Ga naar de inhoud

Stoppen met roken: voor, tijdens en na de zwangerschap

Menu

In het kort

Heb je een kinderwens of ben je zwanger? Stoppen met roken vergroot je kans om zwanger te worden en een gezond kindje te krijgen. Heb je een kind? Door te stoppen met roken voorkom je dat ze meeroken en later zelf gaan roken. Het programma ‘Rookvrije Ouders’ helpt jou en je partner gratis met stoppen.
Promotional

Gratis coaching voor ouders

De telefonische coaches van Rookvrije Ouders helpen je gratis met stoppen! Deze coaches zijn er speciaal voor mensen die zwanger willen worden, zwanger zijn of een kind hebben.
Ga naar Rookvrije Ouders

Ik heb een kinderwens

Willen jij of je partner graag zwanger worden? Als je rookt ben je minder vruchtbaar. Als je stopt met roken word je vruchtbaarder. Roken jij en je partner allebei? Stop dan samen en steun elkaar.

Roken beschadigt de eicellen en zaadcellen. Ook verhoogt roken de kans op een miskraam of afwijkingen bij het kind. Als je stopt met roken, kun jij (of je partner) sneller en makkelijker zwanger worden

Risico’s van roken voordat je zwanger wordt

In deze video leggen we uit wat de risico’s zijn als je rookt voordat je zwanger wordt. Als jij en je partner besloten hebben dat jullie graag een kindje willen, dan is het belangrijk om eerst te stoppen met roken.

Als je als vrouw stopt met roken:

Als je als man stopt met roken:

Bekijk ook onze folder: ‘Kinderwens? Rookvrij is de beste start’

Frans had een kinderwens en stopte met roken

Frans en zijn vrouw wilden heel graag een kindje krijgen. Zij zijn samen gestopt met roken en hielpen elkaar. Meer weten? Bekijk hier het ervaringsverhaal van Frans!

Hier vind je meer informatie over roken en een kinderwens hebben

Ik ben zwanger

Ben je zwanger? Je ongeboren baby krijgt zuurstof en voeding uit jouw bloed. Schadelijke stoffen uit rook kunnen ook bij je baby komen. Als je stopt met roken krijgt je baby meer zuurstof, meer voeding en geen schadelijke stoffen uit rook. 

Als je als vrouw stopt met roken groeit de baby beter. Ook heb je minder kans op:

Bekijk ook onze brochure ‘Rookvrij zwanger, dat bevalt beter’

Ik heb een baby/kind

Heb je een kind? Meeroken is voor kinderen en baby’s extra ongezond. Hun lichaam en longen zijn nog aan het groeien. Kinderen van rokende ouders hebben meer kans om later ook te gaan roken. Als je stopt, help je voorkomen dat je kind later ook gaat roken.

Bekijk hier de folder ‘Rookvrij Opgroeien’

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? De schadelijke stoffen uit de rook zitten ook in moedermelk. Als je stopt met roken krijgt je kindje deze stoffen niet meer binnen. Ook wordt borstvoeding geven makkelijker. Als het niet lukt om te stoppen, probeer dan in elk geval 2 uur voor het voeden niet te roken.

Meeroken

Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Als een ouder bijvoorbeeld rookt, kunnen de kinderen die rook ook inademen. Kinderen die meeroken hebben meer kans op astma, meningokokken en oorontsteking. Ook werken de longen minder goed en kunnen ze andere problemen aan hun luchtwegen krijgen. Voor baby’s neemt de kans op wiegendood door meeroken toe.

Derdehands rook

Met derdehands rook bedoelen we stoffen uit rook die achterblijven op bijvoorbeeld kleding, handen, het tapijt en de bank. Derdehands rook kun je inademen, inslikken of aanraken. Baby’s en jonge kinderen kruipen over de grond en stoppen dingen in hun mond waar derdehands rook op zit. Zo hebben zij meer kans om schadelijke stoffen binnen te krijgen.

Zo kun je derdehands rook verminderen:

Maar ook als je buiten of onder de afzuigkap rookt, neem je derdehands rook mee naar binnen. Stoppen is dus het beste wat je kunt doen.

Bekijk in deze video’s wat derdehands rook is en waarom dat niet goed is voor de gezondheid van je kind.

Wat hielp Frans bij het stoppen met roken?

Mijn grootste motivatie is gezonder en langer leven en dus ook meer tijd met mijn zoons doorbrengen.
Als mijn vrouw en ik het moeilijk hadden steunden we elkaar.
Kies een goed moment dat je er echt klaar voor bent. En blijf erover praten met je partner.

Veelgestelde vragen rondom roken en de zwangerschap

Nee, dat hoeft niet. Roken tijdens de zwangerschap is nooit veilig. Er zijn gevolgen die je pas merkt als het kind ouder is. Bijvoorbeeld longproblemen, overgewicht of gedragsproblemen. Ook hebben kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap meer kans om later zelf te gaan roken.

Nee. Stress is niet goed voor de baby, maar doorgaan met roken is veel erger. Als je stopt met roken kun je even last hebben van ontwenningsverschijnselen. Dat kan voelen als stress. Maar dat gaat weer over. De gevolgen voor je ongeboren baby van door blijven roken zijn veel groter dan van die ontwenningsverschijnselen.

Ja, stoppen heeft altijd zin. Vroeg stoppen is het beste. Maar ook later is stoppen beter dan blijven roken. Als je stopt krijgt je baby gelijk meer zuurstof en voeding.

Nee. De meeste mensen die minder roken, gaan op een andere manier roken. Ze inhaleren dieper en nemen meer trekjes van een sigaret. Zo krijgen jij en je baby nog steeds evenveel schadelijke stoffen binnen. Helemaal stoppen is vaak makkelijker dan minderen.

Nee, juist niet. Baby’s van rokende moeders zijn kleiner doordat ze minder zuurstof en voeding hebben gekregen. Ze zijn daardoor zwakker. Dit maakt de bevalling moeilijker. En het kan zorgen voor meer problemen met het kindje.

Ja, dat is wel het beste voor jou en jullie ongeboren kindje. Als je partner rookt, kun jij de schadelijke stoffen ook inademen. Dat noemen we meeroken. Meeroken is ongezond voor jou en de baby.

Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995