Top menu

Skip to main content
Menu

Iedereen stopt op zijn eigen manier!

Stop methode
Nicotinevervangers zijn middelen waarin de stof nicotine zit. Uit onderzoek weten we, dat stoppen met roken vaker succesvol is als je deze middelen gebruikt. Je kunt zo de rookverslaving in stapjes afbouwen: eerst de gewoonte van het roken afleren, dan pas het gebruik van nicotine verminderen. Je hebt op die manier minder last van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken.
  • De middelen worden vergoed door de verzekering, maar alleen als je het gebruik ervan combineert met persoonlijke begeleiding. Dit is omdat je op die manier de grootste kans hebt dat het stoppen lukt.
  • Het is heel belangrijk om een voldoende hoge dosering te gebruiken. Alleen dan worden de ontwenningsverschijnselen effectief onderdrukt. Een arts kan helpen inschatten hoeveel je nodig hebt.
  • De combinatie van verschillende typen nicotinevervangers werkt beter dan het gebruik van één enkel type. Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray of tabletjes heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is bijvoorbeeld nicotinepleisters voor een basisniveau nicotine in je bloed, met kauwgom voor de moeilijke momenten.
Je kan nicotinevervangers zelf kopen bij de drogist. Maar het is altijd nuttig om je te laten adviseren door je huisarts of een andere begeleider over hoe en hoeveel je het beste kan gebruiken. Bij zwangerschap is begeleiding door een arts of verloskundige noodzakelijk.

Voordelen

  • Je krijgt minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen van roken, doordat je de nicotine langzaam kan afbouwen;
  • Je hebt meer kans dat het stoppen lukt.

Nadelen

  • Je moet na het roken ook de nicotinevervangers afbouwen;
  • Het kan lastig zijn de juiste dosering te bepalen (vraag hulp van je huisarts of coach!);
  • Nicotinevervangers worden alleen vergoed door de verzekering in combinatie met begeleiding (zie meer informatie over vergoeding).

Wat vonden anderen van deze methode?

Klik op een van de foto’s om het verhaal te horen

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top