Top menu

Skip to main content
Menu

Iedereen stopt op zijn eigen manier!

Stop methode
Er bestaan medicijnen die de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken verminderen. Deze werken het beste in combinatie met persoonlijke begeleiding en worden ook alleen door de verzekering vergoed, als je begeleiding krijgt.
  • Varenicline(merknaam Champix): dit middel bootst de effecten van nicotine in het lichaam na, en vermindert daardoor de behoefte aan roken.
  • Bupropion(merknaam Zyban): een middel dat de behoefte aan roken en de ontwenningsverschijnselen van roken vermindert (valt onder de antidepressiva).
  • Nortriptyline(merknaam Nortrilen): net als bupropion een middel dat bij de antidepressiva hoort. Het vermindert de behoefte aan roken en vermindert ontwenningsverschijnselen. Wel komen er bij dit middel relatief veel bijwerkingen voor.
  • In sommige landen wordt ook wel cytisine gebruikt, een middel dat net als varenicline de effecten van nicotine nabootst. Volgens onderzoek werkt het goed als stophulpmiddel, maar het is nog niet als zodanig geregistreerd en niet in Nederlandse apotheken verkrijgbaar.
Je huisarts kan deze middelen voorschrijven en je begeleiden bij het stoppen met roken. Medicijnen als varenicline en bupropion mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding; nortriptyline alleen op strikte indicatie van de behandelend arts.

Voordelen

  • Je hebt minder last van ontwenningsverschijnselen;
  • Je hebt een grotere kans dat stoppen lukt.

Nadelen

  • Je kan last krijgen van bijwerkingen, zoals misselijkheid of hoofdpijn;
  • Medicijnen worden alleen vergoed als je de combineert met begeleiding bij het stoppen, omdat ze dan het beste werken. Bij sommige verzekeraars gaan de kosten van je eigen risico af. Zie ook het onderwerp vergoedingen.

Wat vonden anderen van deze methode?

Klik op een van de foto’s om het verhaal te horen

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top