HomeMotivatieVoordelen van stoppen met roken

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?

De 10 voordelen van stoppen met roken

 • Betere conditie

  Je conditie verbetert vanaf het moment dat je stopt met roken. Al binnen 3 dagen merk je dat je meer energie hebt. Je kunt ook weer beter ademen. Je raakt veel minder snel buiten adem als je bijvoorbeeld de trap oprent. 

 • Meer geld

  Je houdt natuurlijk veel meer geld over als je stopt met roken. Wat kan je daar allemaal van doen? Bereken hier wat jij bespaart als je bent gestopt met roken.

 • Beter seksleven

  Als je rookt kan het zijn dat je minder zin in seks hebt. Dat blijkt uit onderzoek. Als je wel zin hebt, kan het lastiger gaan. Mannen (ook jonge mannen!) die roken hebben namelijk veel vaker erectieproblemen.

 • Alles smaakt lekkerder

  Je reukvermogen verbetert als je stopt met roken. Daardoor proef en ruik je veel beter. Alles smaakt daardoor lekkerder. Dat kan er ook voor zorgen dat je meer zin krijgt in eten. Lees de tips van het Voedingscentrum om ervoor te zorgen dat je niet aankomt in gewicht.

 • Mooiere huid

  Je huid krijgt direct een gezondere en frissere kleur als je stopt met roken. In je gezicht is dit het beste zichtbaar. Dit komt doordat de doorbloeding van je huid beter wordt. Je krijgt ook minder snel rimpels en plooien. Lees meer over hoe je mooier wordt van stoppen met roken.

 • Mooiere tanden

  Je tanden blijven witter als je stopt met roken. Roken geeft een donkere aanslag op je tanden en tandvlees die niet goed weg te poetsen is. Je mond wordt gezonder binnen 2 tot 6 weken nadat je gestopt bent.

 • Frissere adem

  Als je stopt met roken, heb je de volgende dag al een frissere adem. Door roken krijg je vaak ontstoken tandvlees. Dat geeft ook een slechte adem. Door te stoppen met roken wordt je tandvlees weer gezond.

 • Vruchtbaarder

  Roken vermindert de vruchtbaarheid. Bij mannen én bij vrouwen.

  Bij veel rokende vrouwen die zwanger willen worden, duurt het langer voordat het lukt. Het is ook erg belangrijk dat je als stopt met roken vóórdat je zwanger raakt. Roken is erg slecht voor een ongeboren baby.

  Bij mannen kan roken voor erectieproblemen zorgen. Dat maakt het moeilijker om een kind te verwekken. Je vruchtbaarheid is meestal weer helemaal normaal als je bent gestopt met roken.

 • Beter humeur

  Uit onderzoek blijkt dat mensen die gestopt zijn met roken, zich prettiger voelen dan rokers. Als je net bent gestopt, kun je je onrustig en somber voelen. Dit is echter alleen in de eerste weken of maanden. Daarna voel je je blijer en stabieler. Geef het dus niet op in die eerste periode!

 • Meer verjaardagen

  Een niet-roker leeft gemiddeld 10 jaar langer dan een roker! Als roker heb je namelijk veel meer kans op kanker en hart- en vaatziekten. Het heeft altijd zin om te stoppen, ook als je al wat ouder bent. Na 5 jaar stoppen met roken is de kans op kanker al met de helft gedaald. Je leeft waarschijnlijk langer en gezonder.

  Ontdek hier hoe je gezondheid verbetert als je stopt

Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van stoppen met roken?

Versterk je motivatie door je redenen nog eens op een rijtje te zetten. Schrijf ze op, zodat je ze terug kunt lezen tijdens een moeilijk moment. Blijf jezelf herinneren aan alle voordelen. Daardoor blijf je gemotiveerd en kan je het beter volhouden.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn