HomeStoppen met rokenStopmethodenE-sigaret – vape

E-sigaret (vape) en stoppen met roken

Sommige mensen gebruiken een e-sigaret (vape) om langzaam steeds minder te roken. Dit is echter niet aan te raden. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van e-sigaretten. Er zijn wel aanwijzingen dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht. Om deze reden is stoppen met roken met behulp van een e-sigaret niet aan te raden. Begeleiding, eventueel in combinatie met nicotinevervangers of medicatie die via de huisarts verkrijgbaar is, is de meest effectieve manier om te stoppen met roken.

  • In het kort

    Voor een kleine groep mensen is de e-sigaret mogelijk een hulpmiddel bij stoppen met roken. Er is echter beperkt bewijs dat de e-sigaret bijdraagt aan stoppen met roken.

    Er zitten bovendien nadelen aan. Daarom is het beter om in eerste instantie te kiezen voor een andere bewezen effectieve stopmethode, Zoals persoonlijke begeleiding, eventueel in combinatie met nicotinevervangers of medicatie die de huisarts voor kan schrijven.

    Ben je vaker gestopt en is het toch nu toe nog niet gelukt? Dan zou je de e-sigaret kunnen overwegen. Bespreek dit eerst met een professional of bel de gratis Stoplijn.

    Het is belangrijk dat je volledig overstapt naar de e-sigaret. Er zijn aanwijzingen dat ‘dual use’,  roken én dampen tegelijk, schadelijker is dan alleen de e-sigaret of tabakssigaretten.

  • Voordelen van e-sigaret

    Je kunt de hoeveelheid nicotine die je inademt langzaam afbouwen met e-sigaretten. Daardoor krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Net als bij nicotinevervangers.

    Volledig overstappen op de e-sigaret zorgt voor minder gezondheidsnadelen op korte termijn. Stoppen met tabak roken en alleen nog maar de e-sigaret gebruiken is dus waarschijnlijk minder schadelijk.

  • Nadelen

    E-sigaretten zijn gevaarlijk:

    • De e-sigaret (vape) is schadelijker voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. De damp van e-sigaretten bevat nicotine en giftige stoffen. Je kunt last krijgen van rokersziekten. Steeds meer studies suggereren dat de e-sigaret schadelijk kan zijn voor luchtwegen, hart- en vaatstelstel en de ontwikkelingen van de hersenen.
    • De e-sigaret verhoogt de kans op een terugval. Je houdt de oude ‘rookgewoonte’ in stand en ook de nicotineverslaving is niet weg bij het gebruiken van e-sigaretten. De verleiding kan dan erg groot worden om weer echt te gaan roken.
    • Ze kunnen ontploffen en daarbij brandwonden veroorzaken.
    • Drinken, oogcontact of huidcontact met e-vloeistof kan leiden tot epileptische aanvallen, hersenletsel door zuurstoftekort en melkzuurvergiftiging. Dit kan dodelijk zijn.
    • E-sigaretten kunnen ervoor zorgen dat jongeren sneller beginnen met roken. Voor een rookvrije generatie is het beter om rookvrije voorbeelden te hebben.
  • Hoe werkt de e-sigaret?

    E-sigaretten zijn elektronische apparaten die de werking van een sigaret nabootsen.

    Vulling

    De e-sigaret bevat een vulling met vloeistof (‘e-liquid’) die wordt verhit. De gebruiker ademt de damp van deze vloeistof in.

    Afbouwen

    Je kunt de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt langzaam afbouwen. Daardoor krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

    Het is dan wel belangrijk dat je volledig overstapt op e-sigaretten. Er zijn aanwijzingen dat ‘dual use’,  roken én dampen tegelijk, schadelijker is dan alleen de e-sigaret of tabakssigaretten.

    Smaak

    Er bestaan vloeistoffen met de smaak van tabak. Daarnaast zijn er ook allerlei andere smaken (per januari 2023 worden deze verboden).

  • Zwanger/borstvoeding

    Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan wordt het gebruik van de e-sigaret afgeraden. De damp van e-sigaretten bevat schadelijke stoffen. Bovendien bevatten sommige e-sigaretten nicotine. Zo gaat er nog steeds nicotine naar je baby en dat is slecht voor je kindje.

    Nicotinevervangers mag je tijdens de zwangerschap alleen op voorschrift van een arts gebruiken.  Deze worden alleen in combinatie met begeleiding voorgeschreven. Als je toch nicotinevervangers of e-sigaretten gebruikt, steek dan echt geen sigaret meer op. Je baby krijgt anders juist méér nicotine binnen.

  • Vergoeding

    Je krijgt geen vergoeding als je wilt stoppen met roken met behulp van de e-sigaret.

    Wanneer krijg je stoppen met roken wel vergoed? Als je bijvoorbeeld nicotinevervangers gebruikt als onderdeel van een stoppen-met-roken programma.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: