Deze medicijnen helpen je stoppen met roken

Medicijnen verminderen de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken. Zo wordt het makkelijker om gestopt te blijven. Je huisarts kan medicijnen voorschrijven.

Je kunt de medicijnen het best slikken als je tegelijkertijd begeleiding zoekt. Een stoppen-met-roken-coach helpt je gestopt te blijven. De combinatie van begeleiding en hulpmiddelen geeft de meeste kans dat je gestopt blijft.

 • Varenicline (merknaam Champix)

  Champix® bootst de effecten van nicotine in het lichaam na. Het vermindert daardoor de behoefte aan roken.

  Dit middel mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Je mag dit middel ook niet slikken als je borstvoeding geeft. Daarom kun je Champix alleen gebruiken onder begeleiding van een huisarts.

  Lees meer over Champix

 • Bupropion (merknaam Zyban)

  Zyban® is een middel dat de behoefte aan roken en de ontwenningsverschijnselen van roken vermindert. Het valt onder de antidepressiva.

  Dit middel mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit middel is ook ongeschikt als je borstvoeding geeft.

 • Nortriptyline (merknaam Nortrilen)

  Nortrilen® is net als Zyban een middel dat bij de antidepressiva hoort. Het vermindert de behoefte aan roken en ontwenningsverschijnselen. Dit middel veroorzaakt wel relatief veel bijwerkingen.

 • Cytisine (merknaam Tabex)

  In sommige landen wordt Tabex®, ook wel cytisine genoemd, gebruikt. Dit middel bootst net als Champix de effecten van nicotine na.

  Niet geregistreerd

  Volgens onderzoek werkt het goed als stophulpmiddel, maar het is nog niet als zodanig geregistreerd. Daarom is het (nog) niet in Nederlandse apotheken verkrijgbaar.

  Lees meer over Tabex

 • Vergoeding stoppen met roken

  Zorgverzekeraars vergoeden hulp bij stoppen met roken. Ook de kosten van medicijnen worden vergoed. Je moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen.

  • Je zoekt hulp bij een erkende stoppen-met-roken-coach
  • De huisarts heeft de medicijnen voorgeschreven

  Lees meer over de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken.

 • Raadpleeg de huisarts

  Medicijnen gebruiken is nooit zonder risico. Er kunnen bijwerkingen optreden. Om deze reden is het verstandig om medicijnen altijd te laten voorschrijven door je eigen huisarts. Ook is het sterk aan te raden om je te laten begeleiden door een arts of erkende stoppen-met-roken coach, zo lang je de medicijnen gebruikt.   

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders