HomeMotivatie5x een mooier uiterlijk

Je wordt (nog) mooier!

Vanaf het moment dat je stopt met roken, herstelt je lichaam zich. Dat kun je vaak ook in je uiterlijk terugzien! Stoppen met roken maakt je mooier.

Soms zie je al van een afstand dat iemand is gestopt met roken. Als je net gestopt bent, zie je er meestal direct frisser en gezonder uit.

5x mooier!

 • Huid

  Je huid krijgt een gezonde en frisse kleur.

  In je gezicht is dit het beste zichtbaar. De doorbloeding van je huid is beter, waardoor je bijvoorbeeld weer blosjes op je wangen krijgt.

  Minder nieuwe rimpels

  Zodra je stopt veroudert je huid minder snel. Rook bevat koolmonoxide, een gas dat de plek van zuurstof in je bloed inneemt. Daarnaast vernauwt nicotine de bloedvaatjes in je huid. Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer.

  Door te stoppen met roken, vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. Ook wordt je huid weer elastischer en steviger.

 • Haar

  Je haar krijgt meer glans. Het kan voller worden en minder broos en breekbaar.

  Dit komt doordat de toevoer van zuurstof verbetert als je stopt met roken. Je haar wordt daardoor ook minder snel grijs!

  Bovendien ruiken je haren natuurlijk ook veel lekkerder als je bent gestopt.

 • Tanden

  Je tanden blijven witter, wanneer je bent gestopt met roken.

  Roken geeft een donkere aanslag op je tanden en tandvlees. Je kan dat niet goed wegpoetsen.

  Problemen door ontstoken tandvlees

  Ook kan je door roken last krijgen van ontstoken tandvlees. Dit komt onder meer doordat nicotine de bloedvaatjes in je tandvlees vernauwt. Zo kan er minder bloed bij komen en daarom ook minder van je eigen afweercellen die de ontsteking tegengaan. Ontstoken tandvlees kan heel ernstige gevolgen hebben (zie parodontitis). Ook geeft ontstoken tandvlees vaak een slechte adem.

  Als je stopt kan je tandvlees goed genezen en hoef je je geen zorgen meer te maken over je volgende tandartsbezoek of over de geur van je adem.

 • Ogen

  Ook je ogen zijn mooier als je bent gestopt.

  Je hebt minder wallen en donkere cirkels rond je ogen. Je huid is namelijk beter doorbloed.

  Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt.

  Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven. Dit trekt weg als je bent gestopt.

 • Handen

  Je handen zien er mooier uit als je bent gestopt.

  Nicotine kan een gele verkleuring veroorzaken aan je vingers. Dit trekt weg na het stoppen. Maar dat is niet het enige: ook de huid op je handen wordt elastischer en steviger.

  Daarnaast verbetert de toevoer van bloed naar je nagels. Je nagels worden daardoor sterker en minder breekbaar en zien er vaker roze en egaal uit.

Effecten op je lichaam

Op de Engelstalige website tobaccobody.fi kun je bekijken welke effecten roken heeft op het uiterlijk. Je kan bij zowel een man als een vrouw zien wat het verschil is tussen wel of niet (meer) roken.

Ga naar Effecten op je lichaam

Verschil tussen tweelingen

Onderzoekers in Ohio onderzochten het gevolg van roken op je uiterlijk. Ze hebben tweelingen naast elkaar gezet waarvan de een rookt en de ander niet. De vrouw op de linkerfoto heeft 17 jaar langer gerookt dan haar tweelingzus. Let vooral op het verschil bij de wallen en de rimpels rondom de lippen.

Bekijk meer foto’s in dit artikel van NRC

Ga naar Verschil tussen tweelingen

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: