Home5 jaar Ikstopnu en de Stoplijn

5 jaar Ikstopnu en de Stoplijn

Op 20 mei 2021 bestonden Ikstopnu.nl en de Stoplijn 5 jaar. Om dat te vieren hebben we de campagne ‘Dat geeft lucht!’ gelanceerd. We hebben je gevraagd je stopverhaal te delen. Dat geeft lucht, inspireert anderen en schept een band. Hieronder zie je enkele stopverhalen die met ons gedeeld zijn.

De verhalenvertellers mochten meehelpen met de aanleg van het Ikstopnu-bos. We zijn trots op alle mensen die gestopt zijn met roken. We vinden dat al deze (s)toppers een speciaal aandenken verdienen voor hun prestatie. De bomen die we geplant hebben staan symbool voor het nieuwe hoofdstuk in het leven van al deze stoppers. Een nieuw hoofdstuk vol bloei, gezonde groei en zuurstof!

Uitgelichte stopverhalen

 • Bertine: "Ik heb kilometers gewandeld, kan dieper ademhalen, stink niet meer en word ook niet meer geleefd door die stomme rotverslaving."

  Verhaal van Bertine:

  “Ruim 9 maanden gestopt nu. Ik ga het halen! Mijn eerste jaar rookvrij vanaf mijn 15e jaar. Over 2 weken word ik 50 dus het aantal rokersjaren kan je wel uitrekenen.

  En het gaat goed! Zooo blij en zooo trots 😁. Een jaar geleden kon ik me dit niet voorstellen. Ik heb het niet cadeau gekregen. Ben depressief geweest, heb huilbuien gehad, heb stress en slapeloze nachten gehad en ben kilo’s aangekomen. Maar nog steeds rookvrij dus. Geen stinksigaretten voor mij meer. Inmiddels kilometers gewandeld, kan dieper ademhalen, stink niet meer en word ook niet meer geleefd door die stomme rotverslaving. Heerlijk!”

 • Laura: "Het is geen zwakte en zeker niet je eigen schuld dat je rookt, het is een verslaving."

  Verhaal van Laura:

  “Ik ben nu al een maand gestopt met roken! ik ben erg trots op mijzelf en dat ik dit nu al een maand volhou! Iedereen kan het uiteindelijk, als je maar wil en om hulp vraagt, en vooral geen excuses neemt om weer te roken! Het is geen zwakte en zeker niet je eigen schuld dat je rookt, het is een verslaving.”

 • Hans: "Ik krijg veel complimenten over hoe ik opgeknapt ben sinds ik gestopt ben. Qua uiterlijk, ontspannenheid en vitaliteit."

  Verhaal van Hans:

  “Op 4 mei 2020 rookte ik mijn laatste sigaret, na 45 jaar stevig gerookt te hebben. Ik was gruwelijk verslaafd aan sigaretten, en Ik kon mij al haast niet meer voorstellen hoe het was om niet te roken. De risico’s van roken kwamen steeds dichterbij, ook door Covid-19. De angst voor de gevolgen was groter dan de angst om zonder sigaret te moeten leven, wat mij haast onmogelijk leek. Via de huisarts gestart met een stop roken traject van het plaatselijke ziekenhuis. Bij het invullen van mijn plan om te stoppen moest ik een stopdatum invullen. Ik keek op de kalender, het was 4 mei, waarom nog uitstellen? Sinds Bevrijdingsdag 2020 heb ik niet dus meer gerookt.

  De eerste drie weken was alsof ik in een rollercoaster zat (ik reageerde slecht op de beschikbare hulpmiddelen als pleisters of champix en ben gedwongen cold turkey gestopt). Ik kon mij niet concentreren, moest iedere minuut aan roken denken, kreeg allemaal vage klachten. Ik heb vaak op het punt gestaan om sigaretten te kopen. Want ik hoefde maar 1 ding maar: één sigaret. Maar die bestaat dus niet. Ik wist heel goed (en nog steeds) dat één sigaret niet bestaat en dat ik mij binnen de kortste keren weer helemaal suf zou roken. Dat heeft mij ervan weerhouden. Tot 60 tellen, een glas water drinken, alles behalve toegeven.

  Wat mij erg geholpen heeft is bewegen, zodra ik de drang voelde. Een tweedehands racefiets is mijn maatje geweest. Het eerste stopjaar heb ik zeker 6000 km gefietst.  Na het eerste jaar waren de scherpe kantjes van het stoppen er voor mij er wel af. Al kan het soms nog plotseling opduiken, in een droom, of zomaar in een leeg moment. Maar dat is prima te hanteren.

  Ik krijg veel complimenten over hoe ik opgeknapt ben sinds ik gestopt ben. Qua uiterlijk, ontspannenheid en vitaliteit. Stoppen met roken heeft voor mij als een vliegwiel gewerkt. Ik ben echt veranderd in positieve zin. Voor mij geldt: als ik kan stoppen met roken, dan kan ik alles. Want stoppen met die gewoonte was het moeilijkste dat ik mijzelf kon voorstellen.

  Roken ga ik echt nooit meer doen. Ik kan werkelijk niets positiefs bedenken dat ik aan roken kan koppelen. Nu ik er van een afstandje naar kijk vind ik het werkelijk een smerige en vreemde gewoonte. Ik weet ook dat iedere roker op een gegeven moment wil stoppen omdat hij/zij dat ook vindt.

  Als ik kan stoppen dan kan iedereen stoppen. Je moet alleen het besluit nemen om het niet meer te doen en er nooit meer op terugkomen. Dan wordt het steeds makkelijker, echt!”

 • Mariet: "Wat ben ik gelukkig! Je voelt je zo verschrikkelijk opgelucht en schoon."

  Verhaal van Mariet:

  “Ik ben op mijn 14de gaan roken. Op mijn 16de stopte ik. Ik leerde een jongen kennen die het gezellig vond als ik zou roken en een borreltje nam Dat deed ik, want ik vond het een leuke jongen Het ging uit, maar met roken kon ik niet meer stoppen.

  Ik heb 3 dochters gekregen met een lieve man, maar wel blijven roken. De eerste dochter kwam in de couveuse. Wat een verschrikkelijke tijd was dat. Toch door blijven roken, want ik zag daar geen verband in. De 2de dochter is op tijd geboren en de derde ook. Ik was wel erg zenuwachtig dat het weer een 8maands kindje zou worden.

  Dus van 1964 tot 2016 heb ik gerookt. Ik zat meer in de garage dan in huis. Ondertussen kregen we 3 kleinkinderen. Ik vond het verschrikkelijk dat ik rookte voor die kleintjes, maar het was zo verdomd moeilijk om te stoppen.

  Na 4 keer een poging gedaan te hebben is het mij gelukt op mijn 66ste jaar te stoppen. EN WAT BEN IK GELUKKIG! Je voelt je zo verschrikkelijk opgelucht en schoon. Dus ik heb zo een beetje 50 jaar gerookt.

  Dus mensen probeer te stoppen. Echt het is moeilijk maar je voelt je zo veel meer gelukkiger!”

Meer lezen

 • Verslag: kijkje achter de schermen

  Met hart en ziel zetten de medewerkers van Ikstopnu en de Stoplijn zich dagelijks in voor mensen die willen stoppen met roken en gestopt willen blijven.

  Maar wát doen ze nu eigenlijk en met welke vragen kunnen mensen bij dit deskundige team terecht?

  Dat én meer lees je in het verslag ‘5 jaar Ikstopnu en de Stoplijn‘.

 • Onderzoeksrapport: Evaluatie Stoplijn

  In iedere roker zit een stopper en iedereen stopt op z’n eigen manier. Ikstopnu wil al die mensen kunnen ondersteunen en van advies voorzien op een manier die bij ze past. Daarom zijn we altijd bezig met onze diensten verbeteren.

  In het kader van 5 jaar Ikstopnu hebben we een onderzoek gedaan onder mensen die de Stoplijn bellen. We wilden weten: met welke intentie bel je, hoe heb je het gesprek ervaren en wat heeft het je gebracht?

  Dit heeft prachtige inzichten en aandachtspunten opgeleverd waar wij mee aan de slag kunnen om nog beter aan te sluiten bij jouw wensen.

  Bekijk de rapportage hier

Planten van het Ikstopnu bos

Een mooie zonnige dag, enthousiaste mensen en genoeg bomen om te planten. Het vijfjarig jubileum van Ikstopnu.nl en de Stoplijn was een dag om niet snel te vergeten. Het begon allemaal al eerder: op 20 mei 2021 begonnen we met het verzamelen van verhalen van mensen die gestopt zijn met roken. Deze inspirerende verhalen krijgen binnenkort een plekje op de site.

Op 19 maart 2022 organiseerde het Trimbos-instituut samen met Stichting Nationale Boomfeestdag een boomplantdag om mensen die zijn gestopt met roken in het zonnetje te zetten. Dat gebeurde op landgoed Prattenburg in Rhenen. Het nieuwe stukje bos staat symbool voor de groei die mensen doormaken, en zijn een monument voor de kinderen die hopelijk een rookvrije toekomst tegemoet gaan.

planten bomen bos
Planten van het Ikstopnu bos
Happy Stones met wensen voor een rookvrije toekomst!

Advies nodig over stoppen met roken?

Neem contact op

Browser:

Compass:

Search:

Marker: