Ga naar de inhoud

Stoppen met vapen (e-smoken)

Menu

In het kort

Stoppen met vapen is een gezonde keuze. Maar stoppen kan ook lastig zijn, net als stoppen met roken. Dat komt omdat er in vapes meestal nicotine zit. Hoe stop je met vapen? Op deze pagina geven we tips.
Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op

Stoppen met vapen met begeleiding

De beste manier om te stoppen met vapen is met begeleiding. De meeste professionals die een stoppen met roken behandeling geven, doen dat ook voor vapen. Bijvoorbeeld een stopcoach, of groepstraining. Neem contact op om te vragen of ze ook stoppen met vapen behandelingen geven. Je kunt daar eventueel medicijnen bij gebruiken. Je zorgverzekering vergoedt begeleiding meestal helemaal. Je betaalt ook geen eigen risico. Check de voorwaarden bij jouw zorgverzekeraar.

Bekijk hier welke begeleiding er is

Voordelen van stoppen met vapen

Stoppen met vapen heeft veel voordelen. Voor je gezondheid, je dagelijks leven en je portemonnee.
Je hebt minder kans op klachten door het vapen zoals hoesten, hoofdpijn en misselijkheid
Je bent geen proefkonijn voor de lange termijn gevolgen van vapen
Stoppen met vapen bespaart je (veel) geld
Je bent niet meer verslaafd aan vapen
Je hoeft je niet de hele dag bezig te houden met wanneer en waar je weer kunt vapen
De mensen om je heen ademen geen giftige damp meer in

Hoe stop ik met vapen?

Begeleiding werkt het beste als je wil stoppen met vapen. Daar kun je eventueel medicijnen bij gebruiken. Wil je toch liever zelf stoppen? Lees dan deze 3 tips.

1. Bereid je voor

Het helpt om je goed voor te bereiden als je wilt stoppen met vapen. Zet bijvoorbeeld jouw redenen om te stoppen op een rij. Waarom wil jij graag stoppen? Bepaal ook je stopdatum: dit is een dag binnen 2 weken waarop je helemaal stopt met vapen. Zet deze dag in je agenda. Schrijf op een lijstje wanneer je vapet, waar je vapet en met wie. Zo ontdek je de momenten waarop je gewend bent te vapen. Denk daarbij alvast na over wat je straks gaat doen op die momenten in plaats van vapen.

2. Zorg voor afleiding

Krijg je trek in vapen, dan is het goed om afleiding te zoeken. Bedenk wat voor jou werkt. Van andere stoppers horen we dat bijvoorbeeld goed werkt als afleiding:

3. Gebruik nicotinevervangers

Nicotinevervangers kunnen helpen bij het stoppen met vapen. Je bouwt dan de nicotineverslaving langzaam af. En je kunt minder last hebben van ontwenningsverschijnselen. Nicotinevervangers kun je gebruiken samen met begeleiding. Dan krijg je ze meestal vergoed door de zorgverzekering. Wil je nicotinevervangers gebruiken zonder begeleiding? Dan moet je ze zelf kopen bij de drogist of apotheek. Voorbeelden van nicotinevervangers zijn:

Sommige nicotinevervangers werken lang, zoals nicotinepleisters. Andere werken korter, maar wel snel. Zoals nicotinekauwgom. Het combineren van een langwerkende en een kortwerkende nicotinevervanger werkt meestal het beste.

Promotional

Mijn kind rookt of vapet

Wil je je kind helpen stoppen met roken of vapen? Kijk dan op de website van Helder Opvoeden voor tips.
Ga naar Helder Opvoeden

Veelgestelde vragen

Vapen is roken via een elektrische sigaret (vape). Je ademt damp in, die ontstaat doordat de vloeistof in de vape warm wordt. Een vape noem je ook wel een e-sigaret, e-smoker of pufbar. Veel mensen denken dat je bij vapen waterdamp inademt, maar dat is niet zo. De damp van een e-sigaret bevat nicotine en giftige, kankerverwekkende stoffen. Daarom is stoppen met vapen een goede en gezonde keuze.

Vapen is slechter voor je dan eerst werd gedacht. Dit komt door de nicotine en giftige, kankerverwekkende stoffen in de damp die je inademt. Deze stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid. Na het vapen kun je klachten krijgen zoals hoesten, keelpijn, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Vapen is ook slecht voor je longen. Vapen bestaat nog niet zo lang. Daarom weten we nog niet goed wat de lange termijn gevolgen van vapen zijn.

Vapen en roken zijn allebei slecht voor je gezondheid, maar vapen is waarschijnlijk minder ongezond dan tabakssigaretten roken. Bij vapen adem je geen tabaksrook in, maar wel nicotine en andere giftige, kankerverwekkende stoffen. De schade aan je lichaam door deze stoffen kun je pas na tientallen jaren goed onderzoeken. Roken bestaat al heel lang. Daarom weten we hoe schadelijk roken is op de lange termijn. Maar de vape bestaat nog niet zo lang. Daarom weten we niet precies wat de lange termijn gevolgen van vapen zijn.

Als je wil stoppen met roken kun je dat beter op een andere manier doen dan met de vape. Onderzoek laat zien dat stoppen met roken met behulp van de e-sigaret niet goed werkt. Mensen gaan toch vaak weer roken, of doen het allebei. Begeleiding werkt het beste als je wil stoppen met tabakssigaretten roken.

De beste manier om te stoppen met vapen is met begeleiding. De meeste professionals die een stoppen met roken behandeling geven, doen dat ook voor vapen. Bijvoorbeeld een stopcoach, of groepstraining. Neem contact op om te vragen of ze ook stoppen met vapen behandelingen geven. Begeleiding wordt meestal helemaal vergoed door de zorgverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico.

De meeste professionals die een stoppen met roken behandeling geven, doen dat ook voor vapen. Bijvoorbeeld een stopcoach, of groepstraining. Neem contact op om te vragen of ze ook stoppen met vapen behandelingen geven. Begeleiding wordt meestal helemaal vergoed door de zorgverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico. Check de voorwaarden bij jouw zorgverzekeraar.

Ja, vapen is slecht voor je tanden en tandvlees. De chemische stoffen uit de e-sigaret zorgen voor schade in je mond. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan.

Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Stoplijn: 0800-1995