HomeStoppen met rokenStopmethodenStoppen met roken – alternatieve therapieën en methoden

Stoppen met roken –  alternatieve therapieën en methoden

Er zijn veel aanbieders van alternatieve therapieën bij stoppen met roken, zoals hypnotherapie, lasertherapie en acupunctuur. Er is geen bewijs dat deze methoden helpen bij het stoppen met roken. De best bewezen methode om te stoppen met roken is begeleiding door een huisarts of erkende rookstopcoach. Deze begeleiding kan eventueel samen met medicijnen worden gegeven. Onder medicijnen vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept.

Toch kan iemand die rookt baat hebben bij alternatieve therapieën. Niet alle alternatieve therapieën zijn namelijk voldoende onderzocht. Ook kan een sterk geloof in een bepaalde therapie ertoe leiden dat deze toch werkt. Het verdient echter de voorkeur om altijd eerst een bewezen effectief hulpmiddel te gebruiken. Deze werken meestal het beste.

  • Eenmalige bijeenkomsten

    In het kort

    Eenmalige bijeenkomsten om te stoppen met roken richten zich vaak op het verlagen van de motivatie om te willen roken. Als je beseft dat roken geen voordeel heeft, zal de behoefte om te roken verdwijnen. Dat is het uitgangspunt van de bijeenkomsten.

    Naar dit soort eenmalige bijeenkomsten is nog te weinig onderzoek gedaan om zeker te zeggen of het werkt. De eerste resultaten van het onderzoek zijn wel positief. Artsen en onderzoekers wachten op nog meer onderzoek, voordat ze deze manieren aanraden.

    Hoe werken deze eenmalige bijeenkomsten?

    Op veel plekken in Nederland worden eenmalige bijeenkomsten gehouden (bijvoorbeeld de Allen Carr-training en de Ikstopermee bijeenkomsten). Op dit soort dagen krijg je in één dag uitgelegd hoe verslaving werkt.

    Als je dat begrijpt, kan je de dagen en weken daarna het stoppen beter volhouden, is het idee. Tijdens zo’n bijeenkomst rook je (buiten) je laatste sigaret. Erna kun je bellen wanneer je behoefte hebt aan steun om het vol te houden. Je kunt ook een vervolgtraining doen.

    Vergoeding

    Enkele verzekeraars vergoeden (een deel van) dit soort bijeenkomsten. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

    Lees via onderstaande link meer over vergoedingen voor hulp bij stoppen met roken.

  • Acupunctuur

    In het kort

    Acupunctuur is géén bewezen effectieve methode om te stoppen met roken. Er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze methode.

    Acupunctuur is een alternatieve methode. Het zou ontwenningsverschijnselen zoals onrust en trek verminderen.

    Hoe werkt acupunctuur

    Door naaldjes op acupunctuurpunten in de huid te plaatsen, worden zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd. Dat zou ervoor zorgen dat er lichaamseigen stoffen vrijkomen.

    Die stoffen zouden het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Op die manier zou acupunctuur ontwenningsverschijnselen verminderen.

    Vergoeding

    De vergoeding voor acupunctuur is per zorgverzekering verschillend. Je krijgt geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor acupunctuur.

    Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, krijg je mogelijk een (gedeeltelijke) vergoeding. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

  • Hypnose

    Hoe werkt hypnotherapie / hypnose?

    De hypnotherapeut zorgt ervoor dat je in een ontspannen staat van ‘zijn’ komt. Ook wel ‘trance’ genoemd. De therapeut zal daarna bekrachtigende suggesties (affirmaties) geven met betrekking tot roken.

    Het idee is dat door deze positieve gedachten te herhalen, je onderbewuste er ook van overtuigd raakt. Op die manier zou je (onbewuste) gedragspatronen die met roken te maken hebben kunnen veranderen.

    Vergoeding

    De vergoeding voor hypnose is per zorgverzekering verschillend. Je krijgt geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor deze methode.

    Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, krijg je mogelijk een (gedeeltelijke) vergoeding. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

  • Lasertherapie

    In het kort

    Lasertherapie, ook wel laserbehandeling genoemd, heeft als doel de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken te verminderen.

    Maar er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze methode. Lasertherapie is dus géén bewezen effectieve methode om te stoppen met roken.

    Hoe werkt lasertherapie?

    Tijdens een laserbehandeling verwarmt een softlaser punten in je huid. Dat zou ervoor zorgen dat stoffen zoals endorfine vrijkomen. Op die manier zou je lichamelijk en geestelijk helpen om van het roken af te komen.

    Maar er is op dit moment niet genoeg bewijs om met zekerheid te zeggen dat het echt werkt.

    Vergoeding

    De vergoeding voor lasertherapie is per zorgverzekering verschillend. Je krijgt geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor deze methode.

    Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, krijg je mogelijk een (gedeeltelijke) vergoeding. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

  • E-sigaret

    In het kort

    Voor een kleine groep mensen is de e-sigaret mogelijk een hulpmiddel bij stoppen met roken. Er is echter beperkt bewijs dat de e-sigaret bijdraagt aan stoppen met roken.

    Er zitten bovendien nadelen aan. Daarom is het beter om in eerste instantie te kiezen voor een andere bewezen effectieve stopmethode, Zoals persoonlijke begeleiding, eventueel in combinatie met nicotinevervangers of medicatie die de huisarts voor kan schrijven.

    Ben je vaker gestopt en is het toch nu toe nog niet gelukt? Dan zou je de e-sigaret kunnen overwegen. Bespreek dit eerst met een professional of bel de gratis Stoplijn.

    Het is belangrijk dat je volledig overstapt naar de e-sigaret. Er zijn aanwijzingen dat ‘dual use’, roken én dampen tegelijk, schadelijker is dan alleen de e-sigaret of tabakssigaretten.

    Lees meer over de e-sigaret.

  • Mindfulness

    In het kort

    Mindfulness is een methode die je helpt op een andere manier te kijken naar gedachtes en gevoelens.

    Er zijn veel mensen die zeggen dat ze de zin in een sigaret kunnen ‘omdenken’. Toch is het op dit moment niet helemaal duidelijk hoe goed het werkt. Een van de problemen is dat niet iedereen dezelfde trucjes gebruikt om de zin in een sigaret weg te denken. Daarom is er op dit moment nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te zeggen dat mindfulness helpt bij het stoppen met roken.

    Hoe werkt mindfulness?

    Mindfulness zorgt ervoor dat je meer controle over je gedachten krijgt. Daardoor word je je meer bewust van de prikkels die aanzetten tot het opsteken van een sigaret. Op die manier krijg je meer controle over je gedrag.

    Er zijn verschillende boeken die de methode gebruiken om je te helpen stoppen met roken. Die boeken helpen je de zin in een sigaret ‘om te denken’ zodat je er niet zoveel last meer van hebt.

    Door mindful te leren leven, ben je minder snel gestrest. Ook dat zou kunnen bijdragen aan succesvol stoppen met roken.

    Vergoeding

    De vergoeding voor een mindfulness-training is per zorgverzekering verschillend.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: