Top menu

Skip to main content
Menu

Je gezondheid verbetert

Je gezondheid verbetert

Je gezondheid verbetert snel!

Als je bent gestopt met roken, gaat je gezondheid snel vooruit. Na hoe lang kan je effecten verwachten?

Na 20 minuten

Het niveau nicotine in je lichaam zakt. Je bloeddruk en hartslag dalen. De temperatuur van je handen en voeten wordt weer normaal (minder koud).


Na 24 uur

Alle koolmonoxide is al uit je lichaam. Koolmonoxide is een gas dat je binnenkrijgt door te roken, en een van de belangrijkste schadelijke stoffen in rook. Het neemt in je bloed de plek van zuurstof in en vermindert daardoor de zuurstoftoevoer naar al je organen. Nu je bloed weer meer zuurstof bevat, kan je lichaam beginnen met herstellen.


Na 48 uur

Alle nicotine is uit je lichaam. Wel heb je nog enkele dagen wat cotinine in je bloed, het afbraakproduct van nicotine. Je ruikt en proeft al wat beter. Je longen beginnen aan de grote schoonmaak en je hoest waarschijnlijk slijm op.


Na 72 uur

Ademen gaat nu al wat makkelijker. Dit komt doordat je longen de belangrijkste irriterende stoffen hebben verwijderd en het longweefsel tot rust kan komen. Je krijgt ook wat meer energie. Het is nu normaal om een paar keer per dag trek te krijgen in roken. Doorgaans duurt dit niet langer dan vijf minuten (pak zelf een klok erbij!).


Na 1 maand:

Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Je kan bijvoorbeeld beter trappen lopen. Als je een rokershoestje had is dit nu verdwenen. Je longen werken nu beter en je ademt duidelijk makkelijker dan voorheen. Als je last had van ontwenningsverschijnselen, heb je het ergste nu achter de rug.


Na 1 jaar

Als roker had je extra risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat stoffen in rook de binnenkant van bloedvaten irriteren, waardoor ze sneller dichtslibben en verzakken. Inmiddels zijn je bloedvaten hard op weg naar het herstel en je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd. Je risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren langzaam steeds verder af.


Na 10 jaar

Het risico op kanker blijft bij ex-rokers lang hoger dan bij niet-rokers. Maar inmiddels is het risico op de kanker die in Nederland het meeste doden veroorzaakt, longkanker, wel al gehalveerd. Je risico op alle vormen van kanker wordt steeds kleiner, hoe langer je niet rookt. Op veel andere aan roken gerelateerde ziekten, zoals een beroerte, heb je nu na tien jaar geen vergroot risico meer.


Na 15 jaar

Je bloedvaten zijn niet meer te onderscheiden van een niet-roker. Je hebt nu dan ook geen door roken verhoogd risico op hart- en vaatziekten meer.


Voor veel rokers is het effect van roken op je gezondheid een reden om te stoppen. Zie ook de verhalen van Freddy en Romeo, die beide zijn gestopt toen ze ziek werden. Samia en Michael stopten mede omdat ze iemand verloren aan het roken. 

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top