Ga naar de inhoud

31 mei is Wereld Niet Roken Dag

Wat is de Wereld Niet Roken Dag?

In 1987 heeft de World Health Organization (WHO) 31 mei uitgeroepen tot Wereld Niet Roken Dag. Ze deden dit om aandacht te geven aan de gevaren van roken. Mensen die roken worden aangemoedigd om op deze dag niet te roken. De dag heeft elk jaar een ander thema.

Thema 2024: ‘Bescherm kinderen tegen de invloed van de tabaksindustrie’

Dit jaar is het thema ‘kinderen beschermen tegen invloed van de tabaksindustrie’. Het doel van dit thema? Mensen bewust maken van de sluwe trucjes die de tabaksindustrie gebruikt om jongeren verslaafd te maken. En zorgen dat het gebruik van tabak en vapes onder jongeren daalt. In alle landen in de wereld roken en vapen kinderen, ook op al op jonge leeftijd. Dat is zorgelijk. We willen natuurlijk graag dat kinderen gezond opgroeien en elk kind een rookvrije toekomst kan hebben! 

Bewustwording

Wat kunnen we doen? Overheden moeten meer wetten en regels maken waar de tabaksindustrie zich aan moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een wet die reclame voor tabak kan verbieden. In Nederland is dit gelukkig al verboden. Een andere maatregel is het verhogen van de prijs van tabaksproducten. Met jongeren kunnen we open praten over de positieve gevolgen als je stopt met roken of vapen en ze helpen keuzes te maken.  Ben jij een ouder of voogd en maak je je zorgen over roken of vapen bij je kind? Kijk dan op Helder Opvoeden voor tips! 

Op naar een rookvrije generatie!

Op deze Wereld Niet Roken Dag roept de De World Health Organization (WHO) iedereen op om samen te werken aan een wereld waarin kinderen veilig zijn voor de invloed van de tabaksindustrie. Op 31 mei mogen wij onze stem laten horen en een verschil kunnen maken voor de toekomstige generaties. 

1 dag stoppen met roken maakt je al gezonder

Het niveau nicotine in je lichaam zakt. Je bloeddruk en hartslag dalen. De temperatuur van je handen en voeten wordt weer normaal (minder koud).

Schoonmaak Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. Meer zuurstof in je bloed Alle koolmonoxide is nu uit je lichaam. Koolmonoxide is een gas dat je binnenkrijgt door te roken. Het is één van de belangrijkste schadelijke stoffen in rook. Koolmonoxide neemt in je bloed de plek van zuurstof in. Het vermindert daardoor de zuurstoftoevoer naar al je organen als je rookt. Nu je bloed weer meer zuurstof bevat, kan je lichaam beginnen met herstellen.

Bekijk op deze pagina hoe je gezondheid verbetert als je ook na deze dag gestopt blijft.

Stoplijn: 0800-1995