Browser:
Compass:
Search:
Marker:
De meeste Nederlanders kiezen ervoor om zonder hulp te stoppen met roken. Dus zonder begeleiding of medicatie. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn bij het stoppen met roken zonder hulp en welke hulp je kunt inschakelen als steuntje in de rug.
De meeste Nederlanders kiezen ervoor om zelf te stoppen met roken. Zonder begeleiding of medicatie. Veel mensen lukt het ook op deze manier. Met een goede voorbereiding is de kans groter dat het jou ook lukt.
Uit onderzoek blijkt dat stoppen met roken het meest succesvol is onder begeleiding met medicatie.
Deze methode is geschikt voor jou als je:
• het fijn vindt om zelf te beslissen wanneer en op welke manier je stopt;
• jezelf goed kunt voorbereiden op het stoppen met roken;
• echt zélf gemotiveerd bent om te stoppen;
• geen tijd of gelegenheid hebt om begeleiding te volgen.
Bij deze methode kies je ervoor om het zelf te doen. Je hebt dus geen vaste begeleider. Wel kun je natuurlijk hulp inschakelen als dat nodig is. Je hoeft het niet helemaal alleen te doen.
Via de gratis Stopmail en SMS ontvang je de beste tips op het juiste moment tijdens je stopproces. Meld je direct aan.
Bij vragen, als je een moeilijk moment hebt of als je gewoon even wilt overleggen, kun je bellen met de gratis Stoplijn: 0800-1995.
Zoek iemand in je eigen omgeving die je kan steunen en spreek af dat je deze persoon kunt bellen als het lastig is, of als je gewoon even wilt praten.
Ook bestaan er zelfhulpboeken waar stoppers steun aan kunnen hebben.
Op zoek naar andere steun zonder begeleiding? Bekijk hier alle zelfhulp mogelijkheden.
Toch voor begeleiding kiezen kan natuurlijk altijd.
Soms kan je er ineens klaar mee zijn dat je rookt. Al een tijd dacht je er steeds aan dat je moet en wilt stoppen. En ineens is het dan zover, je voelt dat je er klaar voor bent. Dat is fantastisch, die motivatie heb je echt nodig.
Lees meer over de voorbereiding als wilt stoppen met roken zonder hulp, of met zelfhulpmethoden. We delen ook een handig stappenplan met je.
Omdat je zelf stopt, zonder begeleiding of medicatie, zijn er geen kosten. Er is dan ook geen verzekering of vergoeding nodig.
Denk je toch aan stoppen met roken met erkende begeleiding? Lees dan meer over vergoeding van de verzekering bij stoppen met roken.
Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.
Ook al wil je zelf stoppen, weet dat het heel normaal is om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.
De kans dat stoppen lukt, is groter als je er begeleiding bij krijgt. Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot adviezen over de beste manieren om te stoppen met roken. Die adviezen staan in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.
“De klachten die je krijgt van stoppen met roken zijn minder erg, dan de klachten die je krijgt als je blijft roken.”
“Mijn naam is Michael, ik ben 29 jaar. Sinds kerst 2014 ben ik gestopt met roken. Ik heb tien jaar lang gerookt, op de dag af. Ik rookte zware shag, denk wel 25 peuken per dag. Ik ben in één keer gestopt. Had gewoon de behoefte niet meer om te roken. Ook kreeg ik van mijn kinderen en mensen om mij heen wat vaker de opmerking: ‘Het stinkt, je ruikt naar sigaretten, vies’. Dan ga je toch nadenken. Hoe ga ik hun uitleggen dat het niet goed is als je zelf elke dag naar de rook stinkt. Plus het feit dat ik familie verloren heb door het roken. Dan denk je gewoon bij jezelf: je bent er verdrietig omdat je je familie kwijtraakt, maar je bent zelf hard op weg om de volgende te worden…
Dat heeft me eigenlijk doen besluiten om gewoon in een keer te stoppen. De eerste twee weken, drie weken wist ik echt niet wat me overkwam. Ik kreeg last van zweten, een soort paniekachtige gevoelens… Wist echt niet wat er gebeurde. Ik had nooit verwacht dat door roken zou komen. Dat als je ging stoppen, het zo zou voelen.
Uiteindelijk heb ik het gewoon volgehouden en probeerde er niet meer aan denken. Uiteindelijk zijn de klachten die je krijgt van het stoppen met roken minder erg, als de klachten die je gaat krijgen als je blijft roken. En daar ik mijn eigen aan vastgehouden. De laatste poging en eigenlijk dat het gelukt is, heb ik ook niemand verteld, zo van: ‘Joh, ik ga stoppen.’ Ik heb het gewoon gedaan, niet meer gerookt. En als iemand vroeg van: ‘Joh, moet je niet roken?’, zei ik: ‘Nee, ik rook niet meer’.
Ik ga nooit meer roken. Eén ding is zeker ik ga echt nooit meer roken.”
“Die gedachte dat als je het moeilijk hebt, dat één sigaretje roken je helpt. Dat is gewoon echt niet waar!”
“Mijn naam is Suvada. Ik ben 57 jaar oud. Ik heb vijfentwintig jaar gerookt. Sinds twee maanden geleden, ben ik gestopt. Ik was aan het werk en moest ik buiten roken. En ik werk als receptioniste. En moet ik altijd telefonisch bereikbaar zijn. Voor mij was het moeilijk om een plek te vinden, waar kan ik een sigaretje rustig kon roken. Om ook bereikbaar te zijn. Na de lunch, ben ik naar beneden gegaan, sigaret gerookt. Het was 17 maart toen ik boven kwam. Toen dacht ik eigenlijk: ‘Waarom doe ik dat?’
Ik heb twee kleine kinderen. En elke keer als ik een sigaretje aansteek, stellen ze de vraag: ‘Waarom rook je?’ ‘En wanneer ga je stoppen?’. Daar kon ik geen antwoord op geven. Want mijn man is twintig jaar geleden, aan longkanker overleden. In die periode heb ik gesprekken met een arts gehad. Toen zei hij tegen mij: ‘Is het ook niet een reden voor jou om eventjes te denken: ‘Ja, ik stop nu?’ Want jij hebt gezien wat er met hem gebeurd is. En ze hebben een biopsie gedaan, en de kanker van hem was puur van het roken. Maar in die periode heb ik gewoon gezegd: ‘Nee dat kan ik niet’.
En die gedachte dat als je het moeilijk hebt, dat één sigaretje roken je helpt. Dat is gewoon echt iets, wat niet waar is! Het is gewoon iets wat mensen echt denken. Maar in principe is het niet zo.
En ik denk, om makkelijk te stoppen, om je gewoontes te doorbreken. En bedenken dat je bezig bent met je handen bijvoorbeeld. Dat je iets doet. Dat je niet een sigaret kan aansteken. En dat je gewoon veel meer actiever bent. Met sporten en zulke dingen. Dat zal je heel veel helpen.”
“Het is natuurlijk algemeen bekend dat het tijdens de zwangerschap echt heel erg slecht is om te roken.”
“Ik ben Maxine en ben 29. Ben begonnen met roken toen ik 14 jaar was. Dat was eigenlijk omdat ik het stoer vond. Ik vond het spannend om iets nieuws te ontdekken en mijn vriendinnen deden het eigenlijk ook allemaal. Vandaar dat ik toen begonnen ben.
Ik kreeg op een gegeven moment griep. Had daarbij ook keelpijn, wat in combinatie met roken van een sigaret niet heel erg succesvol is. Toen had ik zoiets van: ik ga kijken hoe lang ik het volhoud om niet te roken. Dat is op een gegeven moment drie dagen geworden en toen een week. Toen dacht ik: ik stop er gewoon mee.
Ik wilde ook graag kinderen. We hadden een kinderwens, mijn vriend en ik. Het is natuurlijk algemeen bekend dat het tijdens de zwangerschap echt heel erg slecht is om te roken. Dit wilde ik ook sowieso niet doen, dat wist ik al zeker. Daarom vond ik het een goed idee om dat van te voren al te doen. Zodat ik gezond de zwangerschap in zou kunnen gaan en de baby de meeste kans kon geven om gezond de wereld te komen.
Mijn vriend rookte nog toen ik zwanger was. Op een gegeven moment is hij stiekem gestopt eigenlijk. Hij wilde geen rokende vader zijn. Met een kinderwagen in de ene hand en een sigaret in de andere hand. Omdat hij ook gewoon gezond wilde zijn. En als hij zijn baby in z’n armen had, wilde hij gewoon fris ruiken; niet met rokerige handen de pasgeboren, pure baby in z’n armen houden. Dus het feit dat dat mijn vriend niet meer rookte, dat heeft mij op zwakke momenten er ook wel doorheen gesleept.”
“Je kan gewoon alles doen wat je normaal ook doet, maar dan zonder roken.”
“Ik heet Maarten, ben dertig jaar en woon in Haarlem. Ik ben denk ik op m’n dertiende/veertiende achter het fietsenhok begonnen met roken op de middelbare school. Ik ben nu dertig en ben nu constant gestopt en ben ik weer gaan roken. Vooral als je net gestopt bent dacht ik: oh nee, ik moet gaan roken weer want ik kan eigenlijk niet zonder. En sociaal is het onhandig als je niet rookt. Ik heb volgende week dat feestje en dan is het wel heel leuk als ik dan gewoon rook. Maar eigenlijk zijn dat gewoon dingen die je steeds beter leert te negeren, dat soort gedachtes.
Dus ik denk dat ik ondertussen wel een soort van expert van stoppen met roken ben. Dat maakt het ook wel weer moeilijk, want dat ik ook weer heel makkelijk begin. Omdat ik denk dat ik ook weer heel makkelijk kan stoppen. Dat is dan ook weer zo’n valkuil. Ik was weer begonnen toen ik bijna dertig werd. In de zomer, dan werk ik heel veel. De zomer was weer voorbij en toen viel er heel veel stress van me af en toen ben ik weer gestopt. Dat was een mooi moment dat ik even niet zoveel om handen had, om weer rustig en gezond te gaan leven. Om weer een beetje te gaan sporten, gezond eten en dat soort dingen. Het was een mooi moment om te stoppen voor mij.
Ik dacht altijd: ik ben een roker, dat is mijn identiteit. Maar dat is helemaal niet zo. Je kan gewoon alles doen wat je normaal doet. Maar dan zonder te roken.”
“Pas als je dat werkelijk helder hebt en je wil echt stoppen, dan is het geen probleem.”
“Ik ben Paul. Ik ben begonnen met roken toen ik 12 was. Rookte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door, was geen sociale of gezelligheidsroker, echt een flinke doorpaffer. Ik ben gestopt rond mijn 28e, weer begonnen op mijn 29e, weer gestopt op mijn 30e, weer begonnen op mijn 31e… En uiteindelijk ben ik gestopt op mijn 33e, omdat mijn vrouw in verwachting raakte van ons kind. Ik wilde beslist niet dat mijn kinderen zouden roken.
Wat ik geleerd heb is dat het belangrijkste, het verschil tussen stoppen met een volledige motivatie of stoppen met een halve motivatie: alle keren dat ik gestopt ben met een halve motivatie vond ik het tobben. En de laatste keer ben ik gestopt en was het geen enkel probleem. Ik heb er niet meer naar getaald, naar sigaretten. Dus ik denk: als je wil stoppen met roken, dan moet je onderzoeken wat je nog steeds aantrekkelijk vindt in het roken. Dat is van alles. Ik was gehecht aan mijn merk bijvoorbeeld. Absurd natuurlijk, maar ik was gehecht aan mijn merk. Het is een goeie vriend waar je even pauze mee neemt, er zijn allerlei dingen waar we aan gehecht zijn. Ik in ieder geval. Dus dat moet je voor jezelf helder hebben als je wil stoppen. Pas als je dat werkelijk helder hebt en je wil echt stoppen, dan is het geen probleem.”
“Het heeft me niet zoveel moeite gekost.”
“Mijn naam is Manuela en ik ben 53 jaar. En ik ben in 2012, in de zomer, ben ik gestopt met roken. De enige aanleiding was dat ik er gewoon genoeg van had. Ik wilde niet meer. En eigenlijk heeft het me niet zoveel moeite gekost. Het enige wat ik nu anders doe, is dat ik niet altijd meer bezig ben met roken.
Ik denk er ook helemaal niet meer aan. En ook in het begin toen ik ben gestopt, heb ik eigenlijk helemaal niet zoveel aan gedacht. Er waren bepaalde momenten, bijvoorbeeld af en toe na het avondeten, dat ik dacht: nou, nu zou ik wel willen roken. Maar als je daar dan verder niets mee doet, dan is dat eigenlijk heel snel voorbij.
Het heeft voor mij persoonlijk, qua gezondheid natuurlijk heel wat opgeleverd. Want het is natuurlijk veel gezonder om niet te roken dan wel te roken. En eigenlijk qua moeite, dat heb ik bijna niet gehad. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.”
Browser:
Compass:
Search:
Marker: