HomeMotivatieAnne worstelt met haar verslaving

Anne worstelt met haar verslaving bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is niet altijd makkelijk. Dat is wat Anne ontdekt tijdens haar stoppoging. In de video kun je zien welke problemen heeft ervaren. Veel rokers zullen haar valkuilen herkennen. Zo kun je misschien leren wat er mis kan gaan tijdens een stoppoging.

Anne worstelt met haar verslaving

Anne gaat met goede hoop naar de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Daar probeert stopcoach Pauline Haasbroek haar te helpen stoppen met roken.

Lees uitgeschreven tekst

Anne: “Zo. Ik heb net mijn afspraak gehad met Pauline Haasbroek van het Rode Kruis ziekenhuis. Ik heb heel erg zin om te beginnen met stoppen. Het wordt moeilijk, maar ik ga dit gewoon nailen.

Ik was gemotiveerder dan ooit. Het ging heel goed eigenlijk. Ik was best wel goed voorbereid. Ik wist dat als ik in bepaalde situaties terecht zou komen wat ik zou moeten doen. Totdat ik voor het eerst weer op een station terechtkwam.

Ik ben helemaal de mist ingegaan. Het was niet eens dat ik zo heel erg moeite had of, ja, afkickverschijnselen ervoer. Maar ik heb gewoon een pakje gekocht.

Ik rook ongeveer 17 sigaretten per dag nu. Maar van drie daarvan kan ik echt genieten. De rest vind ik gewoon vies. Het is echt een klote verslaving. Er zit zoveel troep in en de helft hebben we al geen idee van wat het is. Terwijl ik wel heel nauwkeurig kijk wat er in mijn eten zit.”

Pauline: “Zeg maar ho of…”

Anne: “Lekker in je face ook zo.”

Pauline: “Ja. 48. Iemand die niet rookt, zit ie onder de 6.”

Anne:  “Oké.”

Pauline: “Iemand die in een rookruimte is maar zelf niet rookt, zit onder de 10. Je ziet al, je zit ongeveer hier.”

Anne: “Heftig.”

Pauline: “Ja, dat is confronterend hè?”

Anne: “Je weet het allemaal we hoe slecht het is. Maar op de één of andere manier is die verslaving soms groter dan dat.”

Pauline: “De fabrikant heeft onder andere ammoniak aan tabak toegevoegd om het zo snel mogelijk in je hersenen te krijgen. Want hoe sneller, hoe verslavender.”

Anne: “En bedankt.”

Pauline: “Ja. Op het moment dat het in je hersenen komt, komt er een stofje vrij, dopamine.”

Anne: “Ja.”

Pauline: “Lekker. Maar op het moment dat je hem uitdoet zakt direct de spiegel weg. Binnen een half uur heeft jouw lichaam al last van ontwenningsverschijnselen.”

Anne: “En dat je dus echt zo’n, poeh, zo’n gevoel ervaart net als echt heroïne junkies die helemaal tot rust komen nadat ze hun shot weer hebben gekregen, dan denk ik ook, ik ben echt in het ootje genomen.”

Ik heb mijn verslaving…Dat ben ik steeds beter aan het begrijpen dankzij dit boek: ‘Nederland stopt met roken’. Dat is enorme hulp, dus best wel een tip voor mensen die ook van plan zijn om te gaan stoppen. Het geeft je heel veel inzicht in je verslaving en ja, niet kunnen stoppen betekent niet dat je slap bent, maar betekent gewoon dat jij heel erg verslaafd bent.

Ik sta nu op het station in Beverwijk en ik had net de keuze om meteen de bus in te stappen, wat heel chill zou kunnen zijn of nog even een sigaretje roken en dan een kwartier moeten wachten. Ik denk dat jullie wel kunnen raden wat het is geworden. Een, nou, bijna leeg busstation en wachten. Stom hè?

Het lukt enerzijds niet omdat het een hele serieuze verslaving is die je niet moet onderschatten. Ik denk dat het voor een gedeelte, ja, dat klinkt vergezocht maar ik denk dat als je problemen hebt met zelfliefde dat je ook meer problemen kan hebben met stoppen met roken. Tegen mensen die in een vergelijkbare situatie zitten zou ik willen zeggen, gun het jezelf. Gun jezelf de vrijheid en de gezondheid, maar ook de mensen om je heen. Dus wees lief voor jezelf en zie het als een soort cadeau dat je jezelf geeft. Gezondheid en vrijheid. En misschien wat extra spaargeld.”

 • Over Anne

  Anne heeft heel veel zin om te beginnen met stoppen. Ze is het roken echt helemaal beu. Daarom is ze gemotiveerder dan ooit om de sigaret voor eens en voor altijd weg te leggen.

  Later krijgt ze het toch moeilijk. Als ze op het station staat te wachten begint de zin in een sigaret ineens heel sterk te worden.

 • Waarom vindt Anne het moeilijk om te stoppen?

  Anne is gewend om te roken als ze op het station staat. Tijdens het stoppen met roken was dat dus een valkuil. Terwijl ze staat te wachten op de bus, krijgt ze heel erg zin in een sigaret. Zulke momenten noemen we ‘moeilijke momenten’.

  Moeilijke momenten

  Tijdens  moeilijke momenten kun je erg zin krijgen om te gaan roken. Meestal helpt het om even afleiding te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld even 3 minuten een leuke video kijken of een spelletje spelen.

 • Hulp bij stoppen met roken

  Anne heeft zich aangemeld bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Dat ziekenhuis heeft als eerste in Nederland een rookstoppoli geopend. Bij de rookstoppoli kun je terecht voor hulp bij stoppen met roken.

  Wil je meer weten over hulp bij stoppen met roken? Klik dan hier.

  Rookstoppoli

  Inmiddels zijn er veel meer rookstoppoli’s in Nederland. Het beste is om eerst naar de huisarts te gaan en daar te vragen naar een doorverwijzing.

  Hulp in de buurt

  Je kunt ook andere hulp vinden bij jou in de buurt. Kijk daarvoor op de Hulp-in-de-buurt-kaart.

 • Moet je betalen voor hulp bij stoppen met roken?

  Je zorgverzekering betaalt meestal een vergoeding om te stoppen met roken. De verzekering brengt vanaf 1 januari 2020 meestal geen eigen risico meer in rekening.

  Lees meer over vergoeding voor hulp bij stoppen met roken.

 • Nederland stopt met roken

  Anne krijgt tijdens haar stoppoging het boek Nederland Stopt Met Roken. Dat boek is geschreven door longartsen Wanda de Kanter en Pauline dekker. Zij werken ook in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

  Het boek staat vol met tips hoe je kunt stoppen met roken.

  Luisterboek

  Je kunt het boek ook beluisteren als luisterboek.

  Klik hier voor het luisterboek

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn