik heb er nog twee en morgenochtend heb ik niet meer… Ik ben van die verslaving af!”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: