Ga naar de inhoud

Ervaringen Ikstopnu-bus

Onderweg met de Ikstopnu-bus: ervaringen

In 2024 rijdt Ikstopnu met een bus door Nederland. Tussen 1 april en 1 oktober informeren wij mensen over Ikstopnu en de Stoplijn. Wij zijn inzetbaar bij lokale initiatieven. Denk aan een gezondheidsmarkt, introductie van een rookvrije zone op het strand, of een bijeenkomst georganiseerd door bewoners zelf. Bekijk hier de ervaringen van de Ikstopnu-bus!

Binnenkort staat de Ikstopnu-bus hier:

Datum Plaats
6 juliHillegom
27 augustusEastermar
Promotional

1 maart: Ikstopnu-bus in Ede

De Ikstopnu-bus was aanwezig bij de wijkontmoeting in de wijk Veldhuizen in Ede. Deze wijkontmoeting was drukbezocht door vooral moeders met kinderen. De doelgroep van mogelijke stoppers was er niet, er zijn wel flyers meegegeven en de boodschap over de ikstopnu-website en het stopnummer waren goed zichtbaar. Wellicht dat onze boodschap via-via toch rokers bereikt die nu op de hoogte zijn van de hulp die er is als zij willen stoppen met roken. Het team VeldhuizenVitaal was blij met de aanwezigheid van de stopbus en de stopcoach. Want ieder zaadje dat we planten richting iemand die mogelijk stopt met roken, is er eentje. Door de inzet van bus en coach wordt de boodschap op een positieve manier uitgedragen richting een breed publiek.
Promotional

15 mei: Ikstopnu-bus in Gorinchem

Op 15 mei stond de Ikstopnu-bus op het Leefstijlfestival op verzoek van Gorinchem Gezond en GGD Zuid-Holland Zuid. De GGD was daar aanwezig vanuit de wijkaanpak Rookvrij Leven voor Iedereen. Het Leefstijlfestival is onderdeel geweest van de Gorinchem Gezond week 2024. Het event startte in het gebouw met een gratis gezondheidscheck. Daar zijn veel mensen op af gekomen. Daarna vervolgde de mensen de route door het gebouw. Hier gaven verschillende samenwerkingspartners informatie over diverse onderwerpen. Denk aan een kraam over slaap, gezonde voeding en bewegen. Voor kinderen was er buiten een parcours en airtrampoline. De Ikstopnu-bus sloot de rij informatiestands buiten af. Door gebruik te maken van het Rad van Vragen (Rad van Fortuin) werd op een speelse manier contact gelegd met voorbijgangers. Op het rad staan vragen over roken en stoppen met roken. Dit lijkt een goede gespreksopener en zal indien gewenst ook in de toekomst meegenomen worden. Er zijn wat materialen uitgedeeld, zoals het stopplan en de puzzelboekjes bij het rad. Het voelt als een geslaagde dag waarbij hopelijk wat zaadjes zijn gepland wat betreft het stoppen met roken of vapen.
Promotional

27 mei: Ikstopnu-bus in Haarlem

Een spannende locatie op 27 mei in Haarlem. Een vaccinatielocatie van de GGD in de Spaarnehal. De bus stond bij de uitgang opgesteld. Daar werden kinderen even opgevangen door een deel van het Rookvrij team Schalkwijk. Zij trakteerden de kinderen op een appeltje. Ondertussen werd aan ouders gevraagd of zij interesse hadden in informatie over stoppen met roken. Eenmaal buiten in de zon stond de Ikstopnu-bus daar te stralen. Waar het gesprek met de ene persoon wat moeilijk op gang kwam, was dat bij anderen niet. Er zijn mooie gesprekken gevoerd met tieners die roken of vapen. Twee daarvan waren nu 21 dagen gestopt en wij hebben ze van een extra portie motivatie voorzien. Er was een oma die voor de kleinkinderen is gestopt en daar enorm trots op was. Maar ook een Engels sprekende jongen die nu nog rookte maar wel serieus luisterde naar de informatie. Ook hier droeg het Rad van Vragen bij aan een opening van het gesprek. Een geslaagde middag in Haarlem dus.
Promotional

29 mei: Ikstopnu-bus in Tilburg-Zuid

De wijk Groenewoud in Tilburg-Zuid was op 29 mei de plek voor de Ikstopnu-bus. De bus stond op een wijkfestival waar men in gesprek ging met bewoners over de invulling van het Silvrettapark. Een mooi park met volgroeide bomen maar waar nog weinig mensen optimaal gebruik van maken. Misschien in de toekomst een rookvrij park. Waar mensen op een gezonde manier kunnen bewegen, samen komen en elkaar kunnen ontmoeten. Naast de Ikstopnu-bus waren er diverse organisaties aanwezig. Denk aan Jantje Beton, JOGG, GGD, gemeente Tilburg, IVN en vrijwilligers die zorgden voor een lekkere soep. Het was niet heel druk, dat was jammer. We hebben een handjevol mensen gesproken waarvan er een paar serieus geïnteresseerd waren in stoppen met roken informatie. Wellicht hebben wij deze mensen genoeg kunnen inspireren. Ook verwacht ik nog wel dat zij met de Stoplijn gaan bellen nadat zij het een en ander hebben gelezen in het Stopplan. Bedankt Tilburg om ons op deze mooie plek te ontvangen. Hopelijk gaat het park een mooie invulling krijgen.
Promotional

31 mei: Ikstopnu-bus in Terborg

Vrijdag 31 mei, de Wereld Niet Roken dag. Een gewilde dag onder de aanvragers maar als snel vergeven. Deze dag stond de bus op het Marktplein in Terborg. De weekmarkt was de laatste plek waar we de bus zelf zouden plaatsen, maar wat een succes is dat geweest. Samen met lokale organisaties bezetten wij het midden van het Marktplein, niet te missen dus. Er zijn mooie gesprekken gevoerd met bezoekers van de markt. Soms wat sceptisch, want wie waren wij nou eenmaal. Maar het ijs brak snel. Sommigen kwamen zelf terug als wij in gesprek waren. Een oudere man, volledig overtuigd dat zijn dochter dat sigaretje verdiende. Na een uur kwam hij terug. Hij had haar gebeld om te vragen of zij dat eigenlijk ook zo zag. Niet dus! Een jongeman die pas was gestopt maar nog wel wat tips en tricks kon gebruiken. Hij gaat zeker de Stoplijn bellen als hij het moeilijk krijgt. Kortom, een interessante dag. De marktkooplui zien ons graag nog een keer terug. Gesprekken over stoppen met roken blijken zo eng nog niet te zijn!
Promotional

1 juni: Ikstopnu-bus in Zandvoort

Het buurtfeest in Zandvoort Nieuw-Noord op 1 juni. Groots opgezet feest door en voor bewoners en vrijwilligers. Ondanks het slechte weer in de ochtend kwamen de mensen in de middag toch naar buiten. Naast de verbindingsmarkt (Ikstopnu-bus en lokale organisaties op het gebied van gezondheid en veiligheid) waren er ook een kleedjes/kofferbakmarkt, een kids area met panna voetbal, foodtrucks, de plaatselijke scouting en een podium (muziek, bingo, DJ school). Een bonte verzameling van initiatieven. Deze dag is er minder gebruik gemaakt van het Rad van Vragen. We hebben wel flink de aandacht gekregen. Er is zelfs een radio-interview afgenomen! Mensen die roken of denken over stoppen hebben wij wel inspiratie kunnen geven. Zij gaven aan toch een keer extra na te denken over hun motivatie en waarom ze nog niet gestopt zijn met roken. Bedenk dat het voor de Ikstopnu-bus niet belangrijk is hoeveel mensen wij spreken. Elk gesprek is waardevol. Er is altijd een grote kans dat mensen na gaan denken of zelfs al plannen gaan maken.
Promotional

8 juni: Ikstopnu-bus in ‘s-Hertogenbosch

Het Beatrixpark in Den Bosch was al vroeg bezet met busjes en vrachtwagens. Kraampjes werden opgezet op de aangewezen plekken. En zo kreeg de Ikstopnu-bus een mooie prominente plek. Op 8 juni waren wij dus onderdeel van Wijkfeest West. Een wijk waar een diverse groep bewoners op het feest afkwam. Naast muziek en vermaak kon men ook lekker eten. Alles klaargemaakt door de bewoners zelf. Aan de andere kant van het veld konden bewoners informatie krijgen van het buurtteam, creaclub, GGD en nog meer organisaties. En dus ook de Ikstopnu-bus. Er was veel interesse in de bus. Opvallend is dat mensen denken dat zij een standje krijgen omdat ze roken. Of dat ze alleen maar de redenen te horen krijgen waarom ze zouden moeten stoppen. Dat is niet de insteek van de Ikstopnu-bus. Dat merkten ze al snel. Het gevolg was mensen die aanhaakten bij een lopend gesprek. Mensen die oprecht interesse hadden in stopmethoden. Maar bovenal dat zij zich gezien voelde. Erkenning voor het moeilijk proces dat stoppen met roken met zich mee kan brengen. Vanuit de GGD Hart voor Brabant waren zonnebrandhangers beschikbaar gesteld. Mensen vonden dit een erg leuke gadget. Ook dit bracht wel gesprekken op gang en mensen namen een aantal flyers mee van Ikstopnu. Het was druk, levendig en ook heel gevarieerd in aanbod. Het was een erg geslaagde dag voor de bus.
Open chat Stoplijn: 0800-1995