HomeVraag en antwoordMedicijnenWelke medicijnen bestaan er?

Deze medicijnen helpen je stoppen met roken

Medicijnen verminderen de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken. Zo wordt het makkelijker om gestopt te blijven. Je huisarts kan medicijnen voorschrijven.

Het is belangrijk om met de begeleiding te starten voordat je medicatie gaat slikken, anders wordt het niet vergoed. Een stoppen-met-roken-coach helpt je gestopt te blijven. De combinatie van begeleiding en medicatie geeft de meeste kans dat je gestopt blijft.

 • Nicotinevervangers

  Nicotinevervangers zijn de eerste keus als je medicijnen wilt gebruiken. Ze werken goed en ze geven weinig bijwerkingen.

  Nicotinevervangers zijn middelen waarin de stof nicotine zit. Bijvoorbeeld pleisters of kauwgom. Met nicotinevervangers bouw je je rookverslaving in 2 stappen af waardoor het makkelijker is.

  Lees meer over nicotinevervangers.

 • Bupropion (merknaam Zyban)

  Bupropion (merknaam Zyban) is een medicijn dat ook helpt bij stoppen met roken. Het zorgt dat je lichaam minder last heeft van het niet roken. Het is alleen op recept verkrijgbaar. Je gebruikt het onder begeleiding van je huisarts.

  Dit middel wordt afgeraden tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft.

  Lees meer over bupropion.

 • Nortriptyline (merknaam Nortrilen)

  Nortriptyline (merknaam Nortrilen) is net als bupropion (merknaam Zyban) een middel dat bij de antidepressiva hoort. Het vermindert de behoefte aan roken en ontwenningsverschijnselen.

  Nortriptyline mag je alleen op strikte aanwijzing van je huisarts gebruiken tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding.

  Lees meer over nortriptyline.

 • Varenicline (merknaam Champix)

  Varenicline is op het moment niet beschikbaar. Neem zo nodig contact op met je huisarts of de Stoplijn voor meer informatie.

  Varenicline (merknaam Champix) bootst de effecten van nicotine in het lichaam na. Daardoor heb je minder behoefte aan roken. Je hebt ook minder plezier van een sigaret.

  Varenicline gebruik je onder begeleiding van je huisarts en in combinatie met begeleiding van een erkende coach.

  Dit middel mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Je mag dit middel ook niet slikken als je borstvoeding geeft.

  Lees meer over varenicline.

 • Cytisinicline (merknaam Decigatan)

  Cytisinicline (merknaam Decigatan) is vanaf 20 september 2022 verkrijgbaar op recept van je (huis)arts.

  Dit middel mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding en een aantal aandoeningen en ziektes.

  Lees meer over cytisinicline.

 • Niet geregistreerde medicijnen en hulpmiddelen

  Er zijn medicijnen en hulpmiddelen verkrijgbaar die volgens onderzoek goed werken bij stoppen met roken, maar (nog) niet zijn goedgekeurd in Nederland. Bijvoorbeeld L-cysteine (merknaam Acetium).

  Lees meer over niet geregistreerde medicijnen en hulpmiddelen.

 • Vergoeding stoppen met roken

  Zorgverzekeraars vergoeden hulp bij stoppen met roken. Ook de kosten van medicijnen worden vergoed. Je moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen.

  • Je zoekt hulp bij een erkende stoppen-met-roken-coach;
  • De huisarts heeft de medicijnen voorgeschreven.

  Lees meer over de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken.

 • Raadpleeg de huisarts

  Medicijnen gebruiken is nooit zonder risico. Er kunnen bijwerkingen optreden. Om deze reden is het verstandig om medicijnen altijd te laten voorschrijven door je eigen huisarts. Ook is het sterk aan te raden om je te laten begeleiden door een arts of erkende stoppen-met-roken coach, zo lang je de medicijnen gebruikt.   

Ervaring van Paul

Zijn volledige motivatie hielp Paul bij het stoppen met roken.

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Paul. Ik ben begonnen met roken toen ik 12 was. Rookte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door, was geen sociale of gezelligheidsroker, echt een flinke doorpaffer. Ik ben gestopt rond mijn 28e, weer begonnen op mijn 29e, weer gestopt op mijn 30e, weer begonnen op mijn 31e… En uiteindelijk ben ik gestopt op mijn 33e, omdat mijn vrouw in verwachting raakte van ons kind. Ik wilde beslist niet dat mijn kinderen zouden roken.

Wat ik geleerd heb is dat het belangrijkste, het verschil tussen stoppen met een volledige motivatie of stoppen met een halve motivatie: alle keren dat ik gestopt ben met een halve motivatie vond ik het tobben. En de laatste keer ben ik gestopt en was het geen enkel probleem. Ik heb er niet meer naar getaald, naar sigaretten. Dus ik denk: als je wil stoppen met roken, dan moet je onderzoeken wat je nog steeds aantrekkelijk vindt in het roken. Dat is van alles. Ik was gehecht aan mijn merk bijvoorbeeld. Absurd natuurlijk, maar ik was gehecht aan mijn merk. Het is een goeie vriend waar je even pauze mee neemt, er zijn allerlei dingen waar we aan gehecht zijn. Ik in ieder geval. Dus dat moet je voor jezelf helder hebben als je wil stoppen. Pas als je dat werkelijk helder hebt en je wil echt stoppen, dan is het geen probleem.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: