HomeAlle onderwerpenRoken en zwangerschapKinderwens en roken

Kinderwens aan. Sigaret uit.

Kinderwens aan. Sigaret uit.

Wil je graag zwanger worden? Stoppen met roken is de eerste stap voor jou en je partner. Als jullie samen stoppen, word je namelijk makkelijker zwanger. Ook is dit beter voor de verloop van je zwangerschap en de gezondheid van je baby. Zelfs al vóórdat je zwanger bent. Dus staat jouw kinderwens aan? Maak die sigaret dan uit.

Roken vóórdat je zwanger bent.

In deze video legt verloskundige Juliëtte je uit wat de risico’s zijn als je rookt vóór de zwangerschap.

Goed om te weten:

 • Risico’s roken vóór de zwangerschap

  Veel vrouwen stoppen met roken als ze weten dat ze zwanger zijn. Maar roken heeft ook invloed op jouw gezondheid en dat van je toekomstige kindje vóórdat je zwanger bent.

  Vruchtbaarheid
  Roken vermindert de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het beschadigt de eicellen. Mannen die roken hebben minder zaadcellen, en de zaadcellen kunnen ook minder goed zwemmen. Door te roken wordt de kans om zwanger te raken dus kleiner.

  Zwangerschap
  Wist je dat bij vrouwen die meer dan 20 sigaretten per dag roken, het risico op een miskraam twee keer zo hoog is als bij vrouwen die niet roken? Ook het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is groter dan voor vrouwen die niet roken.

  De gezondheid van het kind
  De eerste weken na de bevruchting zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Maar de meeste vrouwen weten dan nog niet dat ze zwanger zijn. Als je al stopt met roken vóórdat je weet zwanger bent, verlaag je het risico op problemen met het hart, een hazenlip of klompvoet bij je baby.

  Meeroken
  Rookt je partner? Meeroken brengt ook risico’s met zich mee. Het ongeboren kind heeft meer kans op hartproblemen, een open ruggetje of een hazenlip als de moeder meerookt. Stop dus samen met roken en geef jullie kindje een goede start!

 • De voordelen van stoppen met roken vóór de zwangerschap

  Stoppen met roken biedt veel voordelen. Denk aan een betere conditie, een beter seksleven en meer geld! En er zijn nog meer voordelen van stoppen met roken vóórdat je zwanger wordt:

  Als je als vrouw stopt met roken:

  • Heb je meer kans op een zwangerschap (ook bij vruchtbaarheidsbehandelingen)
  • Heb je minder kans op een miskraam
  • Heb je minder kans op een zwangerschap buiten de baarmoeder
  • Heeft je kindje minder kans op problemen aan het hart, een hazenlip een klompvoet of een open ruggetje.

  Als je als man stopt met roken:

  • Heb je meer en gezondere zaadcellen
  • Lijk je minder kans te hebben op erectiestoornissen
  • Ademt jouw partner niet meer jouw rook in, waardoor je meeroken voorkomt
  • Is het voor jouw partner makkelijker om ook te stoppen met roken

  Ben je benieuwd welke voordelen stoppen met roken nog meer heeft? Bekijk hier de 10 belangrijkste voordelen van stoppen met roken.

Tips en methoden om te stoppen met roken

Denk je aan stoppen met roken? Als je wilt stoppen met roken is het goed om je voor te bereiden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de manier van stoppen die het beste bij je past. Op deze pagina zetten we verschillende tips en methoden om te stoppen op een rij.

Ga naar Tips en methoden om te stoppen met roken

Browser:

Compass:

Search:

Marker: