Kan ik Tabex gebruiken bij stoppen met roken?

 • Wat is Tabex?

  Tabex® is een hulpmiddel bij stoppen met roken. De werkzame stof heet cytisine. Dit is een plantaardig stofje uit de gouden regen plant.

  In vooral Oost-Europese landen wordt Tabex voorgeschreven. Dit middel bootst de effecten van nicotine na. Net zoals varenicline dat doet.

  Volgens onderzoek werkt het goed als stophulpmiddel, maar het is nog niet als zodanig geregistreerd. Daarom is het (nog) niet in Nederlandse apotheken verkrijgbaar.

 • Bijwerkingen Tabex

  Cytisine (Tabex) is qua structuur en werkzaamheid vergelijkbaar met varenicline (Champix). Daarom zijn er vergelijkbare bijwerkingen te verwachten. De bijwerkingen van beide middelen lijken op de klachten die je kunt ervaren door stoppen met roken.

  Misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid en abnormaal dromen. Neusverkoudheid.

  Bezoek apotheek.nl voor alle bijwerkingen.

  Er zijn drie meldingen bij het Lareb gedaan van een psychose na het gebruik van Tabex. Het Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen

 • Tabex minder veilig dan Champix

  Champix krijg je voorgeschreven door je arts. De arts wijst je op de mogelijke risico’s. Gebruik je ook andere medicijnen? Dan bekijkt de arts of je Champix veilig kunt gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

  Tabex krijg je niet voorgeschreven door je huisarts. De arts controleert dus ook niet of je het geneesmiddel veilig kunt gebruiken. Dat maakt Tabex minder veilig dan Champix.

  Overleg bij twijfel altijd met je huisarts of apotheek of bel naar de Stoplijn via 0800-1995 (gratis).

 • Vergoeding Tabex

  Je krijgt geen vergoeding van je zorgverzekeraar omdat dit geneesmiddel niet geregistreerd is in Nederland.

  Voor geneesmiddelen en nicotinevervangers die in Nederland worden voorgeschreven door je huisarts bij stoppen met roken, krijg je vaak wel een vergoeding.

 • Waarom is Tabex niet in Nederland verkrijgbaar?

  Omdat Tabex in Nederland (nog) geen geregistreerd geneesmiddel is, is het niet bij de apotheek verkrijgbaar. In andere landen is het wel verkrijgbaar en kan het medicijn via internet besteld worden. Hoewel het een veilig middel lijkt, is er veel minder over bekend dan over bijvoorbeeld nicotinevervangende middelen.

  Naar nicotinevervangende middelen is veel onderzoek gedaan en er is veel bekend over de veiligheid en effectiviteit en over de geringe bijwerkingen. Nicotinevervangers worden daarom als eerste keus beschreven bij stoppen met roken.

 • Kan ik Tabex online kopen?

  We raden af om het middel online te kopen. Om de volgende redenen. Je:

  • weet nooit 100% zeker of het middel veilig is als je het online koopt.
  • weet niet goed welke dosering hebt beste bij je past.
  • huisarts en apotheek zijn niet op de hoogte en kunnen je niet waarschuwen voor eventuele problemen als je het medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen of bepaalde aandoeningen.
  • krijgt geen vergoeding voor dit medicijn (en voor bijvoorbeeld Champix wel wanneer je het gebruikt in combinatie met intensieve begeleiding van een geregistreerde stoppen-met-roken coach).
 • Advies

  Er zijn andere, veilige medicijnen in Nederland die je kunt gebruiken bij stoppen met roken die de voorkeur hebben.

  Wij adviseren je om Tabex niet te gebruiken. Overleg met je huisarts welke medicatie je het beste kunt gebruiken bij stoppen met roken of bel naar de Stoplijn via 0800-1995 (gratis).

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders