HomeVraag en antwoordVraag en antwoord e-sigaretKan ik stoppen met roken met de e-sigaret (vape)

Kan ik stoppen met roken met behulp van de e-sigaret (vape)?

Te weinig bekend over stoppen met de e-sigaret

Er is op dit moment nog te weinig wetenschappelijk onderzoek afgerond. We kunnen daarom niet met zekerheid zeggen hoe effectief de e-sigaret (ook vaak vape genoemd) is als hulpmiddel om te stoppen met roken. Daarnaast is er bewijs dat de e-sigaret schadelijker is dan voorheen werd gedacht.

De e-sigaret is om deze reden niet de eerste keus als je wilt stoppen met roken. Kies liever een stopmethode waarvan we weten dat het werkt en die relatief veiliger zijn.

Ben je al meerdere keren gestopt met behulp van effectieve stopmethoden? Is het je nog niet gelukt om gestopt te blijven? Dan zou je kunnen overwegen om de e-sigaret te proberen. Bespreek dit echter eerst met een professional of bel de gratis Stoplijn voor persoonlijk advies.

Afbouwen in afstapjes

Met een e-sigaret kun je langzaam de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt afbouwen.  Daardoor krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Het is wel belangrijk dat je volledig overstapt op e-sigaretten. Er zijn aanwijzingen dat ‘dual use’, roken én dampen tegelijk, schadelijker is dan alleen de e-sigaret of tabakssigaretten.

Houd er echter rekening mee dat de e-sigaret geen aanbevolen methode is voor stoppen met roken. Er zitten namelijk ook nadelen aan. Nicotinevervangers worden wel aangeraden als je wilt afbouwen in stapjes. Gebruik nicotinevervangers altijd in combinatie met (persoonlijke) begeleiding. Dan heb je de meeste kans om gestopt te blijven.

Risico: verleiding

Een risico is dat je de gewoontes die je hebt aangeleerd rond roken in stand houdt (zoals even ‘iets opsteken’ in de ochtend of na het eten). Op die manier blijf je ermee bezig en kan de verleiding erg groot worden om weer echt te gaan roken.

Dosering

Het is niet de meest eenvoudige manier om te stoppen met roken. Je zult tijd moeten steken in het vinden van een voor jou geschikt model en vloeistof.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: