Ga naar de inhoud

Nadelen stoppen met roken

Menu

In het kort

Zijn er nadelen aan stoppen met roken? Stoppen is niet altijd makkelijk. Je moet namelijk nieuwe gewoontes maken. En de ontwenningsverschijnselen zijn vaak niet prettig. Je kunt slecht slapen of een paar kilo aankomen. Soms is roken een manier om andere problemen te onderdrukken. Die problemen kunnen stoppen met roken extra moeilijk maken.

Stoppen is altijd beter voor je gezondheid

Het kan erg lastig zijn om te stoppen met roken. Maar het is altijd beter om te stoppen. De ontwenningsverschijnselen kunnen erg vervelend zijn. Je kunt je rot voelen, een slecht humeur krijgen of slecht slapen. Ook kun je bij het stoppen een paar kilo zwaarder worden. 

Bedenk dat de ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. Het lijkt misschien niet zo, maar de ergste ontwenningsverschijnselen zijn al na 2-5 dagen weg. Volhouden dus!

Maak nieuwe gewoontes

Voor veel mensen is roken een lange gewoonte. En soms kom je daar pas achter als je gestopt bent. Bijvoorbeeld doordat je op veel vaste momenten nu expres géén sigaret opsteekt. Het kan moeite kosten om nieuwe gewoontes te maken. Maar het is de moeite waard.

Lees onze tips over hoe je om kan gaan met moeilijke momenten en gewoontes kan doorbreken.

Roken kan afleiding zijn voor een ander probleem

Bij sommige mensen voelt roken als de ‘oplossing’ voor een ander probleem. Bijvoorbeeld een vervelende situatie op het werk of nare herinneringen die je liever vergeet. Soms zelfs mentale problemen. Daardoor kan stoppen met roken extra moeilijk zijn. Want als je stopt met roken, stop je met het onderdrukken van die vervelende gevoelens. 

Weet dat roken nooit de oplossing is voor een probleem. We raden aan om met de huisarts of een coach te praten, of met iemand anders die je vertrouwt. Je kunt ook (anoniem) bellen met de Stoplijn. Die kunnen tips geven om om te gaan met moeilijke situaties, zonder weer te gaan roken.

Promotional

Gratis coaching voor ouders

De telefonische coaches van Rookvrije Ouders helpen je gratis met stoppen! Deze coaches zijn er speciaal voor mensen die zwanger willen worden, zwanger zijn of een kind hebben.
Ga naar Rookvrije Ouders
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995