HomeVraag en antwoordWaarom krijg je van stoppen met roken een beter humeur?

Waarom krijg je van stoppen met roken een beter humeur?

In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent. Je voelt je lichamelijk beter en daarnaast is ook je stemming beter.

Tijdelijk opgewekt en kalm

Een sigaret roken is voor veel rokers een moment van ontspanning. Maar het is niet alleen de sigaret die je helpt rustig te worden. Ga bijvoorbeeld maar naar buiten om vijf minuten op je ademhaling te letten. Even diep in- en uitademen werkt net zo goed ontspannend.

Bovendien is het kalmerende effect van roken maar tijdelijk. Na 20 minuten begint de hoeveelheid nicotine in je bloed af te nemen, waardoor je juist chagrijnig en onrustig wordt. Dan heb je weer een nieuwe sigaret ‘nodig’. Als je rookt, zit je vast is deze cirkel (roken en rustig zijn, onrustig worden, opnieuw roken, weer onrustig worden..). Roken veroorzaakt dus stress.”

Beter humeur als je bent gestopt

Wanneer je stopt met roken, krijg je in het begin ontwenningsverschijnselen. Daarna went je lichaam aan de nieuwe situatie en verbetert je humeur.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met depressieve klachten zich beter voelen wanneer ze enkele weken zijn gestopt met roken.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: