E-sigaret en stoppen met roken

 • In het kort

  De e-sigaret is geen bewezen effectieve methode om te stoppen met roken. Er is ook nog niet voldoende onderzoek afgerond om een uitspraak te doen over de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken.

 • Voordelen

  Je kunt de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt langzaam afbouwen met de e-sigaret. Net zoals met nicotinepleisters. Daardoor krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

 • Nadelen

  De e-sigaret bevat schadelijke stoffen. Daarnaast houd je de oude ‘rookgewoonte’ in stand. De verleiding kan dan erg groot worden om weer echt te gaan roken.

 • Hoe werkt de e-sigaret?

  Een e-sigaret is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nabootst.

  Vulling

  De e-sigaret bevat een vulling met vloeistof (‘e-liquid’) die wordt verhit. De gebruiker ademt de damp van deze vloeistof in.

  Afbouwen

  Je kunt de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt langzaam afbouwen. Daardoor krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

  Smaak

  Er bestaan vloeistoffen met de smaak van tabak. Daarnaast zijn er ook allerlei andere smaken.

 • Zwanger/borstvoeding

  Met een e-sigaret adem je schadelijke stoffen in. Bovendien bevatten sommige e-sigaretten nicotine. Zo gaat er nog steeds nicotine naar je baby en dat is slecht voor je kindje.

  Als je toch nicotinevervangers of een e-sigaret gebruikt, steek dan echt geen sigaret meer op. Je baby krijgt anders juist méér nicotine binnen.

 • Vergoeding

  Je krijgt geen vergoeding als je wilt stoppen met roken met behulp van de e-sigaret.

  Wanneer krijg je stoppen met roken wel vergoed? Als je bijvoorbeeld nicotinevervangers gebruikt als onderdeel van een stoppen-met-roken programma.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders