HomeVraag en antwoordVraag en antwoord e-sigaretIs de e-sigaret (on)gezond?

Is de e-sigaret (on)gezond?

E-sigaret (vape) is schadelijker dan gedacht

E-sigaretten zijn schadelijker dan gedacht. Onderzoek laat zien dat vapen klachten aan de longen en luchtwegen veroorzaakt. Ook kan iemand hart- en vaatziekten krijgen door te vapen. In de damp van een e-sigaret zitten kankerverwekkende stoffen. Daar kun je ziek van worden.

De lange termijn gevolgen van e-sigaretten weten we (nog) niet, omdat de e-sigaret nog niet zo lang bestaat.

Roken en vapen

Gebruik je de e-sigaret en rook je óók tabakssigaretten? Dan krijg je schadelijke stoffen van beide binnen. Roken én vapen is schadelijker dan alleen de e-sigaret of tabakssigaretten. Mensen die roken en vapen hebben meer kans op een beroerte en problemen aan de longen en luchtwegen.

Helemaal overstappen

Heeft iemand lange tijd veel gerookt? En is diegene helemaal overgestapt op e-sigaretten? Alleen dan is de e-sigaret minder ongezond dan door blijven roken.

Risico voor kinderen en jongeren

Vapen wordt steeds populairder bij jongeren en jongvolwassenen. De nicotine in vapes kan de ontwikkeling van de jonge hersenen verstoren. Mensen die op jonge leeftijd nicotine gebruiken, hebben later meer kans op problemen met aandacht, angst en depressie. Ook hebben ze meer kans om een andere verslaving te ontwikkelen, aan gamen of alcohol bijvoorbeeld.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: