HomeStoppen met rokenStopmethodenNicotinevervangers

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers kunnen de zin in een sigaret verminderen. De producten geven de verslavende stof nicotine uit sigaretten af. Dat maakt het gemakkelijker om te stoppen met roken. Er zijn verschillende soorten nicotinevervangers, bijvoorbeeld nicotinepleisters, nicotinekauwgom en mondspray.

Kenmerken van nicotinevervangers

  • Nicotinevervangers zijn de eerste keus als je medicijnen wilt gebruiken;
  • Ze werken goed en ze geven weinig bijwerkingen;
  • Je hebt minder last van ontwenningsverschijnselen zoals onrust;
  • In combinatie met begeleiding heb je meer kans dat stoppen met roken lukt;
  • Je hebt minder rookbehoefte.
  • In het kort

    Nicotinevervangers geven net zoals sigaretten en shag nicotine af, maar dan langzamer. Daarom heb je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Ze zijn er bijvoorbeeld als pleister, zuigtabletten en kauwgom.

    Nicotinevervangers werken vooral in combinatie met begeleiding. Je bouwt in stapjes je rookverslaving af. Dat maakt het gemakkelijker om te stoppen. Je hebt minder last van ontwenningsverschijnselen en je kunt ze gebruiken om door moeilijke momenten heen te komen.

    Lees via onderstaande link meer over begeleiding in combinatie met nicotinevervangers.

  • Hoe werkt deze methode?

    Nicotinevervangers zijn middelen waarin de stof nicotine zit. Met nicotinevervangers bouw je je rookverslaving in 2 stappen af waardoor het makkelijker is.

    Stap 1. Je stopt met roken en gebruikt de nicotinevervangers. Dit zorgt ervoor dat je de gewoonte van het roken afleert. Je hebt geen last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Dat komt doordat je nog wel nicotine binnen krijgt via de nicotinevervangers.

    Stap 2. Daarna minder je het gebruik van de nicotinevervangers. Omdat je dat in stapjes doet, heb je minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken.

    Uit onderzoek weten we dat stoppen met roken vaker succesvol is als je deze middelen gebruikt.

  • Hoe gebruik je nicotinevervangers bij het stoppen met roken?

    Zo pak je het aan:

    • Verdiep je in de verschillende soorten nicotinevervangers.
    • Maak een afspraak met je huisarts of een andere begeleider. Bepaal samen welke nicotinevervangers je het best kunt gaan gebruiken.
    • Bereid je verder voor en plan je stopdatum.

    Let op: bij zwangerschap is begeleiding door een arts of verloskundige noodzakelijk.

    Lees via onderstaande linkjes meer over de voorbereiding bij stoppen met roken.

    Tips:

    • Het is heel belangrijk om een voldoende hoge dosering te gebruiken. Alleen dan worden de ontwenningsverschijnselen effectief onderdrukt. Een arts kan helpen inschatten hoeveel je nodig hebt.
    • De combinatie van verschillende soorten nicotinevervangers werkt beter dan het gebruik van één soort. Pleisters geven langzaam nicotine af. De nicotine uit kauwgom, spray en tabletjes wordt heel snel opgenomen. Een handige combinatie is bijvoorbeeld nicotinepleisters voor een basisniveau nicotine in je bloed, met kauwgom voor de moeilijke momenten.
    • Nicotinevervangers worden alleen vergoed door de verzekering in combinatie met begeleiding. Op die manier heb je de grootste kans dat stoppen lukt.

    Lees via onderstaande link meer over begeleiding in combinatie met nicotinevervangers.

  • Is deze methode geschikt voor mij?

    Deze methode is geschikt voor jou als:
    • je 12 jaar of ouder bent;
    • je wel wat ondersteuning wilt gebruiken om door moeilijke momenten heen te komen;
    • je opkijkt tegen de ontwenningsverschijnselen.

  • Wel of geen nicotinevervangende middelen gebruiken?

    We raden mensen die meer dan 10 sigaretten per dag roken aan om gebruik te maken van nicotinevervangers bij stoppen met roken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat nicotinevervangers de kans op succes verhogen als je wilt stoppen met roken.

    Als je kiest voor de combinatie van begeleiding en nicotinevervangers is de kans het grootst dat het je lukt om te stoppen met roken. De nicotinevervangers worden dan ook vergoed door je zorgverzekeraar.

    Lees via onderstaande link meer over begeleiding in combinatie met nicotinevervangers.

  • Welke nicotinevervangers bestaan er?

    Er zijn 5 soorten nicotinevervangers:

    De combinatie van verschillende soorten werkt beter dan het gebruik van één enkel type.
    Hier kun je meer lezen over welke nicotinevervangers er zijn en hoe ze werken.

  • Welke bijwerkingen kan ik van nicotinevervangers krijgen?

    Er zijn milde bijwerkingen mogelijk:

  • Kan ik verschillende nicotinevervangers met elkaar combineren?

    Ja, je kan verschillende typen nicotinevervangers combineren. Dit werkt zelfs beter dan één type gebruiken.

    Nicotinevervangers combineren

    Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray of tabletjes heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is dat je nicotinepleisters gebruikt voor een basisniveau nicotine in je bloed. Daarnaast gebruik je bijvoorbeeld kauwgom voor een moeilijk momenten waarop je heel veel zin hebt om te roken.

    Verschillende producten

    Je kunt kiezen uit veel verschillende nicotinevervangers. Mondspray werkt het snelst van alle verschillende producten. Maar de snelheid van mondspray kan ook een nadeel zijn. De nicotine is snel weer uitgewerkt en dan kan je weer zin krijgen in een sigaret. De mondspray kan daardoor verslavender werken dan zuigtabletten of kauwgom.

    Lees hier welke verschillende nicotinevervangers jou kunnen helpen bij het stoppen met roken.

  • Kan ik medicijnen en nicotinevervangers met elkaar combineren?

    Het is niet bewezen dat een combinatie van medicijnen met nicotinevervangende middelen de kans op succes vergroot. Als je medicatie gebruikt om te stoppen met roken, is het dus niet nodig om nicotinevervangende middelen te gebruiken.

    Het combineren van verschillende nicotinevervangers heeft daarentegen wel een meerwaarde.

  • Worden nicotinevervangers vergoed door de verzekering?

    Nicotinevervangers worden alleen vergoed door je zorgverzekering als je kiest voor de combinatie erkende begeleiding en nicotinevervangers.

    Lees hier meer over begeleiding in combinatie met nicotinevervangers.

  • Hoe weten we dat deze methode werkt?

    Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot een advies voor de beste manier om te stoppen met roken. Dat advies staat in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.

  • Zwanger en borstvoeding

    Het is belangrijk dat je niet meer rookt als je nicotinevervangers gebruikt. Anders krijgt je kindje nog meer nicotine binnen. Als je nicotinepleisters gebruikt, bespreek dan met de coach om deze in de nacht af te doen.

    Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

    Hulp vragen is normaal

    Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

    Vraag je huisarts om medicatie op recept

    Stoppen zonder nicotinevervangende middelen of medicijnen op recept is het beste. Lukt dat niet, dan kan de huisarts of specialist je nicotinevervangers of een ander medicijn voorschrijven. Dit mag alleen als je ook begeleiding krijgt.

    Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

    Lees via onderstaande link meer over persoonlijke begeleiding.

Tip: combinatietherapie

De combinatie van verschillende soorten nicotinevervangers werkt beter dan het gebruik van één enkel type.

Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray, zuigtabletten of de inhalator heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is dat je nicotinepleisters gebruikt voor een basisniveau nicotine in je bloed. Daarnaast gebruik je bijvoorbeeld kauwgom, zuigtabletten, spray of de inhalator voor de moeilijke momenten.

Hoe werken nicotinevervangers?

Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis.
Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. Speciaal voor Ikstopnu geeft ze antwoord op belangrijke vragen over stoppen met roken.

Hoe werken nicotinevervangers?

Bekijk de video van rookstopcoach Pauline Haasbroek.

Lees uitgeschreven tekst

“Nicotinevervangers. Ja iedereen zoekt weleens naar een hulpmiddel die je van het roken afhelpt. Je hebt verschillende soorten nicotinevervangers: nicotinepleisters, kauwgom en zuigtabletten. Ze helpen wel degelijk op de ontwenningsverschijnselen.

Mijn advies zou zijn om te beginnen met de pleisters omdat dat een geleidelijke dosis geeft aan nicotine, daardoor ben je bezig je verslaving langzaam uit te doven. En dat gaat dan om je lichamelijke verslaving, dus die ontwenningsverschijnselen, het onrustige gevoel. Je gedachtes bij de koffie, na het eten, op het terrasje gezellig met je vriendin.

Dus het blijft zaak om goed voor te bereiden hoe je die momentjes doorkomt. Dus een combinatie van die twee is het sterkst. Dus vind je dat je een hulpmiddel nodig hebt dat kan, maar doe dat in combinatie met begeleiding.”

Ervaringen van anderen met deze stopmethode

Willemijn (29 jaar)

“Afleiding is denk ik het beste wat je kan zoeken op het moment als je het even moeilijk hebt.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Willemijn, 29 jaar en ik ben nu zo’n drie maanden gestopt met roken. De eerste maand heb ik dat met behulp van pleisters en kauwgom gedaan. Voor m’n zelfvertrouwen en ook het toch nog binnenkrijgen van nicotine en het op die manier af te kunnen bouwen. Dat heeft voor mij heel goed gewerkt.

Afleiding is denk ik écht wel heel belangrijk. Mede ook met de kinderwens, op zoek naar een huis, een nieuwe baan. Je zou denken dat het meer stress zou geven. Maar het was eigenlijk meer afleiding dan stress.

Ik rookte zo’n 22 sigaretten per dag. Dat is een ‘large’ pakje. Dat scheelt ook een hoop geld. Nu houd ik in de maand flink wat geld over. Alles ruikt ook lekkerder, ik bedoel, m’n haar, m’n auto stinkt niet meer zo. Dat is toch wel heel fijn.

Als tip kan ik je vertellen, wat hielp bij mij: afleiding is gewoon heel belangrijk. Wees niet bang om advies in te winnen van anderen. Daardoor ben ik ook gestopt met met pleisters en kauwgom. Dankzij het advies en het heeft bij mij heel goed geholpen. En het vooruitzicht dat je meer geld overhoudt is natuurlijk ook wel echt heel fijn. Zie dat als een motivatie.

Uiteindelijk… ik mis het nu niet meer, na drie maanden al niet meer. Afleiding is denk ik het beste wat je kan zoeken op het moment als je het even moeilijk hebt. Dan is het na een minuut, vijf minuten, ben je het alweer vergeten. En bij het volgende momentje gewoon weer precies hetzelfde doen en blijf er voor gaan. En dan moet het lukken. Hoop ik… voor mij ook.”

Willemijn (29 jaar)

“Ik ben gaan afbouwen met zuigtabletten. Dat werkte echt heel goed.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Samia en ik ben 29 jaar oud. En ik ben nu anderhalf jaar gestopt met roken. Ik rookte anderhalf pakje sigaretten per dag. Ik ben wel vaker gestopt geweest met roken, tijdens m’n zwangerschap. Maar de echte aanleiding, dat ik het wilde stoppen met roken, is dat mijn vader is overleden aan longkanker.

Toen ben ik gaan afbouwen met zuigtabletten. Dat werkte echt heel goed en daar heb ik m’n tijd wel voor genomen. Ik denk dat ik daar in totaal drie maanden over heb gedaan. De eerste maand heb ik de sigaretten afgebouwd, dus ik rookte toen ook nog wel twee à drie sigaretten per dag. De truc is er echt niet aan denken, ook niet aan het stoppen denken. Gewoon helemaal niet aan sigaretten denken.

M’n handen trillen niet meer en als ik heb ergens lang zit, heb ik niet zo’n knellend gevoel in mijn buik. Wat mij dus rustiger houdt, maar dus ook geconcentreerder. Dat knellende gevoel was dus ‘rookdrang’,  maar dat weet je echt pas achteraf. Ik heb echt gedacht dat ik een angststoornis had. Nu ik ben gestopt met roken, denk ik: het was echt roken, het was echt de nicotine.”

Stuur deze stopmethode naar jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: