Top menu

Skip to main content
Menu

E-sigaret

Iedereen stopt op zijn eigen manier!

Stop methode
Sinds enige tijd zijn er elektronische sigaretten op de markt, ‘e-sigaretten’ of verdampers. Volgens sommigen het ideale hulpmiddel om te stoppen met roken, volgens anderen werkt het helemaal niet. Een voordeel van e-sigaretten is dat je de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt langzaam kan afbouwen. Een nadeel is dat je de gewoontes die je hebt aangeleerd met roken, grotendeels in stand houdt als je roken vervangt door dampen. Zo blijft de verleiding om toch weer te gaan roken dichtbij.

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret is in feite geen tabaksproduct, maar een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nabootst. In plaats van tabak bevat de e-sigaret een vulling met vloeistof (‘e-liquid’), die wordt verhit. De gebruiker ademt de damp van deze vloeistof in. Er bestaan vloeistoffen met tabakssmaak, maar er zijn ook allerlei andere smaken.

Zijn e-sigaretten (on)gezond?

Het dampen met een e-sigaret is veel minder ongezond dan sigaretten of shag roken. In een e-sigaret wordt geen tabak verbrand, dus gebruikers krijgen ook niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen (zoals teer en koolmonoxide).   Toch is gebruik van een e-sigaret niet 100% veilig. De damp van een e-sigaret bevat namelijk meestal wel nicotine en is dus verslavend. Ook andere bestanddelen van de vloeistof (de stoffen propyleenglycol en glycerol) zijn bij langdurig gebruik ongezond. E-sigaretdamp bevat in sommige gevallen kankerverwekkende stoffen. Voor kinderen en jongeren wordt de e-sigaret daarnaast afgeraden, omdat ze op deze manier kunnen wennen aan de handeling van het ‘roken’ en verslaafd raken aan nicotine.

Kun je stoppen met roken met hulp van een e-sigaret?

Er is op dit moment nog te weinig wetenschappelijk onderzoek afgerond, om hierover met zekerheid een uitspraak te doen. Volgens het nu beschikbare onderzoek zou een e-sigaret bij stoppen met roken ongeveer even succesvol zijn als een nicotinepleister. Sommige gebruikers zijn enthousiast, omdat het niveau nicotine langzaam kan worden afgebouwd. Daardoor krijg je minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Een risico is wel dat je de gewoontes die je hebt aangeleerd rond roken in stand houdt, zoals even ‘iets opsteken’ in de ochtend of na het eten. Op die manier blijf je ermee bezig en kan de verleiding erg groot worden om weer echt te gaan roken. Ook zal je tijd moeten steken in het vinden van een voor jou geschikt model en vloeistof. Uiteindelijk kun je het beste zelf kiezen, wat voor jou werkt.

Is de damp van een e-sigaret ongezond voor omstanders?

Nauwelijks. De hoeveelheid schadelijke stoffen die in de lucht terecht komt bij dampen met een e-sigaret, is erg klein. Dat komt onder andere, doordat de damp alleen ontstaat als je een trekje neemt. Dit is anders dan bij tabak roken, waarbij er constant rook vrijkomt en ‘meeroken’ wel erg ongezond is. De geur van een e-sigaret kan voor anderen in de omgeving soms storend zijn.

Wat zijn voordelen van de e-sigaret?

  • Met een e-sigaret kan je het niveau nicotine langzaam afbouwen, waardoor je minder last krijgt van lichamelijke ontwenningsverschijnselen;
  • Er zijn veel verschillende soorten en smaken. Daardoor kun je de e-sigaret precies afstemmen op waar je behoefte aan hebt.

Wat zijn nadelen van de e-sigaret?

  • Er is minder bewijs dat een e-sigaret werkt als hulpmiddel om te stoppen met roken, dan er is voor bijvoorbeeld medicijnen of begeleiding;
  • Het kost wat tijd om een voor jou geschikt model en een geschikte vloeistof te vinden;
  • Er is geen vergoeding door de verzekering;
  • Je houdt de meeste gewoontes die je hebt met het roken in stand, als je dit vervangt door te dampen. Daardoor blijft de verleiding om weer te gaan roken dichtbij.

Meer informatie

  • De factsheet over e-sigaretten van het Trimbos-instituut (april 2014)
  • Rapport van het RIVM over de gezondheidsrisico’s van e-sigaret gebruik (maart 2015)
Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top