HomeStoppen met rokenStopmethodenBegeleiding door de huisarts of praktijkondersteuner bij stoppen met roken

Begeleiding door de huisarts of praktijkondersteuner bij stoppen met roken

Je huisarts kan je advies geven over stoppen met roken. Daarnaast kan je huisarts je hulpmiddelen voorschrijven zoals nicotinevervangers of medicijnen op recept. Ook kan je vanuit je huisartsenpraktijk vaak begeleiding krijgen bij het stoppen met roken van je huisarts of de praktijkondersteuner (POH).

Het is dus altijd een goed idee om langs je huisarts te gaan als je wilt stoppen met roken.

Kenmerken begeleiding huisarts of praktijkondersteuner

 • Bewezen succesvolle stopmethode;
 • Persoonlijk contact;
 • 3 tot 5 gesprekken;
 • Kans van slagen hoger dan dat je het alleen doet;
 • Geschikt voor iedereen;
 • Vergoed vanuit de basisverzekering.
 • In het kort

  De huisarts of praktijkondersteuner begeleidt je bij het stoppen met roken. De gesprekken vinden plaats in de praktijk van de huisarts, de vervolggesprekken zijn soms telefonisch. Je hebt meestal 3 tot 5 gesprekken, aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

  Doorverwijzing

  Het kan ook zijn dat je huisarts je doorverwijst voor begeleiding van een gespecialiseerde coach. Wanneer je wilt deelnemen aan groepstraining zal je huisarts je ook doorverwijzen.

  Maak een afspraak

  Wil je stoppen met roken? Maak een afspraak met je huisarts en bespreek de mogelijkheden.

  Lees meer over erkende begeleiding en groepstraining.

 • Is deze methode geschikt voor mij?

  Deze is geschikt voor jou als…

  • je het fijn vindt om persoonlijke begeleiding te krijgen;
  • je voldoende tijd hebt voor 3 tot 5 gesprekken;
  • je naar de praktijk van de huisarts kunt komen of telefonisch contact kunt hebben;
  • je vaker geprobeerd hebt om te stoppen met roken, maar zonder blijvend succes.
 • Wie kan mij begeleiden?

  Dat is je huisarts of de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk. Niet iedere huisarts biedt dit aan. Vraag aan je huisarts of de praktijk begeleiding biedt bij het stoppen met roken.

 • Hoe werkt deze methode?

  Gesprekken

  Je hebt gesprekken met je eigen huisarts of de praktijkondersteuner over stoppen met roken. Het eerste gesprek is meestal in de praktijk van de huisarts. De vervolggesprekken kunnen telefonisch zijn, dit verschilt per huisarts.

  Tips, adviezen en steun

  De huisarts of praktijkondersteuner geeft je tips, adviezen en steun. In ieder geval is er een gesprek met je over de voorbereiding van het stoppen met roken. Hierbij hoort vaak een advies over het wel of niet gebruiken van medicatie bij stoppen met roken.

  Daarna is er nog een gesprek over je stopdatum. De vervolggesprekken zijn in overleg. Het gaat meestal om 3 tot 5 gesprekken in totaal.

  Lees meer over welke medicijnen kunnen helpen bij het stoppen met roken.

 • Vergoeding

  Je hoeft begeleiding door de huisarts of praktijkondersteuner vaak niet zelf te betalen. Het wordt dan vergoed door je zorgverzekering. Er zijn wel voorwaarden waar de begeleiding aan moet voldoen. Deze voorwaarden kun je navragen bij je zorgverzekeraar.

  Lees meer over vergoeding bij stoppen met roken.

 • Zwangerschap/borstvoeding

  Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

  Hulp vragen is normaal

  Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

  Kijk bij Rookvrije Ouders of bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

 • Hoe weten we dat deze methode werkt?

  Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot adviezen over de beste manieren om te stoppen met roken. Die adviezen staan in de Richtlijn behandeling Tabaksverslaving.

Ervaring van Delia

“Ik wilde van die verslaving af. Uiteindelijk ben ik naar mijn huisarts gegaan.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Delia, ik ben 52 jaar. Ik heb vanaf mijn 15e ongeveer gerookt. Sinds vorig jaar juni 2015 ben ik gestopt daarmee. De aanleiding voor mij was: ik wilde eigenlijk van de verslaving af. Toen uiteindelijk ben ik naar mijn huisarts gegaan, en die kwam met het voorstel om me aan te melden bij de stoppen met roken poli in het ziekenhuis.

Toen ben ik in de groep terecht gekomen. Dat is een groep die bestaat uit een X aantal mensen, ik geloof maximaal 14. Eén keer per maand kom je bij elkaar. Dan kom je om de beurt aan het woord, dan kun je je zegje doen. Waar je last van hebt, waar je tegenaan bent gelopen, wanneer je eventueel moeilijke momenten hebt gehad. En dat is gewoon heel fijn, omdat je… Vanwege je ontwenningsverschijnselen denk je dat je alleen bent, dat jij het alleen zo voelt. Maar dan zit je in zo’n groep en dan hoor je dus dat andere mensen ook gewoon daar last van hebben. En die het op bepaalde manieren toch zien op te lossen, of juist andere dingen gaan doen, die je normaal niet zou doen. Dus die begeleiding vanuit zo’n ziekenhuis, dat is echt zo top. Je kunt eventueel, als je dat wil, medicatie ook krijgen. Wordt ook vergoed, door het ziekenhuis. Dat helpt je ook gewoon een beetje door de eerste moeilijke periodes heen.

Ja inderdaad, het is soms lastig, je hebt soms lastige momenten. Je slaapt eens wat slechter en inderdaad, ja je komt een paar kilo aan. Dat is heel vervelend, maar ja, dat is allemaal maar tijdelijk. Maar wat het voor mij op de lange termijn en gewoon voor de rest, wat het oplevert… Ik ben van die verslaving af! Ik hoef niet meer te kijken, ik hoef niet meer op te letten, ik hoef niet meer te denken: mag ik hier roken? Kan ik hier roken? Waar wordt er gerookt, wie rookt er? Ik hoef niet meer. Ik hoef niet meer de winkel uit en ’s avonds mijn sigaretjes te tellen van: oh, ik heb er nog twee en morgenochtend heb ik niet meer… Ik ben van die verslaving af!”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: