HomeStoppen met rokenStopmethodenBegeleiding in combinatie met medicatie

Begeleiding in combinatie met medicatie

Als je wilt stoppen met roken kun je erkende begeleiding krijgen in combinatie met medicatie. Dit kunnen nicotinevervangers zijn of medicijnen op recept.
Lees hieronder meer over wat deze stoppen-met-roken methode inhoudt, hoe het werkt, en hoe het jou kan helpen, want als je begeleiding krijgt in combinatie met medicatie is de kans het grootst dat je succesvol en blijvend stopt met roken!

Kenmerken begeleiding en medicatie

  • Bewezen succesvolle methode;
  • Aangepast aan jouw persoonlijke situatie;
  • Veel persoonlijke steun;
  • Persoonlijk advies over medicatie;
  • Minder ontwenningsverschijnselen;
  • Vergoed vanuit de basisverzekering.
  • In het kort

    De kans dat stoppen met roken lukt, is het grootst als je gebruik maakt van erkende begeleiding samen met medicatie. Onder medicatie vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept.

    Je kunt kiezen voor verschillende vormen van erkende begeleiding. Afhankelijk van de vorm duurt de begeleiding tussen een aantal weken tot maximaal een jaar. In die periode heb je 3 tot 10 gesprekken of bijeenkomsten.

  • Is deze methode geschikt voor mij?

    Deze methode is geschikt voor jou als je:

    • tijd hebt om naar de begeleiding te komen of deze telefonisch/online te volgen;
    • 10 sigaretten of meer per dag rookt;
    • erkende begeleiding wilt combineren met het gebruik van nicotinevervangers of medicijnen op recept;
    • persoonlijk advies wilt over welke medicijnen voor jou geschikt zijn;
    • vaker geprobeerd hebt om te stoppen met roken, maar zonder blijvend succes.
  • Wie kan mij begeleiden?

    Je kunt kiezen voor verschillende vormen van erkende begeleiding in combinatie met medicatie.

    Je kunt begeleid worden door:

    Met de Hulpkaart kun je zoeken naar erkende coaches en rookstoppoli’s bij jou in de buurt.

  • Hoe werkt deze methode?

    Begeleiding

    Je combineert erkende begeleiding met het gebruik van medicatie, zoals nicotinevervangers of medicijnen op recept.

    Je kunt kiezen voor lichte en uitgebreide vormen van erkende begeleiding. Afhankelijk van de vorm duurt de begeleiding tussen een aantal weken tot maximaal een jaar. In die periode heb je 3 tot 10 gesprekken of bijeenkomsten.

    Coaching:

    • persoonlijke coaching;
    • telefonische coaching;
    • groepstraining / online groepstraining.

    Met begeleiding van een longarts:

    • Rookstoppoli.

    Je begeleider adviseert je ook over het gebruik van medicatie bij stoppen met roken.

    Medicijnen

    Je kunt kiezen voor nicotinevervangers of medicijnen op recept.

    Nicotinevervangers

    In nicotinevervangers zit de stof nicotine. Ze zijn er in de vorm van pleisters, kauwgom, zuigtabletten, mondspray en een inhalator. Met nicotinevervangers bouw je je rookverslaving langzaam af, waardoor het stoppen met roken makkelijker gaat.

    Hoe werkt het?
    Je stopt met roken en start dan met het gebruik van de nicotinevervangers. Dit zorgt ervoor dat je de gewoonte van het roken afleert. Je hebt geen last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals onrust. Dat komt doordat je nog wel nicotine binnen krijgt via de nicotinevervangers.

    Daarna minder je het gebruik van de nicotinevervangers. Omdat je dat in stapjes doet, heb je minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen bij het stoppen van het roken.

    Medicijnen op recept

    Je huisarts kan je medicijnen op recept voorschrijven, wanneer je ook erkende begeleiding krijgt. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen zoals een onrustig gevoel.

    Niet alle medicijnen op recept zijn voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld als je andere medicijnen gebruikt of medische problemen hebt. Je huisarts zal je hierover adviseren.

    Medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Neem contact op met je huisarts als je hier last van hebt.

  • Bijwerkingen van medicijnen

    Meest voorkomende bijwerkingen nicotinevervangers:
    • huidirritatie bij nicotinepleisters;
    • keelirritatie bij spray.

    Meest voorkomende bijwerkingen medicijnen:
    • droge mond;
    • slaperigheid;
    • slecht slapen;
    • misselijkheid.

  • Zwanger/borstvoeding

    Erkende begeleiding zonder gebruik van medicatie is geschikt voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Medicijnen mag je niet of alleen op aanwijzing van je huisarts gebruiken tijdens je zwangerschap en borstvoeding.

    Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

    Hulp vragen is normaal

    Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

    Lees meer over de telefonische hulp van Rookvrije Ouders; voor als je kinderen hebt, zwanger bent of een kinderwens hebt en wilt stoppen met roken.

  • Vergoeding

    Erkende begeleiding met medicatie hoef je vaak niet zelf te betalen. Het wordt dan vergoed door je zorgverzekering. Er zijn wel voorwaarden waar de begeleiding aan moet voldoen. Deze voorwaarden kun je navragen bij je zorgverzekeraar.

    Lees meer over vergoedingen van de zorgverzekering om te stoppen met roken.

  • Hoe weten we dat deze methode werkt?

    Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot een advies voor de beste manier om te stoppen met roken. Dat advies staat in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.

Ervaringen van anderen

Melissa (21 jaar)

“Ik deed groepstherapie en slikte medicijnen, pilletjes. Dat heeft me goed geholpen.”

Lees uitgeschreven tekst

“Hi, ik ben Melissa, ben 21 jaar oud.  Ik heb een pakje per dag gerookt. Misschien iets meer zelfs en met op stap gaan nog veel meer. Ik woon sinds een paar maanden op m’n eigen. Ik kom erachter dat het heel veel geld kost. En dat vind ik echt zonde. Dat is mijn reden dus waarom ik stop.

Op een dag ging ik naar de dokter toe, voor een andere reden. Toen zag ik op een beeldscherm staan over stoppen met roken. Dat je een cursus kan volgen met een groep. Ik ben toen thuis gaan nadenken. Ik dacht; ik wil wel meer informatie. Daarna ben ik de dokter gaan bellen. Heb toen een afspraak gemaakt voor meer informatie. Ik een folder gekregen van hun en heb gebeld voor een afspraak. Toen ben ik die cursus gaan volgen. Dat is gewoon een groep, met groepslessen.

In het begin moest ik wel lachen. Zag een heleboel oudere mensen en ik dacht: oh jee. Maar het was echt supergezellig. Ze vonden het ook heel goed, dat ik, iemand van eenentwintig daar kwam. Veel mensen willen misschien nog niet stoppen. Maar ik was er echt klaar voor. Het was ook echt heel leuk,  want je motiveerde elkaar ook. Sommige mensen hadden hele emotionele verhalen. Waarvan ik dacht: wow, das wel echt een goeie reden om te stoppen. Het was dus ook echt heel gezellig. En je had ook een maatje waar je elke dag mee belde. Als het dan even niet goed ging, of tips en elkaar motiveren. Zo kwam je er echt wel doorheen.

Ik slikte ook medicijnen, pilletjes. Dat heeft me ook nog goed geholpen. Na twee weken was ik gestopt. Iedere week die ik gestopt was hield ik ook echt bij. Omdat ik zo trots op mezelf was. Ik ging dingen kopen voor in m’n huisje. Dat liet ik dan ook aan mensen zien van: kijk dit heb ik gekocht, omdat ik nu gestopt ben met roken en zoveel geld overhoud. Zo ging ik om de zoveel tijd me eigen belonen. En zo hield ik het ook wel echt vol.”

Stuur deze stopmethode naar jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: