HomeStoppen met rokenStopmethoden

Hoe stoppen met roken? Alle stopmethoden op een rij

Als je gaat stoppen met roken is het goed om je voor te bereiden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de manier van stoppen die het beste bij jou past. We zetten hieronder verschillende manieren op een rij. Bij elke manier leggen we uit wat het is en of we uit onderzoek weten of het kan werken.

Alle stopmethoden

  • Zonder hulp

    De meeste Nederlanders kiezen ervoor om zonder hulp te stoppen met roken. Dus zonder begeleiding of medicatie. Veel mensen lukt het ook op deze manier. Met een goede voorbereiding is de kans groter dat het jou ook lukt.

    Lees meer over stoppen met roken zonder hulp.

  • Zelfhulpmethoden

    Je kunt jezelf op verschillende manieren helpen bij het stoppen met roken. Het kan je namelijk net dat steuntje in de rug geven wat je nodig hebt. Er zijn online en offline mogelijkheden.

    • App
    • Facebook groep
    • Game
    • Online cursus
    • Zelfhulpboek.

    Zelfhulpmethoden zijn stopmethoden waarvan geen bewijs is dat ze werken. Ons advies is daarom om te kiezen voor een methode waarvan wel bewezen is dat deze werkt.

    Lees meer over zelfhulpmethoden.

  • Erkende begeleiding

    Een goede manier om te stoppen met roken is door gesprekken met een coach of arts. Die gesprekken heten coaching.

    Als je 4 keer of vaker zo’n gesprek voert, geeft dat volgens onderzoek de beste kans op succes. Elk gesprek moet 10 minuten of langer duren. De gesprekken kunnen persoonlijk of in een groep.

    Je kunt deze begeleiding krijgen van je huisarts, een praktijkondersteuner van je huisarts (POH), een getrainde coach of de rookstoppoli.

    • begeleiding door huisarts of praktijkondersteuner;
    • groepstraining;
    • persoonlijke coaching;
    • rookstoppoli;
    • telefonische coaching.

    Lees meer over erkende begeleiding.

  • Erkende begeleiding met medicatie

    Je kunt ook erkende begeleiding krijgen in combinatie met medicatie. Dit kunnen nicotinevervangers zijn of medicijnen op recept.

    Medicatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen zoals een onrustig gevoel.

    Erkende begeleiding in combinatie met medicatie is de meest effectieve methode om te stoppen met roken.

    Lees meer over erkende begeleiding in combinatie met medicatie.

  • Andere stopmethoden

    Er zijn ook andere manieren om te stoppen met roken die we (nog) niet actief aanraden.

    Te weinig onderzoek 

    Er zijn ook eenmalige bijeenkomsten die beloven dat je in één dag(deel) gaat stoppen. Naar die manieren is nog te weinig onderzoek gedaan om zeker te zeggen of het werkt.

    De eerste resultaten van het onderzoek zijn wel positief. Artsen en onderzoekers wachten op nog meer onderzoek, voordat ze deze manieren aanraden.

    Niet-bewezen methoden

    Onderzoek naar lasertherapie, hypnotherapie en acupunctuur laat niet zien dat deze manieren werken. Ze worden daarom niet aangeraden.

    • acupunctuur
    • hypnose
    • lasertherapie

    Overige stopmethoden die niet-bewezen effectief zijn

    • e-sigaret
    • mindfulness

    Kijk hier als je meer wilt weten over deze alternatieve stopmethoden.

Hoeveel hulp wil je bij stoppen met roken?

  • Ik wil veel hulp

    Kies dan voor begeleiding in combinatie met medicijnen.

    Hoogste kans op succes

    De combinatie van begeleiding en medicijnen is de meest succesvolle methode. Je hebt met deze methode namelijk 4x meer kans dat het je lukt.

    Vergoeding

    Handig om te weten: je zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor begeleiding en medicijnen.

    Rookstoppoli

    Ook kun je terecht bij de Rookstoppoli. Je huisarts of specialist moet hiervoor een verwijzing geven. In een periode van ongeveer 1 jaar krijg je zeer uitgebreide begeleiding in het ziekenhuis.

    Lees meer over begeleiding in combinatie met medicijnen.

  • Ik wil een beetje hulp

    Er zijn verschillende mogelijkheden voor jou. Verdiep je eens in de volgende methoden. Zo kun je daarna beslissen welke manier het beste bij jou past.

    Begeleiding

    Je kunt voor één of meerdere gesprekken naar je huisarts gaan of naar de praktijkondersteuner (POH) van je huisarts. Zij kunnen je op weg helpen en je adviseren.

    Nicotinevervangers

    Overweeg nicotinevervangers zoals pleisters en kauwgom te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je minder last krijgt van ontwenningsverschijnselen zoals een onrustig gevoel.

    E-mail ondersteuning

    Via mail en SMS ontvang je positieve berichten die je aanmoedigen. Dit helpt je om het stoppen met roken vol te houden, ook als het even wat minder gaat. Lees meer over deze gratis dienst en meld je direct aan!

    App

    Er zijn verschillende effectieve apps die je kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken.

  • Ik wil geen hulp

    Als je zonder begeleiding en hulpmiddelen wilt stoppen, dan is een goede voorbereiding extra belangrijk.

    Voorbereiding

    Bereid je voor op stoppen met roken door je stopdatum te kiezen. Doe ook een aantal oefeningen zodat je nog beter voorbereid start. Bekijk het handige gratis Stopplan dat je zelf kunt invullen.

    Wil je stap voor stap voorbereiden? Schrijf je dan in voor Stopmail. 

    Heb je een moeilijk moment?

    Bel de gratis Stoplijn: 0800-1995. Wij helpen je er doorheen.

    Heb je last van ontwenningsverschijnselen?

    Je kunt afkickverschijnselen krijgen als je stopt met roken. Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De eerste dagen zijn deze verschijnselen het sterkst. Na 2 weken is het al veel minder.

    Bekijk onze tips zodat je er beter met ontwenningsverschijnselen kunt omgaan.

    Blijft het lastig? Overweeg dan toch hulp in te schakelen zoals begeleiding of nicotinevervangers.

    Hier vind je meer informatie als je wilt stoppen met roken zonder hulp.

Hulp nodig bij kiezen?

Weet je niet goed welke stopmethode het beste bij jou past?

Gebruik onze keuzehulp

Bekijk welke stopmethoden zij gebruikten

Ervaring van Melissa

“Ik een folder gekregen van de huisarts en heb gebeld voor een afspraak. Toen ben ik die cursus gaan volgen.”

Lees uitgeschreven tekst

“Hi, ik ben Melissa, ben 21 jaar oud.  Ik heb een pakje per dag gerookt. Misschien iets meer zelfs en met op stap gaan nog veel meer. Ik woon sinds een paar maanden op m’n eigen. Ik kom erachter dat het heel veel geld kost. En dat vind ik echt zonde. Dat is mijn reden dus waarom ik stop.

Op een dag ging ik naar de dokter toe, voor een andere reden. Toen zag ik op een beeldscherm staan over stoppen met roken. Dat je een cursus kan volgen met een groep. Ik ben toen thuis gaan nadenken. Ik dacht; ik wil wel meer informatie. Daarna ben ik de dokter gaan bellen. Heb toen een afspraak gemaakt voor meer informatie. Ik een folder gekregen van hun en heb gebeld voor een afspraak. Toen ben ik die cursus gaan volgen. Dat is gewoon een groep, met groepslessen.

In het begin moest ik wel lachen. Zag een heleboel oudere mensen en ik dacht: oh jee. Maar het was echt supergezellig. Ze vonden het ook heel goed, dat ik, iemand van eenentwintig daar kwam. Veel mensen willen misschien nog niet stoppen. Maar ik was er echt klaar voor. Het was ook echt heel leuk,  want je motiveerde elkaar ook. Sommige mensen hadden hele emotionele verhalen. Waarvan ik dacht: wow, das wel echt een goeie reden om te stoppen. Het was dus ook echt heel gezellig. En je had ook een maatje waar je elke dag mee belde. Als het dan even niet goed ging, of tips en elkaar motiveren. Zo kwam je er echt wel doorheen.

Ik slikte ook medicijnen, pilletjes. Dat heeft me ook nog goed geholpen. Na twee weken was ik gestopt. Iedere week die ik gestopt was hield ik ook echt bij. Omdat ik zo trots op mezelf was. Ik ging dingen kopen voor in m’n huisje. Dat liet ik dan ook aan mensen zien van: kijk dit heb ik gekocht, omdat ik nu gestopt ben met roken en zoveel geld overhoud. Zo ging ik om de zoveel tijd me eigen belonen. En zo hield ik het ook wel echt vol.”

Ervaring van Romeo

“Na mijn hartinfarct ben ik geadviseerd door de cardioloog om naar een rookstop-poli te gaan.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Romeo en ik ben 55 jaar oud. Ik ben gestopt vanwege een hartinfarct. Het is mij geadviseerd om daarmee te stoppen, met dat roken, wilde ik langer leven. Ik rookte ongeveer 10 shagjes per dag.

Maar ik ben namelijk zo geschrokken daarvan, dat het mij overkomen is, dat hartinfarct. Het besef van: nou dat kan niet zo langer. Na mijn hartinfarct ben ik geadviseerd, via de cardioloog, dat ik naar een rookstop-poli ben toegestuurd. Toen ben ik gecoacht door mijn coach daar. En het is het mij heel goed bevallen. Waarin je heel veel sessies krijgt, delen van ervaringen met elkaar. Dat heeft mij ontzettend geholpen.

Om mezelf te belonen, ging ik vrijdags naar de markt. Ging ik een lekker ‘vissie’ halen voor mezelf. En mijn gezin zei al: “Pap, wanneer ga je stoppen?” Iedere keer van: nou, dat komt nog wel. Dat zet je ook aan denken natuurlijk en dat is nou heel mooi. Het komt nu heel mooi tot z’n beloop nu.

M’n gezin vindt het prachtig. Nadat ik gestopt ben, sport ik drie keer per week. Qua beweging gaat het me veel beter af. Ik heb een betere conditie, ik fiets veel. Dat merk ik dan bijvoorbeeld aan traplopen. Voorheen was traplopen een ‘crime’ voor mij. En nu vlieg ik zo naar boven.  Dat doet me heel goed.

Wie niet met roken roken wilt stoppen, is de sigaar.”

Welke stopmethode past het best bij jou?

Kom te weten welke stopmethode het beste bij jou past. Gebruik onze keuzehulp!

Ga naar Welke stopmethode past het best bij jou?

Wat weet jij over stoppen met roken? Doe de quiz!

Ben jij helemaal op de hoogte of valt er nog wel wat te leren? Ontdek het met deze quiz.

Ga naar Wat weet jij over stoppen met roken? Doe de quiz!

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: