HomeVraag en antwoordVraag en antwoord online hulpStoptober

Stoptober: lees er hier alles over

 

Stoptober

 

Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober. Duizenden mensen stoppen met roken in die maand.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaker gestopt blijven als ze samen met anderen mensen stoppen. Daarom is oktober uitgeroepen tot dé maand om samen te stoppen met roken.

 • Stoptober

  Je kunt je hier inschrijven voor Stoptober! Samen met vele andere Nederlanders stoppen met roken. Doe jij dit jaar mee? Lees dan vooral verder!

 • Doe mee!

  Iedereen kan meedoen! Schrijf je in via de Stoptober website en installeer de Stoptober app op je telefoon.

  350.000 deelnemers

  Al meer dan 350.000 mensen hebben meegedaan in de afgelopen jaren. Van alle mensen die hebben meegedaan blijft ongeveer 70% gestopt met roken na 28 dagen.

 • Hoe kan ik me op Stoptober voorbereiden?

  Als je besluit te stoppen met roken, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Verdiep je in de voorbereiding en de verschillende hulpmiddelen die je kunt benutten tijdens je stopactie.

 • Stoptober App

  De Stoptober app helpt je bij stoppen met roken.

  Je kunt zelf bepalen of je daarnaast graag ondersteund wil worden door een coach en of je er nicotinevervangers of medicatie bij wilt gebruiken. Met ondersteuning is de kans groter dat je gestopt met roken blijft.

 • Benut de gratis Stoplijn en chat tijdens je stopactie

  De medewerkers van de gratis Stoplijn (0800-1995) en de Ikstopnu chat kunnen je adviseren, vragen beantwoorden en steunen. Ze zijn gespecialiseerd in stoppen met roken en helpen je bij vragen zoals:

  • Hoe kan ik me het beste voorbereiden op stoppen met roken?
  • Hoe blijf ik het volhouden tijdens Stoptober?
  • Hoe blijf ik gestopt na Stoptober?

  Ze zijn er ook voor je als je een moeilijk moment hebt en helpen je er doorheen.

  Tijdens kantooruren zitten onze medewerkers voor je klaar! Maak er dus zeker gebruik van.

 • Wie doet er mee?

  Ongeveer 50.000 Nederlanders stoppen met roken tijdens Stoptober. Elk jaar doen ook verschillende bekende Nederlanders mee.

  Onbekende Nederlanders

  Daarnaast laten tientallen onbekende Nederlanders zich 5 dagen lang opsluiten in het Stoptoberhuis. Daar leren ze samen hoe je het best kunt stoppen met roken.

   

 • Wat is het Stoptoberhuis?

  Tientallen rokers laten zich de eerste week van Stoptober opsluiten in een huis. Samen leren ze hoe je stopt met roken.

  De deelnemers krijgen elke dag les van professionals die precies weten hoe je het best kunt stoppen met roken. Daarnaast is er voldoende afleiding en vermaak voor de deelnemers.

  Op deze site van Stoptober kun je ook zelf naar handige coaching video’s kijken.

 • Stoptober Facebook

  Via Facebook kun je alles volgen. Je kunt daar ook ervaringen uitwisselen en elkaar helpen.

 • Wie organiseert Stoptober?

  De campagne is een samenwerkingsproject van verschillende organisaties die zich inzetten voor gezondheid. Zo zijn KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut betrokken bij het project.

 • Is Stoptober effectief?

  Stoptober heeft een positief effect op stoppen met roken. In 2016 deed het AMC onderzoek. Meedoen heeft een gunstig effect op het rookgedrag en daarnaast heeft het invloed op het zelfvertrouwen.

  Mensen die meededen geven aan dat de app, het samen stoppen en de tijdsaanduiding van 28 dagen hen hielp. En wie 28 dagen stopt, heeft 5 keer meer kans om gestopt te blijven.

  Lees meer over de effectiviteit van Stoptober.

Wilfred deed mee: ervaring Stoptober

Wilfred deed mee in 2014 en bleef ook na de maand oktober gestopt met roken. 

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Wilfred, ik ben 53 jaar en van beroep ben ik vrachtwagenchauffeur. Ik rookte omdat ik de hele dag de gelegenheid had om te roken. Meer als een pakje zware shag per dag. In september 2014 was ik er helemaal klaar mee en had ik besloten om mee te doen aan Stoptober 2014. Omdat op 27 september m’n shag op was, ben ik een paar dagen eerder gestopt. En tot op de dag van vandaag, ben ik er niet meer aan begonnen. Ik moet zeggen, het voelt goed. En ik kan het, dus u kunt het ook.

Toen ik een jaar was gestopt met roken was er op televisie een actie van Natuurmonumenten waarbij ik een boom heb geplant op 7 november in 2015. In het parkbos ‘de Haar’ in Haarzuilens. Die boom heb ik geschonken aan de kleinkinderen van mijn vriendin.

Inmiddels ben ik al bijna anderhalf jaar gestopt.  En voor mijn gezondheid heeft het alleen maar voordelen: je hebt meer lucht. Je beweegt makkelijker. In het begin kom je wel wat aan, maar daar kunt u ook wat aan doen om het er weer af te krijgen. U zal dan zien; uw gezicht glanst, uw lichaam voelt anders aan. En om dat te bereiken, zou ik maar stoppen.”

Kies jouw manier om te stoppen

Meer informatie

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: