Home31 mei Wereld Niet-rokendag

31 mei is Wereld Niet-rokendag

Thema: milieu

Op 31 mei 2022 staat Wereld Niet-rokendag in het teken van de schade die tabak brengt aan het milieu. Ongeveer driekwart van de gerookte sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat. Door de giftige stoffen die achterblijven op de peuken en de plastics waar het filter van gemaakt is, vormen peuken een bedreiging voor de natuur en dieren.

Sigarettenpeuken worden aangetroffen in de maag van vissen, zoogdieren en vogels. Ook vertragen peuken de groei van planten. Dat blijkt uit de factsheet Milieuschade door peukenafval van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, onderdeel van het Trimbos-instituut.

Arts-epidemioloog van het Trimbos-instituut Esther Croes: “Jarenlang lekken zware metalen en nicotine de natuur in. De teelt en productie van sigaretten zorgen bovendien voor ontbossing en afname van de biodiversiteit. Stoppen met roken is de beste oplossing. Daarmee sla je als roker drie vliegen in één klap: het is goed voor je gezondheid, voor de mensen in je omgeving én voor de natuur.”

Stop met roken op 31 mei Wereld Niet-rokendag

Waarschijnlijk weet je wel dat het beter is om te stoppen met roken. Maar waarom wil jij stoppen? Wil je fitter worden? Of geld besparen? Of vind je het milieu belangrijk? Maak een lijst met alle redenen. Denk na of een stopmiddel of stopbegeleiding jou kan helpen. Je kunt ook om advies vragen bij de gratis Stoplijn (0800-1995). En dan… volhouden!

Start met voorbereiden

Wil jij graag stoppen met roken? Start dan op Wereld Niet-rokendag met je voorbereiding.

Ga naar Start met voorbereiden

Stopplan

Stop met roken op Wereld Niet-rokendag. Download het gratis stopplan!

Ga naar Stopplan

1 dag stoppen met roken maakt je al gezonder

 • Na 20 minuten

  Het niveau nicotine in je lichaam zakt. Je bloeddruk en hartslag dalen. De temperatuur van je handen en voeten wordt weer normaal (minder koud).

 • Na 24 uur

  • Schoonmaak

   Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op.

   Meer zuurstof in je bloed

   Alle koolmonoxide is nu uit je lichaam. Koolmonoxide is een gas dat je binnenkrijgt door te roken. Het is één van de belangrijkste schadelijke stoffen in rook.

   Koolmonoxide neemt in je bloed de plek van zuurstof in. Het vermindert daardoor de zuurstoftoevoer naar al je organen als je rookt.

   Nu je bloed weer meer zuurstof bevat, kan je lichaam beginnen met herstellen.

 • Na 48 uur en langer

  Bekijk op deze pagina hoe je gezondheid verbetert als je ook na deze dag gestopt blijft.

Hulp nodig bij stoppen of gestopt blijven?

Bel de gratis Stoplijn

Over Wereld Niet-rokendag

De Wereld Niet-rokendag is in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) in 1987 om aandacht te schenken aan de gevaren van roken. Wereldwijd worden rokers aangemoedigd om (ten minste één dag) te stoppen met roken.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: