Kan ik cytisine (merknaam Tabex) gebruiken bij stoppen met roken?

 • Wat is cytisine (merknaam Tabex)?

  Cytisine (merknaam Tabex) is een hulpmiddel bij stoppen met roken. De werkzame stof heet cytisine. Dit is een plantaardig stofje uit de gouden regen plant. Dit middel bootst de effecten van nicotine na. Net zoals varenicline dat doet. Het wordt vooral in Oost-Europese landen voorgeschreven.

  Volgens onderzoek werkt het goed als stophulpmiddel, maar het is nog niet zo geregistreerd. Daarom is het (nog) niet in Nederlandse apotheken verkrijgbaar.

 • Bijwerkingen

  Cytisine heeft ongeveer dezelfde structuur als varenicline en werkt op dezelfde manier.(merknaam Champix). Daarom zijn er vergelijkbare bijwerkingen te verwachten. De bijwerkingen van beide middelen lijken op de klachten die je kunt ervaren door stoppen met roken.

  Bijwerkingen

  • misselijkheid;
  • hoofdpijn;
  • slapeloosheid;
  • abnormaal dromen;
  • neusverkoudheid.

  Bezoek apotheek.nl voor alle bijwerkingen van varenicline.

  Er zijn 3 meldingen bij het Lareb gedaan van een psychose na het gebruik van cytisine. Het Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen.

 • Cytisine minder veilig dan varenicline

  Varenicline krijg je voorgeschreven door een arts. De arts wijst je op de mogelijke risico’s. Gebruik je ook andere medicijnen? Dan bekijkt de arts of je varenicline veilig kunt gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

  Cytisine krijg je niet voorgeschreven door je huisarts. De arts controleert dus ook niet of je het geneesmiddel veilig kunt gebruiken. Dat maakt cytisine minder veilig dan varenicline.

  Overleg bij twijfel altijd met je huisarts of apotheek of bel naar de gratis Stoplijn via 0800-1995.

 • Vergoeding

  Je krijgt geen vergoeding van je zorgverzekeraar, omdat dit geneesmiddel niet goedgekeurd is in Nederland.

  Voor geneesmiddelen die in Nederland worden voorgeschreven door je huisarts bij stoppen met roken, krijg je vaak wel een vergoeding. Voorwaarde is dat je begeleiding van een erkende coach krijgt. Dan werken de medicijnen namelijk het beste.

 • Waarom is cytisine niet in Nederland verkrijgbaar?

  Omdat cytisine in Nederland (nog) geen goedgekeurd hulpmiddel is, is het niet bij de apotheek verkrijgbaar. In andere landen is het wel verkrijgbaar. Cytisine kan via internet besteld worden. We adviseren om dit niet te doen.

  Welke medicatie is wel geschikt?

  Naar nicotinevervangers is veel onderzoek gedaan. Er is veel bekend over de veiligheid, werking en de weinige bijwerkingen. Daarom zijn nicotinevervangers de eerste keus bij stoppen met roken als je een medicijn wilt gebruiken. Werken deze niet voldoende? Praat dan met je huisarts over medicijnen op recept, zoals bupropion, nortriptyline of varenicline.

 • Kan ik cytisine online kopen?

  We raden af om het middel online te kopen. Om de volgende redenen.

  Je:
  • weet nooit 100% zeker of het middel veilig is als je het online koopt;
  • weet niet goed welke dosering het beste bij je past;
  • huisarts en apotheek zijn niet op de hoogte en kunnen je niet waarschuwen voor eventuele problemen als je het medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen of bepaalde aandoeningen;
  • krijgt geen vergoeding voor dit medicijn (en voor bijvoorbeeld varenicline wel wanneer je het gebruikt in combinatie met intensieve begeleiding van een geregistreerde stoppen-met-roken coach).

 • Advies

  Er zijn andere, veilige medicijnen in Nederland die je kunt gebruiken bij stoppen met roken die de voorkeur hebben.

  Wij adviseren je om cytisine (merknaam Tabex) niet te gebruiken. Overleg met je huisarts welke medicatie je het beste kunt gebruiken bij stoppen met roken of bel naar de gratis Stoplijn via 0800-1995.

  In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de algemene naam van medicatie gebruikt. De merknaam noemt het Trimbos-instituut alleen voor de herkenbaarheid voor mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn