HomeStoppen met rokenStopmethodenNicotinevervangersNicotinepleisters

Nicotinepleisters

Als je stopt met roken kun je last van ontwenningsverschijnselen krijgen zoals onrust en trek. Dit komt doordat je lichaam de nicotine mist.

Nicotinevervangers geven je lichaam nog nicotine zonder dat je een sigaret hoeft op te steken. Je kunt op die manier je verslaving in stapjes afbouwen. Hieronder geven wij je meer informatie over nicotinepleisters; hoe ze werken, wat kunnen de bijwerkingen zijn, waar kun je ze kopen en wat kosten ze. Ook geven wij antwoord op veel gestelde vragen over nicotinepleisters.

  • Hoe werken nicotinepleisters?

    Met een nicotinepleister krijgt je lichaam de hele dag nicotine. De pleister geeft 24 uur lang nicotine af. Dat zorgt ervoor dat je minder last hebt van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals onrust en trek. Dat maakt het stoppen met roken makkelijker.

    In 2 stappen afbouwen

    1. Je stopt met roken en gebruikt de nicotinepleisters. Dit zorgt ervoor dat je de gewoonte van het roken afleert. Je hebt minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals onrust. Dat komt doordat je nog wel nicotine binnen krijgt via de pleister.
    2. Daarna minder je het gebruik van de nicotinepleisters. Omdat je dat in stapjes doet, heb je minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken.
  • Waar kan ik nicotinepleisters het beste plakken

    Plak de nicotinepleister op de onbeschadigde (geen wondjes, krasjes of schaafwondjes) en haarloze huid. Zorg dat de huid goed droog is, dan plakt hij het best en blijft hij goed zitten. Geschikte plekken kunnen bijvoorbeeld zijn: je bovenarm of schouderblad.
    Beter plak je de nicotinepleister niet op plekken die veel bewegen, zoals gewrichten. Plaatsen die tegen je kleding wrijven kun je beter ook vermijden.

  • Hoe plak je nicotinepleisters?

    • Zorg ervoor dat de huid waar je de pleister aanbrengt niet geïrriteerd is.
    • Maak de huid goed schoon.
    • Zoek een stukje huid waar geen littekens zitten.
    • De huid moet goed droog zijn.
    • Gebruik geen zalf, crème of olie.
    • Breng de pleister aan op een huid die weinig of niet behaard is, zoals schouderblad, heup, buitenzijde bovenarm
    • Scheer de huid vooraf niet met een scheerapparaat, hierdoor kan de huid geïrriteerd raken.
    • Vermijd plekken die veel bewegen, zoals gewrichten en plaatsen die tegen de kleding wrijven.
    • Om de pleister goed te laten plakken moet je deze minstens 10 seconden stevig aandrukken.
    • Kies iedere keer een nieuwe plek. Zat de vorige pleister op je linker bovenarm? Plak de volgende dan op je rechter bovenarm. Dit voortkomt irritatie.

    Je plakt de pleister ‘s morgens op en je kunt ervoor kiezen de pleister ‘s nachts ook op te houden. Dat zorgt ervoor dat je ook in de ochtend nog wat nicotine in je bloed hebt. De trek in een sigaret is daardoor ‘s ochtends niet zo groot. Sommige stoppers kunnen niet goed slapen met een nicotinepleister op. Doe de pleister in dat geval ‘s avonds af.

  • Wat kan ik doen als een nicotinepleister niet goed meer plakt en eraf gevallen is?

    Je mag gerust een nieuwe pleister plakken als de andere eraf gevallen is. Een pleister geeft een constante hoeveelheid stof af. Dus je krijgt geen piek bij een nieuwe pleister.

  • Wat zijn de bijwerkingen van nicotinepleisters?

    Je kunt last krijgen van jeuk of een rode huid (huidirritatie) op de plaats waar de pleister zit. Zorg ervoor dat je de pleisters telkens op een andere plek plakt. Dat kan helpen.

    Het kan ook zijn dat je minder goed slaapt als je een nicotinepleister op hebt. Je kunt de pleister dan beter voor het slapen gaan af doen.

  • Wat gebeurt er als je toch rookt tijdens het gebruik van nicotinepleisters?

    Nicotinepleisters zijn in verschillende sterkten verkrijgbaar. Welke sterkte voor jou geschikt is hangt af van de hoeveelheid sigaretten dat je dagelijks rookt. Het beste kun je de dosering en de duurt van het gebruik van nicotinepleisters overleggen met je huisarts.

    Als je naast het gebruik van nicotinepleisters rookt kun je teveel nicotine binnenkrijgen. Er is dan een risico op bijwerkingen of zelfs een nicotinevergiftiging. Symptomen hiervan zijn onder andere: duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Neem bij een vermoeden van een overdosis nicotine direct contact op met je arts.

    Als je naast de nicotinepleisters toch nog behoefte hebt om te roken kan het zijn dat de sterkte van de nicotinepleisters te laag is. Als je bijwerkingen ervaart is de dosis wellicht te hoog, neem in beide gevallen contact op met je arts om de dosering te bespreken.

  • Kan ik verschillende nicotinevervangers combineren?

    Ja, je kan verschillende typen nicotinevervangers combineren. Dit werkt zelfs beter dan één type gebruiken.

    Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray of tabletjes heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is dat je nicotinepleisters gebruikt voor een basisniveau nicotine in je bloed. Daarnaast gebruik je bijvoorbeeld kauwgom voor de moeilijke momenten.

  • Waar kan ik nicotinepleisters kopen?

    Het beste kun je naar je huisarts gaan. Je huisarts kan je helpen bij het kiezen van de juiste producten en dosering. Je kunt de pleisters ook kopen bij de apotheek of de drogist.

  • Wat kosten nicotinepleisters?

    De kosten van nicotinepleisters zijn ongeveer hetzelfde als wat  iemand die rookt gemiddeld per dag betaalt aan sigaretten. Als je nicotinepleisters gebruikt in combinatie met begeleiding, krijg je ze vergoed door je zorgverzekeraar.

    Lees via onderstaande link meer over begeleiding in combinatie met medicatie.

  • Ik ben zwanger of wil zwanger worden, mag ik nicotinepleisters gebruiken?

    Het is belangrijk dat je niet meer rookt als je nicotinevervangers gebruikt. Anders krijgt je kindje nog meer nicotine binnen. Als je nicotinepleisters gebruikt, bespreek dan met de coach om deze in de nacht af te doen.

    Vraag je huisarts om medicatie op recept

    Stoppen zonder nicotinevervangende middelen of medicijnen op recept is het beste. Lukt dat niet, dan kan de huisarts of specialist je nicotinevervangers of een ander medicijn voorschrijven. Dit mag alleen als je ook begeleiding krijgt.

    Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

    Lees via onderstaande link meer over persoonlijke begeleiding.

    Hulp vragen is normaal

    Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

  • Ik geef borstvoeding. Mag ik nicotinepleisters gebruiken?

    Het is het beste om zonder nicotinevervangers te stoppen met roken als je borstvoeding geeft. Ook als je nicotinepleisters gebruikt, krijgt je baby via jouw melk nicotine binnen. Wil je toch nicotinevervangers gebruiken? Doe dit dan vlak ná een borstvoeding. Zo krijgt je baby de minste nicotine binnen.

    Bespreek het gebruik altijd eerst met je huisarts.

  • Mag ik met een nicotinepleister onder de zonnebank?

    Als je een nicotinepleister draagt, kan je het beste alle soorten warmtebronnen vermijden. Dus ook de zonnebank en zonnen in de zon.

    Bij hogere temperaturen geeft de pleister namelijk meer nicotine af. Dat kan zorgen voor meer bijwerkingen.

    Ga je toch zonnen? Haal de pleister er dan even af. Als je klaar bent met zonnen, kan  je de pleister weer gewoon opplakken.

  • Hoe ervaren andere mensen het gebruik van nicotinepleisters?

    Veel mensen ervaren het gebruik van nicotinepleisters als een steuntje in de rug bij het stoppen met roken. Het helpt voornamelijk om ontwenningsverschijnselen te verminderen en zo van de lichamelijke verslaving af te komen. Er komt immers, via de pleister, nicotine in je bloed zonder een sigaret op te hoeven steken.

Hoe gebruik je nicotine pleisters?

Nicotinepleisters kunnen je helpen stoppen met roken. De pleisters helpen het best als je ze op de juiste manier aanbrengt.

Nog meer kans op succes

Als je naast nicotinepleisters ook gebruik maakt van begeleidng zoals telefonische coaching of groepstherapie, verdubbelt dat de kans dat het je lukt om gestopt te blijven. Je werkt dan namelijk ook aan het veranderen van gewoontes.

Als je kiest voor nicotinevervangers in combinatie met begeleiding krijg je bovendien de kosten vergoed door je zorgverzekering.

Lees via onderstaande linkjes meer over de verschillende vormen van begeleiding die je bij het stoppen met roken kunt krijgen.

Tips, info of steun nodig? Bel nu de gratis Stoplijn (0800-1995) of chat met ons!

Meer info over de Stoplijn

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: