In het kort
De tabaksindustrie is de vape-industrie
Vapefabrikanten willen je doen geloven dat ze niks te maken hebben met de ‘ouderwetse’ tabaksfabrikanten. Maar dat is vaak maar schijn. Veel grote tabaksfabrikanten hebben geïnvesteerd in bepaalde vape-merken.
Bijvoorbeeld vape Juul. ‘Wij zijn geen tabaksfabrikant. We willen hun product, de sigaret, juist uitbannen,’ zegt de oprichter van Juul, James Monsees, tijdens een hoorzitting. Op het tijdstip dat hij die getuigenis aflegde, bezat Philip Morris (PMI) één derde van de aandelen van Juul. Vreemd, voor een bedrijf dat doet alsof het een ‘grote tegenstander’ van de tabaksindustrie is. PMI sponsorde ook onderzoek naar de schadelijkheid van Juul. Onderzoek dat niet onafhankelijk is en daarmee onbetrouwbaar.
Sommige tabaksfabrikanten zijn zelfs eigenaar van bepaalde vape-merken. Vape- en tabaksfabrikanten hebben namelijk hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen verslaafd krijgen aan nicotine. Het maakt voor hen niet uit of dat een sigaret is of een vape. Zij verdienen er hoe dan ook geld aan. De tactieken van de vape-industrie lijken dan ook erg op die van de tabaksindustrie.
Is vapen je eigen keus?
Of jij dat eerste hijsje neemt is je eigen keus, toch? Ja, en nee. De industrie probeert je te manipuleren om dat vapen eens te proberen, en doet er daarna alles aan om je snel verslaafd te krijgen.
Ze zetten vapen bijvoorbeeld neer als een vrije keus, een lifestyle. Vroeger maakten ze reclame voor sigaretten met een stoere, tegendraadse cowboy. Dat beeld verkocht een stuk beter dan het beeld van een verslaving waar je langzaam aan dood gaat. De ongrijpbare cowboy is niet meer van deze tijd. Dus voor vapen gebruiken ze dit keer knappe, feestende influencers. Ander beeld, maar hetzelfde smerige marketingtrucje.
Ook voegt de industrie allerlei stofjes toe aan tabak en vapes om het nóg verslavender te krijgen. Stofjes die de smaak minder bitter maken, of die ervoor zorgen dat nicotine sneller wordt opgenomen in je bloed. Want hoe jonger jij verslaafd raakt, hoe meer geld ze aan je verdienen.
Als laatste richten ze zich met hun marketing vooral op kinderen en jongeren. Dat mag niet, maar dat maakt ze niet uit. Waarom? Omdat jongeren sneller verslaafd raken, en gevoeliger zijn voor de boodschap van de industrie dat vapen ‘cool’ is. Maar daar trap jij niet in, toch?
Fabrikanten doen er dus alles aan om jou te verleiden om dat vapen eens te proberen. En om je zo snel mogelijk verslaafd te krijgen als je dat doet. Als je eenmaal verslaafd bent, is stoppen heel moeilijk. Dus vraag jezelf eens af: is vapen een vrije keus, als fabrikanten het je zo moeilijk mogelijk maken om ermee te stoppen?
Hoeveel verdient de industrie aan jouw verslaving?
De tabaksindustrie en klimaatverandering
Tabaksplantages hebben ook een enorme impact op klimaatverandering en het milieu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onderzoek gedaan naar het effect van tabaksproductie op het klimaat en milieu. Jaarlijks kost de industrie ons 600 miljoen bomen en 22 biljoen liter water. De bladeren van de tabaksplant worden gedroogd met fossiele brandstoffen. Hiermee stoot de industrie jaarlijks 84 miljard kilo CO2 uit. Dat is hetzelfde als de totale uitstoot van bijvoorbeeld Israël of Peru.
Door het gebruik van 900 miljoen kilo kunstmest en pesticiden komen er giftige stoffen in het grondwater, de lucht en de bodem terecht. Planten en dieren kunnen hierdoor sterven, ecosystemen worden verstoord en de biodiversiteit neemt af.
Jaarlijks worden er 6 triljoen sigaretten geproduceerd voor 1 miljard rokers. Hier is veel grond voor nodig. De tabaksplantages liggen vooral in ontwikkelingslanden met lage inkomens en weinig voedsel. Op dezelfde lap grond waar je één kilo tabak verbouwt, zou je 6 kilo tomaten of aardappelen kunnen verbouwen.
En vapes? Die zijn niet veel beter voor het milieu. Vooral de wegwerpvape, zoals de naam al doet vermoeden. Daarbij zitten de batterijen en de e-vloeistoffen vol chemicaliën die giftig en vervuilend zijn en brandwonden kunnen veroorzaken. De vape hoort daarom niet in de prullenbak maar bij het chemisch afval.
De tabaksindustrie en kinderarbeid
Tabaksplantages liggen vaak in arme landen waar boeren slecht betaald krijgen. Kinderarbeid op deze plantages neemt alleen maar toe.
The Guardian heeft in 2018 onderzoek gedaan naar kinderarbeid in de tabaksteelt. In 2011 werkten er 1,3 miljoen kinderen per jaar op de plantages en dat aantal is sindsdien alleen maar toegenomen. De onderzoekers lieten zien dat kinderarbeid vooral was toegenomen in de armste landen.