HomeMotivatieJe gezondheid verbetert snel

Je gezondheid verbetert!

Als je stopt met roken kun je al na 20 minuten verbetering opmerken in je gezondheid. Ontdek hoe je lichaam zich herstelt.

Dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met roken

 • Na 20 minuten

  Het nicotineniveau in je lichaam zakt. Je bloeddruk en hartslag dalen. De temperatuur van je handen en voeten wordt weer normaal (minder koud).

 • Na 24 uur

  Alle koolmonoxide is nu uit je lichaam.

  Koolmonoxide is een gas dat je binnenkrijgt door te roken. Het is één van de belangrijkste schadelijke stoffen in rook.

  Meer zuurstof

  Koolmonoxide neemt in je bloed de plek van zuurstof in. Het vermindert daardoor de zuurstoftoevoer naar al je organen als je rookt.

  Nu je bloed weer meer zuurstof bevat, kan je lichaam beginnen met herstellen.

 • Na 48 uur

  Alle nicotine is nu uit je lichaam. Wel heb je nog enkele dagen wat cotinine in je bloed. Dat is het afbraakproduct van nicotine.

  Wat merk je ervan?

  Je ruikt en proeft al wat beter. Je longen beginnen aan de grote schoonmaak en je hoest waarschijnlijk slijm op.

 • Na 72 uur

  Ademen gaat nu al wat makkelijker. Dit komt doordat je longen de belangrijkste irriterende stoffen hebben verwijderd. Het longweefsel kan daardoor tot rust komen. Je krijgt ook wat meer energie.

  Rookbehoefte?

  Het is nu normaal om een paar keer per dag trek te krijgen in roken. Dit duurt meestal maar 5 minuten (pak zelf een klok erbij!). Daarna is de trek weer weg.

 • Na 1 maand

  Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Je kan bijvoorbeeld beter traplopen.

  Als je een rokershoestje had is dit nu verdwenen. Je longen werken nu beter en je ademt makkelijker.

  Als je last had van ontwenningsverschijnselen, heb je het ergste nu achter de rug.

 • Na 1 jaar

  Als roker had je extra risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat stoffen in rook de binnenkant van bloedvaten irriteren, waardoor ze sneller dichtslibben en verzakken.

  Inmiddels zijn je bloedvaten hard op weg naar het herstel en je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd.

  Je risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren langzaam steeds verder af.

 • Na 10 jaar

  Het risico op kanker blijft bij ex-rokers lang hoger dan bij niet-rokers. Maar inmiddels is het risico op longkanker wel al gehalveerd. Longkanker veroorzaakt in Nederland het meeste doden.

  Je risico op alle vormen van kanker wordt steeds kleiner. Hoe langer je niet rookt, hoe meer de kans afneemt.

  Je hebt nu na 10 jaar geen vergroot risico meer op veel andere aan roken gerelateerde ziekten, zoals een beroerte.

 • Na 15 jaar

  Je bloedvaten zijn niet meer te onderscheiden van een niet-roker. Je hebt nu geen door roken verhoogd risico op hart- en vaatziekten meer.

Wil jij ook gezonder worden?

Ik wil stoppen met roken

Ervaringen van anderen

Voor veel rokers is het effect van roken op je gezondheid een reden om te stoppen. Bekijk de ervaringen van anderen.

Michael is gestopt omdat hij familie is verloren aan roken

“Je bent er verdrietig om dat je je familie kwijtraakt, maar je bent zelf hard op weg om de volgende te worden.”

Lees uitgeschreven tekst

“Mijn naam is Michael, ik ben 29 jaar. Sinds kerst 2014 ben ik gestopt met roken. Ik heb tien jaar lang gerookt, op de dag af. Ik rookte zware shag, denk wel 25 peuken per dag. Ik ben in één keer gestopt. Had gewoon de behoefte niet meer om te roken. Ook kreeg ik van mijn kinderen en mensen om mij heen wat vaker de opmerking: ‘Het stinkt, je ruikt naar sigaretten, vies’. Dan ga je toch nadenken. Hoe ga ik hun uitleggen dat het niet goed is als je zelf elke dag naar de rook stinkt. Plus het feit dat ik familie verloren heb door het roken. Dan denk je gewoon bij jezelf: je bent er verdrietig omdat je je familie kwijtraakt, maar je bent zelf hard op weg om de volgende te worden…

Dat heeft me eigenlijk doen besluiten om gewoon in een keer te stoppen. De eerste twee weken, drie weken wist ik echt niet wat me overkwam. Ik kreeg last van zweten, een soort paniekachtige gevoelens… Wist echt niet wat er gebeurde. Ik had nooit verwacht dat door roken zou komen. Dat als je ging stoppen, het zo zou voelen.

Uiteindelijk heb ik het gewoon volgehouden en probeerde er niet meer aan denken. Uiteindelijk zijn de klachten die je krijgt van het stoppen met roken minder erg, als de klachten die je gaat krijgen als je blijft roken. En daar ik mijn eigen aan vastgehouden. De laatste poging en eigenlijk dat het gelukt is, heb ik ook niemand verteld, zo van: ‘Joh, ik ga stoppen.’ Ik heb het gewoon gedaan, niet meer gerookt. En als iemand vroeg van: ‘Joh, moet je niet roken?’, zei ik: ‘Nee, ik rook niet meer’.

Ik ga nooit meer roken. Eén ding is zeker ik ga echt nooit meer roken.”

Freddy is gestopt toen ze kanker kreeg

“Ik ben naar de dokter gegaan. En ik had kanker. Ik ben van de één op de andere dag gestopt.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Freddy en ik ben tweeënnegentig jaar. En ik heb mijn hele leven bijna gerookt. Ik rookte zoveel dat ik stak de ene sigaret met de ander aan. Maar ik inhaleerde niet. Maar dat maakt niet uit, de stoom sloeg zowat uit m’n hoofd. Het was verschrikkelijk.

Totdat ik op een gegeven moment een rare ziekte kreeg. Ik was op dat moment in Afrika. En ik merkte dat ergens bloed uitkwam. Toen dacht ik: dat is geen goede zaak. Op een gegeven moment ging ik op m’n knietjes. En ik zei: ‘God, als ik geen kanker heb, rook ik nooit meer. En ook als ik dat heb, maar ik haal het.. dan wil ik U graag bedanken.’ En het is echt heel erg als je zoiets hebt. Ik ben naar de dokter gegaan. En ik had kanker. Ik ben van de één op de andere dag gestopt. Nou ja, daar zit ze dan met tweeënnegentig jaar. Dit gebeurde in ’93/’92, omdat ik het aan iemand beloofd had die hoger stond dan ik.
Misschien is het een voorbeeld om er vanaf te komen dat je het aan iemand beloofd waar je van houdt. Dat zou dan misschien voor een keertje voor een ander ook wel lukken.”

Romeo is gestopt na een hartinfarct

“Ik ben gestopt vanwege een hartinfarct. Het is mij geadviseerd om daarmee te stoppen, met dat roken, wilde ik langer leven.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Romeo en ik ben 55 jaar oud. Ik ben gestopt vanwege een hartinfarct. Het is mij geadviseerd om daarmee te stoppen, met dat roken, wilde ik langer leven. Ik rookte ongeveer 10 shagjes per dag.

Maar ik ben namelijk zo geschrokken daarvan, dat het mij overkomen is, dat hartinfarct. Het besef van: nou dat kan niet zo langer. Na mijn hartinfarct ben ik geadviseerd, via de cardioloog, dat ik naar een rookstop-poli ben toegestuurd. Toen ben ik gecoacht door mijn coach daar. En het is het mij heel goed bevallen. Waarin je heel veel sessies krijgt, delen van ervaringen met elkaar. Dat heeft mij ontzettend geholpen.

Om mezelf te belonen, ging ik vrijdags naar de markt. Ging ik een lekker ‘vissie’ halen voor mezelf. En mijn gezin zei al: “Pap, wanneer ga je stoppen?” Iedere keer van: nou, dat komt nog wel. Dat zet je ook aan denken natuurlijk en dat is nou heel mooi. Het komt nu heel mooi tot z’n beloop nu.

M’n gezin vindt het prachtig. Nadat ik gestopt ben, sport ik drie keer per week. Qua beweging gaat het me veel beter af. Ik heb een betere conditie, ik fiets veel. Dat merk ik dan bijvoorbeeld aan traplopen. Voorheen was traplopen een ‘crime’ voor mij. En nu vlieg ik zo naar boven.  Dat doet me heel goed.

Wie niet met roken roken wilt stoppen, is de sigaar.”

Samia is gestopt omdat ze haar vader is verloren aan roken

“De echte aanleiding, dat ik het wilde stoppen met roken, is dat mijn vader is overleden aan longkanker.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Samia en ik ben 29 jaar oud. En ik ben nu anderhalf jaar gestopt met roken. Ik rookte anderhalf pakje sigaretten per dag. Ik ben wel vaker gestopt geweest met roken, tijdens m’n zwangerschap. Maar de echte aanleiding, dat ik het wilde stoppen met roken, is dat mijn vader is overleden aan longkanker.

Toen ben ik gaan afbouwen met zuigtabletten. Dat werkte echt heel goed en daar heb ik m’n tijd wel voor genomen. Ik denk dat ik daar in totaal drie maanden over heb gedaan. De eerste maand heb ik de sigaretten afgebouwd, dus ik rookte toen ook nog wel twee à drie sigaretten per dag. De truc is er echt niet aan denken, ook niet aan het stoppen denken. Gewoon helemaal niet aan sigaretten denken.

M’n handen trillen niet meer en als ik heb ergens lang zit, heb ik niet zo’n knellend gevoel in mijn buik. Wat mij dus rustiger houdt, maar dus ook geconcentreerder. Dat knellende gevoel was dus ‘rookdrang’,  maar dat weet je echt pas achteraf. Ik heb echt gedacht dat ik een angststoornis had. Nu ik ben gestopt met roken, denk ik: het was echt roken, het was echt de nicotine.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn