Browser:
Compass:
Search:
Marker:
Je kunt je tijdelijk onrustiger voelen als je stopt met roken. Dit hoort bij de ontwenningsverschijnselen. Dat gevoel gaat over. Je zult je juist beter gaan voelen als je langer gestopt bent.
Als je verslaafd bent aan roken, vraagt je lichaam om nicotine. Dat zorgt ervoor dat je je onrustig voelt. Door het roken van een sigaret breng je het nicotineniveau weer op peil. Je voelt je dan weer rustiger.
Als je rookt, raak je er dus aan gewend dat een sigaret je weer rustig maakt tijdens stressmomenten. Maar dit is tijdelijk. Als de nicotine uitwerkt, ga je je weer onrustig voelen. Je hebt dan weer een nieuwe sigaret ‘nodig’ om je rustig te voelen. Het is dus een soort cirkel waar je in zit.
Tegelijkertijd geeft roken in feite lichamelijke ‘stress’. Nicotine vernauwt je bloedvaten, verhoogt je hartslag en bloeddruk. Dat is precies wat er gebeurt als je onder stress staat.
Het is dus onzin dat je zou moeten doorroken omdat je gestrest raakt door stoppen. Roken levert minstens zoveel ‘stress’ op.
Vaak heb je meer zin in roken als je stressmomenten ervaart. Dit soort momenten zijn daarom vaak een oorzaak van terugval.
Als je langer dan 3 weken bent gestopt met roken, is je lichaam niet meer verslaafd. Roken brengt dan geen rust meer tijdens stressmomenten.
Het heeft dus géén zin om weer te gaan roken op het moment dat je je gestrest voelt. Zorg ervoor dat je een alternatief hebt.
Je hoort soms dat je beter kunt doorroken als je teveel stressmomenten hebt terwijl je zwanger bent. Dit is niet waar.
Stress is ongezond voor je kindje, maar de gevolgen van (dagelijks) roken zijn vele malen groter.
Als je zwanger bent, is stoppen met roken van heel groot belang voor je kindje.
Zoek daarom begeleiding om te stoppen.
Browser:
Compass:
Search:
Marker: