HomeAlle onderwerpenRoken en gewichtstoename

Door stoppen met roken aankomen in gewicht

Kan je aankomen door stoppen met roken? Ja, rokers die stoppen worden soms enkele kilo’s zwaarder. Ongeveer 4 op de 5 rokers die stoppen met roken komen aan. Hoe kan dat? Nicotine stimuleert de stofwisseling. Als je stopt, krijgt je stofwisseling weer zijn natuurlijke tempo: meestal wat langzamer.

Je moet er dan aan wennen dat je iets minder eten nodig hebt. Bovendien ruik en proef je beter, waardoor je meer zin kunt hebben in eten. Het smaakt allemaal lekkerder, dus is het makkelijker om te veel te eten.

Tips om op gewicht te blijven

  • Vervang de gewoonte van het roken door iets waarbij je fysiek actief bent. Loop bijvoorbeeld een rondje na het eten.
  • Drink veel. Het liefst water.
  • Eet gezond. Begin met een ontbijt en blijf regelmatig iets eten. Een hongergevoel kun je makkelijk verwarren met de behoefte aan roken.
  • Vooral in de eerste 2 weken na het stoppen met roken kun je beter zorgen dat je voldoende eet (maar weinig suikers, want daar raak je juist niet verzadigd van).

Onthoud: het is gezonder om enkele kilo’s aan te komen, dan om te blijven roken.

Bekijk de tips van het Voedingscentrum

Het advies is om zo gezond mogelijk te eten. Maar hoe doe je dat als je gestopt bent met roken? Het voedingscentrum geeft je uitgebreid advies.

Ga naar Bekijk de tips van het Voedingscentrum

Je wordt mooier, ook al ben je wat zwaarder

Uit onderzoek is gebleken dat het voor de meeste mensen gezonder is om een paar kilo’s aan te komen, dan om te blijven roken. Bovendien word je mooier.

Ga naar Je wordt mooier, ook al ben je wat zwaarder

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: