HomeVraag en antwoordVraag en antwoord e-sigaretIs de e-sigaret (on)gezond?

Is de e-sigaret (on)gezond?

E-sigaret (vape) is minder ongezond dan roken van tabak

Het dampen met een e-sigaret (ook vaak vape genoemd) is minder ongezond dan sigaretten of shag roken. Je moet dan echter wel volledig overstappen op de e-sigaret en geen tabak meer gebruiken. Het is nog niet bekend welke gezondheidsgevolgen de e-sigaret heeft op de lange termijn.

Gebruik je de e-sigaret maar blijf je ook nog roken, dan is de kans op gezondheidsschade groter.

In een e-sigaret wordt geen tabak verbrand, dus gebruikers krijgen ook niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen (zoals teer en koolmonoxide). Wel zitten in de damp van de e-sigaret nog steeds schadelijke (chemische) stoffen, zoals nicotine en propyleenglycol. Deze stoffen kunnen ook voor schade aan het longweefsel en de longcellen zorgen, net als de tabakssigaret. Als deze beschadigd zijn, kunnen zij hun werk minder goed doen. Er kan minder zuurstof opgenomen worden, en het immuunsysteem kan minder goed op ziekteverwekkers reageren die de longen binnenkomen.

Er is weinig bekend over de lange termijn gevolgen.

E-sigaret is niet 100% veilig

De damp van een e-sigaret bevat namelijk meestal wel nicotine en is dus verslavend. Ook andere bestanddelen van de vloeistof (de stoffen propyleenglycol en glycerol) zijn bij gebruik ongezond.

E-sigaretdamp bevat in sommige gevallen kankerverwekkende stoffen. Er zijn ook mensen die longschade hebben opgelopen door toevoegingen in de e-sigaret.

Risico voor kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren wordt de e-sigaret afgeraden. Ze kunnen door de e-sigaret wennen aan de handeling van het ‘roken’ en verslaafd raken aan nicotine.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: